Stručnjaci savjetuju

Želite uspješno prodati nekretninu - evo što trebate napraviti!

Želite uspješno prodati nekretninu - evo što trebate napraviti!
Dom i vrt
28.09.2012.
u 00:00

Cijena, uredni papiri, iskrenost prema kupcu, postavljanje oglasa na sve oblike komunikacije....samo su dijelom uspješne prodaje nekretnine i u vrijeme krize

Prodaja nekretnine može biti dugotrajna i naporna, posebice u današnjim kriznim vremenima kada je izbor velik, a kupaca malo.

Kako onda u obilju ponuđenih nekretnina baš vlastitu istaknuti ne bi li kupcu zapela za oko. Savjete smo potražili na vodećim hrvatskim portalima koji se bave nekretninama - Crozilla.com te Domosfera. hr.

Formirajte realnu cijenu

Zinka Ivanković, urednica portala Domosfera savjetuje kako je prije svega potrebno je pripremiti urednu dokumentaciju nekretnine - vlasnički list, lokacijsku dozvolu, građevinsku dozvolu, elaborat etažiranja te uporabnu dozvolu dok je naredni korak - formiranje realne cijene kako bi odaziv potencijalnih kupaca bio veći

- Osobe koje kupuju nekretnine najčešće se odlučuju za one koje si prvenstveno mogu priuštiti. Svjesni smo financijske krize koja je zahvatila i nas i ostatak svijeta, pa svaki kupac gleda da za svoj novac dobije što više – zato je formiranje realne cijene bitan korak za uspješnu prodaju, slaže se i Ivana Beljan, analitičarka nekretnina portala Crozilla.com.

Stoga je nužno raspitati se o postignutim cijenama istih ili sličnih nekretnina. Kao izvor možete koristiti portale, oglasnike te agencije za nekretnine te napraviti analizu između traženih i postignutih cijena, kako bi se izbjegla nerealna cijena.

Oglašavajte na portalima

- Sljedeći korak je objava oglasa na portalu – učinite ga što privlačnijim. Kvalitetno i detaljno opisana nekretnina olakšat će potencijalnim kupcima odabir. Savjetujemo vam da oglasu svakako pridružite fotografije i ostale korisne priloge kao što je tlocrt nekretnine s mjerama i, po mogućnosti, predviđenim namještajem. Kako je ključni faktor pri kupnji upravo cijena, savjetujemo vam da je svakako unesete, smatra urednica portala Domosfera.

I Facebook je nezaobilazan pa nije naodmet prijateljima, poznanicima i susjedima prenijeti informaciju da prodajete nekretninu te je čak oglasiti i na vašem profilu na društvenim mrežama (naravno ako ga imate), savjetuju naše sugovornice.

Pravovremena komunikacija presudna je kod prodaje, zato je bitno da provjeravate poruke i redovito odgovarate potencijalnim kupcima.

Osijeh je uvijek prioritetan

Obje naše sugovornice slažu se i da nekretninu treba temeljito pripremiti za pokazivanje potencijalnom kupcu, a sav nepotrebni namještaj ukloniti.

- Nekretninu temeljito pripremite za prodaju: neophodno je da bude čista i uredna. Svježe obojani zidovi, nove pločice ili vrata kuhinjskih elemenata mogu učiniti čudo. Ne zaboravite pritom da i ulaz i stubište budu uredni. Korisno je napraviti prosječan izračun visine režija kako bi budući kupac dobio okvirnu informaciju o toj vrsti troškova, kaže urednica portala Domosfeta.hr ističući kako se kupca uvijek treba dočekati s osmijehom na licu.

Beljan preporuča prodavateljima i da budu nenametljivi prilikom pokazivanja nekretnine, ali da je pritom prezentirajte na najbolji mogući način, ističući njezine pozitivne strane.

- Nipošto nemojte lagati, a mane vaše nekretnine probajte predstaviti kao vrline, te iz svake mane probajte izvući pozitivnu stranu. Pprimjerice, bučnu prometnicu predstavite kao prednost blizine javnog prijevoza, također, ukoliko je nekretninu potrebno renovirati, predstavite to kao mogućnost da je novi vlasnici urede po svom ukusu, analizira Crozilla.com

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije