LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Ipak se kreće: zadnje tromjesečje prošle godine najuspješnije

Iako podaci nisu zaključeni, u 2015. godini najbolji rezultati na tržištu nekretnina postignuti su u posljednjem tromjesečju. Počelo je pesimistično, no interes i prodaja tijekom 2015. su porasli
05. siječnja 2016. u 10:30 0 komentara 451 prikaza
nekretnine
Foto: Thinkstock

Tržište nekretnina u 2015. godini u Hrvatskoj karakterizira stabiliziranje cijena, što je posljedično donijelo relativni oporavak i malo optimizma u poslu. Opatija, Hvar i Dubrovnik profilirali su se kao gradovi s najskupljom traženom cijenom po četvornom metru, Zagreb i Split i dalje ostaju gradovi u kojima se najviše traže stanovi, istok zemlje bilježi stagnaciju...

Cijena kuća u stalnom je padu, primjerice, u Zagrebu zabilježen je pad tražene cijene za tu vrstu nekretnina ove godine čak za 6 posto. Prvo tromjesečje 2015. godine nije nudilo nadu u neke promjene. Uz to, počele su vrijediti i neke Vladine uredbe, poput, primjerice, obvezne izrade energetskog certifikata za svaku nekretninu koja se oglašava i prodaje, PDV na zemljište.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Početak godine opterećivala je i stalna najava poreza na nekretnine. Još početkom godine Global Property Guide, analizirajući kretanja na tržištu nekretnina, Hrvatsku je nazvao “nesretnom”, ističući da je samo 2013. cijena nekretnina pala 4,9 posto u odnosu na godinu prije. Od “nesretne” Hrvatske, već početkom proljeća isti portal donio je i sasvim novu procjenu, ističući da se, unatoč teškoj borbi gospodarstva da stane na noge, tržište nekretnina ipak počelo oporavljati. Mjesečne analize statističkih podataka o kretanju traženih cijena nekretnina portala Njuškalo pokazivale su minimalne korekcije cijena u usporebi s 2014. godinom.

nekretnine hrvatska cijene | Autor : Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Treće tromjesečje godine pokazalo je više nekretninskih transakcija, koje su, prema iskustvima posrednika u prodaji nekretnina, vrhunac doživjele zadnjih mjeseci u godini, no konačni podaci bit će objavljeni početkom siječnja.

– Naše iskustvo pokazuje da je zadnje tromjesečje najbolje tijekom cijele godine. Realizirano je više transakcija, neke od njih su rezultat višemjesečnog zajedničkog rada posrednika, kupaca i prodavatelja. Na njih je utjecalo niz faktora, a sasvim sigurno jedan od konkretnijih su i mali pomaci u cjelokupnom društvu – ističe Vice Šantak, direktor Rivalitas nekretnina. Zaključak na 24. Forumu poslovanja nekretninama, u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore, pokazao je da su cijene u odnosu na 2014. godinu pale 2-3 posto.

Pokazalo se i da je u Hrvatskoj tijekom godine prodano oko 30 tisuća stambenih jedinica te je posebno istaknuto da se isti trend nastavlja i u 2016. godini.

nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

A da bi pomaci bili još značajniji i da bi se nekretninski biznis još malo razmahao, očekuju se potezi nove vlade i veća (i povoljnija) mogućnost podizanja kunskih kredita.

>> Volimo kupovati, ali rijetkom osiguravamo nekretnine

2015 - stabilizirale su se cijene

Na početku krize tržište nekretnina je zamrlo, prodavalo se malo ili ništa, ali cijene su ostale na razini 2008. godine. Do 2011. godine  gotovo da i nije bilo znatnijeg pada cijena, a gdje se i dogodio kaotičnost tržišta pojačavala je činjenica da su neke kvalitetne nekretnine imale niže i povoljnije cijene od ostalih, manje atraktivnih. Tijekom 2015. godine, ističu stručnjaci, cijene su stabilizirane pa se više i ne očekuje njihov veći pad.

Danas se najteže prodaju obiteljske kuće (zbog velike kvadrature i činjenice da većini treba temeljita obnova), neatraktivni su poslovni prostori u stambenim naseljima i apartmani građeni u blokovskim i betoniziranim naseljima uz obalu. Na atraktivnosti dobivaju obiteljska gospodarstva koja se mogu iskoristiti u turističke svrhe.

30 posto nekretnina je prazno

U Hrvatskoj je veliki dio nekretnina, prema nekim procjenama više od 30 posto, tijekom većeg dijela godine prazan. Vikendice i apartmani  koriste se samo tijekom ljetne sezone, a naslijeđene kuće na selu rijetko ili nikako. Najviše praznih stambenih jedinica je u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

U cijeloj Hrvatskoj iznajmljuje se nešto manje od 20 posto nekretnina, najviše stanova u velikim gradovima, poput Zagreba, Splita, Rijeke, Pule ili Osijeka. Hrvati vole kupovati, ali samo ih je 20 posto spremno svoju nekretninu i osigurati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.