NOVI TREND

Stranci sve više kupuju u Hrvatskoj nekretnine za treću životnu dob

nekretnine
Foto: Thinkstock
1/5
14.09.2016.
u 17:30

Umirovljenici iz zapadne Europe, naročito oni s malim mirovinama, ovdje mogu 
lakše održavati dobar životni standard

Interes stranih kupaca za domaćim nekretnina i dalje je u porastu, čemu je uvelike pridonijela kako recepcija Hrvatske kao poželjne destinacije za odmor, tako i ulazak u Europsku uniju. Na taj način postali smo otvoreniji za strane državljane koji žele postati vlasnici hrvatskih nekretnina.

Kako nam je objasnila Dina Serdarušić iz agencije Eurovila, državljanima EU omogućeno je kupovati nekretnine bez ograničenja, a s ostalim državama kupnja funkcionira po principu reciprociteta.

Foto: pixabay

Zagreb, Opatija i Split su ‘in’

– Po tome zakonu stranac može postati vlasnik ako i hrvatski državljanin u njegovoj zemlji može ostvariti to pravo – otkriva Dina Serdarušić.

Najtraženiji su još uvijek Zagreb, zbog velikog turističkog uzleta posljednjih nekoliko godina te mjesta na obali – podjednako atraktivna gradska središta poput Opatije, Splita ili Dubrovnika, ali i vile u unutrašnjosti Istre te na otocima te stanovi u starim gradskim jezgrama. Stranci takve nekretnine kupuju kako bi ih ne samo koristili za vlastiti odmor nego i koristili za dnevni najam. Osim te dvije grupe upita, iskustva agencije Eurovila pokazuju i jedan posve novi trend – kupovinu nekretnina za treću životnu dob.

– Najčešće se radi o ljudima koji su podrijetlom ili na neki drugi način vezani uz Hrvatsku, ali su živjeli većinu radnog vijeka izvan nje, a mirovinu žele provesti u Hrvatskoj – objašnjava Dina Serdarušić. No, osim takve skupine, postoji i nemali broj onih "pravih" stranaca umirovljenika koji se odlučuju za kupnju domaćih nekretnina. Jer, ovdje imaju bolju kvalitetu života odnosno lakše održavaju dobar standard nego u svojoj domovni. Takvi upiti najviše dolaze iz Engleske, Španjolske i, ne biste vjerovali, Norveške.

Foto: screenshot/facebook

Svima se sviđa Zrinjevac

– Traže uglavnom lijepe građanske stanove, s dozom povijesnog šarma, a najatraktivnija lokacije im je Zrinjevac, koji je Hrvatima i dalje preskup, ali strancima je i više nego prihvatljiv cijenom jer u centru i parku država u kojima su živjeli morali bi platiti znatno više – tvrdi naša sugovornica.

Ovdje je život, ma koliko se nama to činilo nevjerojatnim, ipak vrlo ugodan, a ako kupite stan u Zagrebu, još ste uvijek dovoljno blizu za odlaske na ljetovanje. Aranžmani u podsezoni, ciljano rađeni za umirovljenike, za strance su vrlo povoljni i mogu si ih priuštiti. Pored Zagreba, popularan je i Split, za koji stranci vole reći kako je po mjeri čovjeka, a usto ima i faktor kojem je doista teško odoljeti, a to je – more.

>>Cijene najma stanova u većim gradovima porasle i do 100 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije