energija

Pet novogodišnjih odluka za energetsku učinkovitost doma

Shutterstock
02.01.2022.
u 06:38

Računi za režije sve su veći, a smanjiti potrošnju energije možete sami malim i jednostavnim koracima; prikladno se odjenite, smanjite temperaturu za samo jedan stupanj, smanjite broj rasvjetnih tijela...

Ako ste ove godine odlučili provesti novogodišnje odluke, uz za dijetu ili upis u teretanu, na listu svakako uvrstite i energetsku učinkovitost. Drugim riječima, pokušajte svoj dom i život u njemu unaprijediti, a pritom pametnije koristiti energiju i razmisliti o okolišu. Pokušajte, jednostavnije je nego što se čini.

Foto: Shutterstock

1. Smanjite potrošnju energije

Kućanstva su jedan od najvećih potrošača energije – grijanje prostorija i vode, kuhanje, bezbroj elektroničkih uređaja koji nam olakšavaju život, rasvjeta… Stoga ne čudi što računi za režije postaju sve veći i veći.

U 2022. krenite malim koracima i pokušajte promijeniti navike: spuštanje temperature u stanu za samo jedan stupanj već će učiniti razliku. Odjenite se sukladno sezoni – zaista nije nužno usred zime po kući hodati u kratkim rukavima. Smanjite broj rasvjetnih tijela, a zidove u stanu oličite u svijetle boje. Prilikom odabira elektroničkih uređaja, svakako obratite pozornost na njihov energetski razred. Rublje sušite na zraku umjesto u sušilici.

Foto: Shutterstock

2. Gasite svjetla u prostorijama u kojima 
nitko ne boravi

Jedno od područja uštede svakako je rasvjeta, na koju u kućanstvima otpada od 10 do 15% ukupnog troška električne energije. Uputno je što više koristiti dnevno svjetlo, gasiti rasvjetu u prostorijama u kojima nitko ne boravi te klasične žarulje zamijeniti štednima. Ponekad je dovoljno i tek dobro očistiti lustere i lampe budući da nečistoće na rasvjetnim tijelima mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.

3. Predvidite budžet za unapređenje životnog prostora

Uložite u pametnu tehnologiju kakvu je razvila kompanija Schneider Electric: pametni programski termostati koje je moguće programirati na tjednoj bazi omogućit će vam da životni prostor grijete ili hladite sukladno stvarnim potrebama i životnim navikama vaše obitelji. Uštedu možete ostvariti korištenjem regulatora jačina rasvjete (tzv. dimmer), a svakako ne treba zaboraviti detektore (senzore) pokreta koji osvjetljavaju svaki pokret ili detektore (senzore) prisutnosti koji imaju znatnu primjenu u kontroli rasvjete javnih objekata, a sve više svoje mjesto nalaze i u našim domovima – npr. u garažama, hodnicima, stubištima i sl.

Foto: Shutterstock

4. Smanjite potrošnju vode

Prosječna četveročlana obitelj dnevno potroši više od 1000 litara vode. Zato, prije svega, popravite slavine i vodokotliće te zaustavite istjecanje vode. Birajte tuširanje umjesto kupanja u kadi, a dok perete zube, zatvorite slavinu. Za pranje posuđa koristite programabilne vremenske sklopke kako biste aktivirali uređaje tijekom niže tarife. Prilikom kupnje nove perilice birajte one više klase energetske učinkovitosti te što više koristite ECO program.

Foto: Shutterstock

5. Isključite uređaje kada ih ne koristite

U današnjim kućanstvima broj elektroničkih uređaja u stalnom je porastu. U cilju postizanja ušteda, nakon prestanka korištenja, valjalo bi ih isključivati, a ne koristiti standby funkciju. Rješenja kao programabilne svjetlosne sklopke, koje su namijenjene povećanju udobnosti i postizanju značajnih ušteda energije, pouzdana su i jednostavna u primjeni i korištenju. U blagdansko vrijeme znatno više vremena provodimo u kuhinji i za štednjakom pa nije naodmet reći kako je kuhanje na plinu ekonomičnije od onoga na struju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije