56 apartmana

Portugalski hotel od pluta

hotel od pluta
Foto: josecarloscruz.com
1/9
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
19.12.2013.
u 16:09

Dvokatni hotelski objekt sadržava restoran, bar, vanjski bazen te plato za sunčanje s kojeg puca pogled na ruralni krajolik

Beton je odavno out, staklo “so last year”, upoznajte – pluto! Portugalski arhitekt José Carlos Cruz tvrdi kako je on taj koji je projektirao prvi hotel na svijetu obložen plutom. Ecork hotel smješten u portugalskoj regiji Alentejo, nedaleko od grada Evore, u ruralnom, pustom području u kojem su stabla maslina jedino raslinje.

– Portugal je drugi najveći svjetski izvoznik pluta pa smo mislili da bi on činio dobru okosnicu građevine. Usto, jako je dobar izolator te se može reciklirati – objašnjava arhitekt.

Dvokatni hotelski objekt sadržava restoran, bar, vanjski bazen te plato za sunčanje s kojeg puca pogled na ruralni krajolik. Tu su još i unutarnji bazen, teretana i spa, soba za konferencije, a nekoliko desetaka metara od glavnog objekta smješteno je apartmansko naselje sa 56 apartmana. Iako su posebna dizajnerska jedinica, također su djelomice “pluteni”.

– Moja su inspiracija srednjovjekovna sela ove regije. U to je doba bilo uobičajeno da oko dvorca bude nekoliko manjih nastambi – istaknuo je José Carlos Cruz.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije