Zelena energija

Otkrivamo zašto postaviti solarne ploče na krov i koliko to košta

Otkrivamo zašto postaviti solarne ploče na krov i koliko to košta
Foto: Dom i vrt
1/3
26.12.2012.
u 00:05

Građani su zainteresirani za postavljanje solarnih ploča, no najveći je problem kreditiranje.

Na području Iloka godišnje ima više od 260 sunčanih dana. To se, uz neke druge podatke do kojih se došlo tijekom ispitivanja, pokazalo pogodnim za gradnju solarnih parkova za proizvodnju električne energije u Iloku i području oko grada. Osnovana je i njemačko-poljska-hrvatska tvrtka C5 Energija koja je započela provedbu projekta gradnje solarnog parka snage 2MW.

Za tu je namjenu iskorišten nekadašnji vinograd s kojega je donedavno ubiran urod grožđa.

Papirologija je problem

– Najveći problem nam je papirologija i administracija. Da nema toga, projekt bi već bio završen. Isposlovali smo većinu dozvola i papira i mislim da smo pri kraju. Početkom iduće godine započet ćemo radove pa bi sredinom 2013. godine solarni park u Iloku trebao proraditi i proizvoditi prve kilovate zelene električne energije – kaže Igor Vučković, jedan od suvlasnika tvrtke.

Igor Vučković
Ističe da su za postavljanje solarnih ploča za proizvodnju električne energije po krovovima obiteljskih kuća, čime se tvrtka također bavi, građani i zainteresirani i sumnjičavi.

– Planiramo raditi po modelu kako se radi u Njemačkoj.

Naime, vlasnik kuće ima mogućnost platiti sam postavljanje solarnih ploča ili pak, što je mnogo povoljnije, to realizirati bankovnim kreditom. Naša tvrtka pomaže pri ishođenju svih papira, a vlasnik samo potpiše, pri čemu treba znati da osoba koja podiže kredit s time više nema ništa. Naime, kredit banci vraća se od proizvedene električne energije s krovova kuća – kaže Vučković.

Koliko dugo bi se vraćao kredit ovisi o kreditnim uvjetima koji se dogovaraju s bankom. Postoji mogućnost da do konačne isplate kredita solarni sustav bude u cjelokupnom vlasništvu banke, da se to dogovori u iznosu 50-50 posto ili pak da se dogovore neki drugi uvjeti. O tome ovisi i vrijeme konačne isplate kredita.

Isplativ posao

– Ovisno o dogovorenim uvjetima, kredit se može isplatiti za četiri-pet godina ili pak dulje. Poslije toga vremena cjelokupni sustav pripada vlasniku kuće. Treba znati i da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) otkupljuje električnu energiju proizvedenu na ovaj način najmanje 14 godina. Riječ je o veoma isplativom i pogodnom poslu koji vlasnicima kuća, koji se odluče na taj posao, može donijeti i solidnu zaradu – objašnjava Vučković napominjući da je tvrtka sada u pregovorima s mnogim bankama kako bi omogućile ovakav model kreditiranja, kod nas još uvijek nepoznat.

Prema njihovim podacima, za solarni sustav proizvodnje električne energije snage 10 KW potrebno je imati krov površine najmanje 66 četvornih metara. Posao kupnje i ugradnje opreme košta, ovisno o kvaliteti opreme, od 17.000 do 25.000 eura.

Vučković tvrdi da se cijeli sustav može postaviti za jedan dan te da se ugrađuju moduli koji “skupljaju” sunčane zrake iz svih kutova. Objašnjavajući mogućnost zarade i plaćanja, Vučković ističe da je cijena tako proizvedenog kilovatsata oko 2,63 kune. Dnevno sustav od 10 KW može proizvesti do sto kilovata, što znači da taj sustav u 24 sata zaradi 264 kune ili mjesečno oko 7900 kuna.

Što je veća snaga sustava, i cijena je proizvedenih kilovata niža, ali vlasnici opet ostvaruju dobru zaradu jer dobivaju veće količine energije. Postoji i mogućnost da dio tako proizvedene električne energije vlasnik zadrži za potrebe kućanstva, što opet donosi uštede. Vučković tvrdi da je riječ o materijalima i opremi koja ima garanciju 20 godina i uz proizvodnju električne energije krovištu kuće daje, prema njegovu mišljenju, ljepši izgled. Dodatno povećava izolaciju, a ima prednost i što se na solarnim modulima snijeg uopće ne zadržava.

– Takav način poslovanja i kreditiranja omogućio je da u Njemačkoj gotovo više nema mjesta gdje bi se postavili takvi sustavi. U pregovorima smo s više banaka pa se nadam da će naši napori uroditi plodom i da ćemo vrlo brzo krenuti sa značajnijim zahvatima – rekao je Vučković.

Solarni sustav proizvodnje energije u brojkama

- 10 KW sustav
- 66 četvornih metara krova
- 17.000 do 25.000 eura ulaganje
- 2,63 kune po KW cijena zelenog kilovata
- 100 KW dnevno proizvede ovakav sustav
- 7.900 kuna mjesečna zarada

PROČITAJTE JOŠ: Rješenje za štednju: Solarnom energijom grije 160 kvadrata

NE PROPUSTITE: Zeleni krediti: Za štedljive nekretnine 
- jeftinije zaduživanje

Komentara 1

IL
ivan.loncar.3781
14:55 29.04.2014.

možda neki kontakt od gospodina vukčevića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije