LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Stanovi u Zagrebu jeftiniji 13 eura, kuće u Petruševcu prodaju se za manje od 900 eura po kvadratu

Iako na godišnjoj razini bilježimo rast traženih cijena, iz mjeseca u mjesec ovaj trend usporava, te je godišnji rast cijena stanova za 5,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, najniži još od svibnja 2018. godine
04. lipnja 2020. u 10:48 0 komentara 4171 prikaza
prodaja i kupnja nekretnine
Foto: Thinkstock

Iako su u svibnju cijene nekretnina u Hrvatskoj rasle u odnosu na travanj za 1 posto, kretanje Njuškalovog godišnjeg indeksa pokazuje još izraženije usporavanje rasta cijena nekretnina u posljednjim mjesecima. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u svibnju iznosila je 2.123 eura, što je 13 eura manje u odnosu na travanj.

Prema novom istraživanju Njuškala, u svibnju su cijene nekretnina u Republici Hrvatskoj rasle za 1 posto u odnosu na travanj. Usporedimo li ih sa cijenama iz veljače na istoj su razini, dok su u odnosu na prošlogodišnji svibanj one za gotovo 6 posto više.

nekretnine | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Da se tržište nekretnina, u smislu interesa za kupnju dijelom oporavlja daje naslutiti i činjenica da je posjećenost u svibnju na Njuškalovu kategoriju Nekretnine rasla za čak 31 posto u odnosu na travanj, a ukupan broj detaljnih pregleda oglasa nekretnina u svibnju doseže gotovo 20 milijuna.

nekretnine najskuplji kvartovi hrvatska | Autor : Marko Mrkonjić/Pixsell Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Iako na godišnjoj razini bilježimo rast traženih cijena, iz mjeseca u mjesec ovaj trend usporava, te je godišnji rast cijena stanova za 5,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, najniži još od svibnja 2018. godine.Iako na razini Republike Hrvatske cijene nekretnina pokazuju mjesečni rast, neki veći gradovi trenutno bilježe pad. Tako je u posljednjih mjesec dana prosječna tražena cijena kvadrata stana u Gradu Zagrebu niža za 13 eura i u svibnju je iznosila 2.123 eura, dok je u Zadru ona niža za 15 eura, a u Puli za 31 euro.

prodaja i kupnja nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ipak, u usporedbi s prošlom godinom, u svim su gradovima tražene cijene nekretnina više. Najveći godišnji rast bilježi Rijeka, gdje je svibnju prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1.710 eura, odnosno čak 144 eura više nego prije godinu dana. Ilustrativno, u godinu dana u Rijeci je tražena cijena stana veličine 55 kvadrata približno veća za prosječnu vrijednost rabljenog automobila oglašenog na Njuškalu (7.936 eura), odnosno u istom je iznosu koji se danas traži samo za stan, bilo moguće isti i prosječan rabljeni automobil. Godišnji rast cijena stanova u Zagrebu iznosi 4 posto, u Splitu 4,5 posto, koliko je i u Zadru, dok Osijeka bilježi rast od 8 posto. Najmanji godišnji rast cijena od navedenih gradova prisutan je u Puli, tek 3 posto.

prodaja i kupnja nekretnine
1 / 7

U Zagrebu pad vidljiv tek u svibnju i iznosi 0,6 posto, dok je u Splitu pad traženih cijena počeo još u ožujku i u ovom trenutku je oko 1 posto ispod razine s početka godine. Kao što je već navedeno, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu je u svibnju iznosila 2.123 eura što je 4 posto više u odnosu na 2019. godinu, dok je kvadrat kuće sa dvorištem „koštao“ 1.337 eura, jednako kao i prošle godine. Prosječna cijena kvadrata stana na Britancu u svibnju je iznosila 2.778 eura, što je čak 8 posto manje u odnosu na travanj ove godine. Cijene u odnosu na prethodni mjesec su niže i u ostalim kvartovima u okolici centra. Tako je u samom centru Zagreba cijena kvadrata stana u posljednjih mjesec dana pala za 1,5 posto.

loft na bond streetu EFEKTNO I PROFINJENO Dobar spoj: moderan interijer s bijelim klasičnim stupovima

Od ostalih kvartova, ističe se mjesečni pad prosječnih cijena kvadrata stanova u Dugavama za 3,5 posto pa je tamo u svibnju prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 1.710 eura. Istovremeno, u Remetama je prosječna cijena kvadrata stana u prošlom mjesecu iznosila 1.861 euro, odnosno za 3 posto je niža u odnosu na travanj.

suteren Mala škola uređenja Život u suterenu? Imamo super ideje za uređenje!

Kad je riječ o kućama na prodaju u Gradu Zagrebu, vidljiv je pad traženih cijena u kvartovima u širem centru. Tako je prosječna cijena kvadrata kuće na Tuškancu u svibnju iznosila 3.049 eura, odnosno 1,5 posto niže nego u travnju, dok je na Svetom Duhu ona niža za gotovo 2 posto i u svibnju je iznosila 2.358 eura. No, ukoliko promatramo kretanje cijena kroz čitavu 2020. godinu u samom centru te na Tuškancu, koji su uzeti za primjer kretanja cijena u ovoj godini, nije primijećen negativan trend u traženim cijenama. Najveći mjesečni pad traženih cijena kvadrata kuća u Zagrebu zabilježen je u kvartovima izvan centra, a to su Petruševec i Kozari put. Prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem u kvartu Petruševec u svibnju je iznosila 858 eura, i za čak 9 posto je niža u odnosu na travanj.

Mali prostori Ovim trikovima oživite mali balkon, izgledat će senzacionalno

Prosječna cijena kvadrata kuće na Pantovčaku u svibnju je iznosila 2.589 eura, što je za 3 posto niže nego u travnju. Istovremeno, cijena kvadrata kuće s dvorištem na Lašćini iznosila je 1.698 eura, što je za 5 posto više u odnosu na mjesec ranije.

Puno stila Kad ne znate kako urediti dom birajte nepogrešive crno-bijele kombinacije repa daikon crna repa RADOVI U LIPNJU Zasadite ljekovite i ukusne repe: običnu, crnu, ciklu te daikon renoviranje kuhinje SAM SVOJ MAJSTOR Najjeftiniji makeover kuhinje koji možete i sami napraviti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.