Nekretnine

Tražite uređen i jeftin stan? Provjerili smo što se nudi na tržištu

Tražite uređen i jeftin stan? Provjerili smo što se nudi na tržištu
Foto: Pixsell
1/2
16.09.2013.
u 00:02

Povoljnije cijene stanova mogu se naći ako se prodavatelju žuri

Kako je tržište nekretnina uspavano, jer je standard građana sve niži i jer banke i dalje ne snižavaju kamate na kredite, danas je moguće kupiti stan za puno manje novca nego prošlih godina. Iskustva posrednika pri prodaji govore kako su u posljednjih godinu dana cijene stanova na zagrebačkom području pale i do trideset posto, ali ne svim stanovima i ne na svim lokacijama. Kvalitetan se stan uvijek može i dobro prodati, a zanimljivo je i da se teško prodaju stanovi koji su na tzv. akciji. A mi smo to i provjerili.

Tko prodaje jeftinije?

Povoljnije cijene stanova mogu se naći ako se prodavatelju žuri, primjerice, bivšim bračnim partnerima koji dijele imovinu, oni koje banka pritišće jer nemaju mogućnosti otplaćivati kredite, nasljednici i oni za čije nekretnine nisu uređeni papiri. Primjerice, povoljnija je prodaja je stan u strogom centru Zagreba, površine 98 četvornih metara, koji se prodaje za 120 tisuća eura, ali su sadašnji vlasnici voljni još spustiti cijenu. Stan se nalazi u dvorišnoj zgradi i treba ga kompletno urediti.

Stan u Šubićevoj ulici od 78 kvadrata već je dulje u prodaji. Početna cijena bila 1700 eura po kvadratu, potrebno mu je manje osvježenje, a bivši supružnici dijele imovinu danas pa ga nude po 1290 eura po kvadratu. I stan od 48 kvadrata u Malešnici prodaje se više od godinu i pol i sada se može kupiti za 1000 eura po kvadratu.

Za razliku od njih stan u Medvedgradskoj ulici od 140 kvadrata drži cijenu od 3357 eura po kvadratu, stan u Radićevoj, površine 36 kvadrata prodaje se za devedeset, onaj od 56 kvadrata za 140, a za dvjesto kvadrata u Dalmatinskoj traži se 650 tisuća eura. U većini hrvatskih gradova cjenovno najbolje kotiraju stanovi u centru. Uza samo središte Zagreba cijenu drže i stanovi u tradicionalno elitnim kvartovima poput Šalate, Tuškanca, Pantovčaka ili Medveščaka, a u primorskim gradovima traže se oni orijentirani prema moru.

Traži se centar

Kupci, izbirljiviji nego ikada, pod "dobrim stanom" smatraju onaj u koji se ne treba ulagati jer su opsežnije adaptacije skupe. Pod dobrom lokacijom smatra se četvrt koja ima dobru infrastrukturu, od prometne povezanosti, ambulante, vrtića, prodavaonica, tržnice do škole i knjižnice. Važno je i koliko je stan udaljen od radnog mjesta, a dobra lokacija često se smatra i kvart u kojem su mladim obiteljima bliže roditelji i prijatelji.

NE PROPUSTITE: Tražite stan u Zagrebu? Evo kako se kreću cijene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije