Pitate - odgovaramo

Pravni savjeti: Kako pošteno utvrditi među

Pravni savjeti: Kako pošteno utvrditi među
Pixsell
24.12.2012.
u 09:00

Vlasnik koji smatra da međa nije ispravno utvrđena može pokrenuti parnični postupak

Vlasnik sam zemljišta koje je ograđeno s tri strane, a s četvrte strane ogradu je postavio susjed. Da postavim ogradu i da se odredi međa sa susjedom, angažirala sam geodetskog mjernika koji je utvrdio kako je susjed ušao u moj posjed 70 centimetara cijelom dužinom međe. Naravno, susjed se s navedenim ne želi složiti. Budući da je vrijednost zemljišta mala, nisam zainteresirana za pokretanje sudskih postupaka pa se pitam mogu li nešto drugo učiniti. Čitateljica iz Zagreba.

Već iz same činjenice što susjed ne prihvaća granice (među) između posjeda koju je utvrdio mjernik jasno je da nećete moći mirno doći do rezultata, odnosno zasigurno nećete moći izbjeći sudski postupak. No radi mirnog rješenja nastale situacije pokušajte se sa susjedom dogovoriti o tome da vam, s obzirom na to što je granicu međe odredio ovlašteni mjernik i s obzirom na to što je susjed ušao u dio nekretnine u vašem vlasništvu, isplati naknadu u vrijednosti prisvojene površine zemlje. Ne odgovori li susjed na prijedlog ili odgovori li da odbija isplatiti naknadu za zemljište, jedino vam preostaje sudski postupak uređenja međa prema odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, odnosno sudski put rješenja nesporazuma sa susjedom. Sudski postupak pokrećete pred mjerodavnim općinskim sudom prijedlogom za uređenje međa koji će biti proveden kao izvanparnični postupak.

U postupku će, osim vas kao predlagatelja, sudjelovati susjed čija je međa u pitanju kao protustranka, a sud će svakako zakazati očevid radi obilaska nekretnine, na koji će pozvati i ovlaštenog mjernika koji će pokazati među prema katastarskom stanju. Postupak će rezultirati odlukom suda o obnovi ili ispravku međe koja će se temeljiti na sporazumu stranaka – susjeda čija je međa u pitanju ili na stanju posljednjeg mirnog posjeda, odnosno na pravičnoj ocjeni suda. Nakon utvrđenja međa sud će međašnim znakovima utvrditi među i po utvrđenju međe smatra se da postoji vlasništvo svakog susjeda do te međe. Međutim, vlasnik koji smatra da navedenim postupkom međa nije ispravno utvrđena može pokrenuti parnični postupak radi utvrđenja prava vlasništva i tražiti da se u njemu označi međa, s tim što se predmetni parnični postupak mora pokrenuti u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti odluke suda u izvanparničnom postupku u kojem je prethodno sudjelovao.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Nela91
00:03 23.04.2015.

Molila bih za pravni savjet u vezi uređenja međa ukoliko su admini odnosno ukoliko je stranica jos uvek aktivna ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije