Nekretnine

U Hrvatskoj najtraženiji krediti između 50 i 70 tisuća eura

Shutterstock
22.05.2018.
u 08:30

Kreditnu sposobnost moguće je podići sudužnikom, statusom klijenta u banci, uplatom depozita...

S obzirom na to da je došlo do zakonskih izmjena u dvama zakonima koji reguliraju tržište kredita – Ovršnom zakonu i Zakonu o potrošačkom kreditiranju, većina je banaka, u skladu s navedenim zakonima, postrožila uvjete kreditiranja. Prije svega to se odnosi na sve one s plaćom manjom od prosječne kojima je od ovrhe izuzeto ¾ plaće.

Tim pravilom pala im je i kreditna sposobnost, no moguće ju je podići sudužnikom, statusom klijenta u banci, uplatom depozita...

Ukratko, iako su uvjeti stroži, do njih se može. I jeftiniji su nego prije. Kamate su niže, ukinute su administrativne naplate obrade kredita, procjene nekretnina su povoljnije...

Ako vam se sve to čini apstraktnim, evo konkretnijih primjera: Ako je plaća manja od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, od ovrhe je zaštićeno tri četvrtine plaće, ali ne više od dvije trećine prosječne.

Foto: screenshot/facebook

Ako je plaća veća od prosječne, zaštićeno je dvije trećine prosječne plaće. Ako je plaća primjerice 8000 kuna, slobodno je 4068 kuna za kredit, a za plaću od 10.000 kuna slobodni je dio 6038 kuna, koliko može iznositi mjesečna rata kredita.

Zanimljivo, u Hrvatskoj su, u prosjeku, kada govorimo o stambenim kreditima najtraženiji oni između 50 i 70 tisuća eura, na rok otplate do 20 godina.

Uzmemo li u obzir cijene kvadrata, jasno je da se dio iznosa za kupnju nekretnine plaća ušteđevinom.

Velik broj nekretnina, posebno ako su prve, kupuje se preko kredita.

Ako ste mlađi od 35 godina, u većini banaka možete dobiti povoljnije uvjete kreditiranja, odnosno kredite za mlade. Povoljni krediti rezervirani su i za klijente banke pa dobro proučite koja banka ima najbolje uvjete kreditiranja. Možda će vam se isplatiti i zamijeniti banku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije