Tržište nekretnina

Veliki nerazmjer – kuće u Dubrovniku 4663, a u Vukovaru 389 eura

nekretnine najskuplji kvartovi hrvatska
Marko Mrkonjić/Pixsell
06.10.2018.
u 08:30

Najviše su poskupjeli stanovi, na državnoj razini sedam posto, a cijene kuća u prosjeku su 4,5 posto više nego prošle godine u ovo vrijeme. Međutim, stanje u Slavoniji sve je dramatičnije.

Tržište nekretnina je od krizne 2008. u pomalo kaotičnom stanju. No, posljednjih mjeseci primjetan je ubrzani rast cijena nekretnina. Tome u prilog svakako ide i početak nove akademske godine, ali i subvencionirani krediti.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Posljednje istraživanje Njuškala provedeno na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina pokazuje da cijene nekretnina u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastavljaju ubrzani rast. Nekretnine su sve traženije, čemu u prilog ide ne samo rast cijena nego i rast broja detaljnih pregleda oglasa nekretnina na Njuškalu, koji je samo u kolovozu ove godine iznosio čak 16 milijuna.

Foto: arhiva

Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec lani, poskupili više od 7 posto dok su kuće skuplje za gotovo 4,5 posto. Usporedimo li sadašnje cijene s onima iz 2011. godine, stanovi su trenutačno skuplji 3,5 posto, a to nam jasno daje do znanja da je recesijsko razdoblje na tržištu nekretnina daleko iza nas. Pogledamo li cijene stanova i kuća u najvećim hrvatskim gradovima, i dalje je na prvome mjestu Dubrovnik gdje je prosječna cijena stana 3811 eura po kvadratu, a prosječna je tražena cijena za kvadrat kuće 4663 eura.

Foto: pixabay

U Splitu je prosječna cijena za kvadrat stana 2744 eura, a za kvadrat kuće oko 2900 eura. U Splitu je kvadrat stana u prosjeku rastao za 13 posto u godinu dana. Gledamo li nekoliko godina unatrag, u Zagrebu je prvi put prosječna tražena cijena za kvadrat stana prešla 1900 eura, odnosno trenutačno je 1917 eura. Istodobno, u Zagrebu su prosječne cijene kvadrata kuća 33 posto povoljnije od kvadrata stana i iznose 1279 eura.

Foto: Shutterstock

Tražene cijene stanova u Zagrebu na godišnjoj razini rasle su 10 posto. Zanimljivo, Zadar bilježi godišnji rast cijena stanova za 12 posto i u ovom trenutku prosječna tražena cijena za kvadrat iznosi 2075 eura. Pogledamo li distribuciju cijena po gradovima, uočljivo je da su na vrhu gradovi na obali i Zagreb, dok se u donjoj polovici nalaze ponajviše gradovi na istoku Hrvatske. Tako npr. prosječna cijena kvadrata stana u Slavonskom Brodu iznosi 794 eura, a cijena kuća 640 eura. Nešto povoljnije su cijene u Požegi i Vinkovcima gdje je prosječna cijena stana oko 750 eura, a prosječna tražena cijena kuća s dvorištem iznosi nešto više od 530 eura.

 

Za sve one kojima cijena kvadrata stana u Zagrebu postaje previsoka, alternative bi mogle biti okolni gradovi.Tako je npr. prosječna cijena kvadrata stana u Zaprešiću 1204 eura, a u Velikoj Gorici oko 1200 eura. Tako je u petnaestak kilometara udaljenim gradovima cijena stana 37 posto povoljnija u odnosu na cijenu u Zagrebu.

 

Dok u Puli rast cijena stanova usporava, Zadar postaje grad u kojem cijene ubrzano rastu. Dok je još prošle godine u ovo doba godišnja stopa rasta cijene stanova u tom gradu iznosila šest posto, u ovom trenutku bilježimo čak 12 postotni rast traženih cijena stanova.

Ono što bi pak trebalo zabrinuti jest veliki nerazmjer cijena između krajnjeg juga i krajnjeg istoka zemlje, konkretnije između Dubrovnika i Vukovara. Dok se u Dubrovniku potkraj ove kalendarske godine bilježe rekordne cijene nekretnina, prije svega kuća čija je prosječna cijena po kvadratu 4663 eura, u Vukovaru prosječna cijena kuća iznosi samo 389 eura po četvornom metru.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:37 06.10.2018.

Prodajem kuću u dubrovniku od 20m2 a kupujem u Vukovaru za iste novce 220m2. Ali znate što, i jedan i drugi grad su bogu iza nogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije