LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kupnja/prodaja nekretnine

Želite što prije prodati nekretninu? Slijedite ove trikove

Kupci žele vidjeti čista i svijetla ulazna vrata, kuhinjske elemente u dobrom stanju, čiste tepihe...
17. travnja 2018. u 08:35 0 komentara 7357 prikaza
Želite što prije prodati nekretninu? Slijedite ove trikove
Foto: Dom i vrt

Ako ste se u ovim kriznim vremenima odlučili na prodaju kuće, stana ili vikendice, prije nego što angažirate agenta za prodaju dobro se informirajte o mogućnostima i realnim cijenama na današnjem tržištu koje je u odnosu na rekordne pretkrizne godine zamrlo. Da biste nekretninu prodali, pročitajte što stručnjaci kažu.

Prvi dojam u 30 sekundi

– Ako stavite previsoku početnu cijenu, vaš oglas neće primijetiti onaj dio kupaca koji inače traže nekretninu u opsegu u kojem bi vaša trebala biti. Pogrešno je mišljenje da ćete uvijek biti u mogućnosti prihvatiti nižu ponudu jer postoji šansa da tu ponudu nikada i ne dobijete – ističe Jadranka Kuzmić, agentica koja nekretnine prodaje već dva desetljeća. Osim previsoke cijene, kaže, hendikep u prodaji mogu biti sitni nedostaci koji se lako mogu ukloniti.

– Da uvećate dobit, napravite sve potrebne popravke. Većina kupaca traži nekretninu koja je u stanju u kojem nije potrebno nikakvo dodatno ulaganje. Oni kupci koji su spremni prihvatiti se popravaka i sređivanja svakako će troškove uračunati u svoju ponudu i ponuditi manje – ističe naša sugovornica.

Na ponudu – odgovorite

Ono što vlasnicima stana i nije hendikep, vlasnicima kuća može odigrati presudnu ulogu – riječ je o stupnju uređenosti okućnice i vanjskom izgledu građevine.

– Prodajete li kuću, budite svjesni da će je većina potencijalnih kupaca prvo pogledati iz automobila. Vaša kuća ima oko 30 sekundi da ostavi dobar prvi dojam. Zato nemojte štedjeti truda da pokosite travu, obojite ogradu, pokupite lišće ili popravite oluk. Vaša kuća mora biti privlačna na prvi pogled – ističe agentica te dodaje da u prodaji ključnu ulogu može odigrati i urednost vašeg doma.

– Kupac u 60 sekundi procjenjuje želi li tu stanovati. Kupci žele vidjeti čista i svijetla ulazna vrata, kuhinjske elemente u dobrom stanju, čiste tepihe i kupaonicu – na tome prolazite ili padate – ističe Jadranka Kuzmić te dodaje nešto što zacijelo niste znali:

– Prisutnost vlasnika često može smetati kupcima. Kupac se treba osjećati kao netko tko želi živjeti u prostoru koji razgledava, a ne kao uljez – zaključuje.

I za kraj savjet koji daje odvjetnica Mirela Burić o načinu komunikacije.

– Kada vam potencijalni kupac da ponudu za nekretninu, jako je važno da na nju odgovorite čim prije. Naime, daje li kupac ponudu, znači da je raspoložen za kupnju. Čak i ako vam ponuda ne odgovara, zahvalite na njoj.

1 Popravci da, ali umjereno

Ne trošite previše novca na popravke i uređivanje. Ako cijena popravaka podigne vrijednost vaše nekretnine za više od 20%, nemojte računati da možete povratiti taj novac.

2 Uklonite višak namještaja

Uklonite sav namještaj i osobne stvari koje vam se čine nepotrebnima kako bi kupci mogli vidjeti prostor. Uklanjanjem viška namještaja nekretnina će djelovati prostranije.

3 Budite spremni na pregovore o cijeni

Nemojte biti kruti u pregovorima. U interesu je i vas i kupca da se dogovorite. Zato prepustite svom agentu da pregovara o uvjetima i cijeni te prihvaćajte njegove sugestije.

Ovo je 10 stvari koje morate znati prije nego što kupite nekretninu

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.