Na meti dugoprstića

Kako zaštititi svoj dom i zakomplicirati život provalnicima

Kako zaštititi svoj dom i zakomplicirati život provalnicima
Foto: DPA/Pixsell
1/3
29.03.2013.
u 09:30

Ne postoji brava koja se ne može otvoriti, ali svaka dodatna provalnicima otežava posao, kao i zvonjava – alarma.

Provala u stan nije samo gubitak stvari već i osjećaja sigurnosti. Svi koji su to iskusili govore o nelagodi i strahu koji još dugo nakon takvog neugodnog događaja ostaje. Istovremeno, pak, kako u svojoj brošuri o tome kako zaštiti stan od provale konstatira policija (dostupna je i online), većina misli da se to događa – drugima. No, policija podsjeća da se od krađa i provalnika – možemo zaštititi.

Posao zbog krize ne trpi

Puno je načina na koje se najslabije točke, ulazi i prozori, mogu učiniti manje gostoljubivima za dugoprstiće, a jedan od najpopularnijih načina svakako su protuprovalna vrata. Cijene su takvih kvalitetnijih vrata u rasponu od pet, šest pa do šezdeset, sedamdeset tisuća kuna. Cijena je u izravnoj vezi kako s kvalitetom tako i s dodatnim elementima sigurnosti, ali kao i u svemu danas, tako se i protuprovalnim vratima može "tjerati" moda. Naime, i na našem tržištu dostupna su protuprovalna vrata s dizajnerskim potpisima. Recimo, ona koja nose potpis Prada stoje oko 30.000 kuna, a cijena im se, uz dogradnju sustava za daljinsko otvaranje, posebnih panela i slično penje do šezdesetak tisuća.

– Većina se ipak odlučuje za dobra ali klasična protuprovalna vrata kojima je cijena oko šest tisuća kuna. Pritom se neki na to odlučuju upravo zato što je kriza pa se i dodatno pribojavaju krađe. Stoga ovakva vrsta posla zapravo i ne trpi previše zbog krize – kaže Zoran Prelec iz tvrtke koja se bavi prodajom i ugradnjom protuprovalnih vrata Rapa Nui te dodaje:

– Dakako, postoje i sigurnosni sustavi koji se mogu dograditi na postojeća vrata.

Uporni zvuk alarma

Jedan od načina da se ulaz u dom pojača i tzv. su H sustavi, odnosno šipke koje se u obliku tog slova postavljaju s unutarnje strane vrata. Taj je sustav sličan onome koji je već ugrađen u protuprovalna vrata, a kad ga se zasebno kupuje, cijena mu je obično od tisuću do 1500 kuna. S ugradnjom, pak, investicija naraste i na dvije tisuće kuna. Posao će provalniku otežati i protuprovalni cilindar sa štitnikom, koji se može dobiti za 150 do petstotinjak kuna.

– Vješti provalnici, dakako, probit će i tu zaštitu, nekima ni protuprovalna vrata nisu prepreka. Međutim, sve to ipak lopovu oteža posao toliko da će možda i odustati ili će se toliko otegnuti da će možda u međuvremenu netko i naići – iskustvo je našeg sugovornika.

Poznato je da većina lopova ne planira krađu, nego reagira prema onoj "prilika čini lopova" pa svaka dodatna zaštita ima smisla. Kao i uporna zvonjava alarma, recimo. Solidan alarm se može nabaviti za 1300 do 1500 kuna.

Pod okriljem noći

Prazan stan ili kuća provalnicima su najlakši plijen pod okriljem noći. Međutim, policijska statistika svjedoči da kradu i usred dana, a poneki se odvaže i kad su ukućani doma. Većina ipak vreba priliku kad nikog nema, a klasičan način provjere izbivaju li stanari na dulje jest praćenje prazni li se kaslić s poštom redovito, dižu li se rolete i sl.

Dragocjeno vrijeme

Valja računati s tim da nema brave ni sustava koji ljudski um i vješti lopovski prsti ne mogu provaliti. Međutim, dugoprstiću je vrijeme presudan faktor jer ga ipak nema na raspolaganju neograničeno pa svaka dodatna zaštita, kompliciranija brava ili alarm ispunjavaju svrhu. Sa svakom minutom više koja mu treba da bi provalio raste i vjerojatnost da će netko naići, a on biti otkriven.

Otvara vrata bez ruku

Elektronički "hands-free" ključ Izi-dor za otključavanje ulaznih vrata zgrade novost je na našem tržištu. Ovaj ključ kojim otvarate ulazna vrata u zgradu bez upotrebe ruku praktičan ali i siguran, a sigurnost je zajamčena elektroničkom kontrolom pristupa.

– Kada stanar koji ima ključ priđe na metar ili dva od elektroničkog čitača, on reagira i ulazna vrata se automatski otključavaju – objašnjava Josip Aničić iz tvrtke Isidorus.

Izi-dor je namijenjen suvremenom čovjeku, učenicima, umirovljenicima...

Kako da dom bude sigurniji

Sigurnost ima cijenu

Količina sigurnosti u izravnoj je vezi s količinom investiranog novca. Na postojećim vratima može se ugradnjom raznih pojačanja i dodatnih brava otežati posao provalniku, ali ozbiljnija prepreka bit će tek prava, 
kvalitetna protuprovalna vrata.

Alarm lopov ne voli

Mehanička zaštita na vratima i prozorima najučinkovitiji su način zaštite od provale. Alarmni sustav dobra je stvar, ali prva mu je funkcija ipak samo dojavna. No, alarm u svakom slučaju povećava rizik provalniku da će biti otkriven pa ga može sputati u nakani te time i te kako ima svoju funkciju.

Vrata ili barem brava

Ako nemamo za dobra protuprovalna vrata, nego sigurnost povećavamo novom, kvalitetnijom bravom, valja izabrati onu čiji je zasun otporan na savijanje i lomljenje, a cilindrični uložak i na bušenje. Također, vanjska ukrasna rozeta, policijski je savjet, trebala bi biti debela do deset i više milimetara.

Susjed zlata vrijedi

Što ste sa susjedima u boljim odnosima, to provalnici imaju manje izgleda da vam opustoše stan. Njegujte stoga dobrosusjedske odnose. Iako, kako upozorava policija, u slučaju susreta s provalnikom "oči u oči" ne treba izigravati heroja i pokušavati ga zadržati.

Okvir čvrsto uvezati

Sigurnost počinje na vratima, a često se zaboravlja da je jako bitno je li dovratak čvrsto povezan sa zidom. Ni najbolja vrata neće izdržati ako je okvir sa zidom vezan samo montažnom pjenom. Najsigurnije je kad je dovratak za zid učvršćen još i vijcima. Također, valja imati na umu da je najbolje kad dovratak, vrata i dodatne zaštitne 
mehanizme ugrađuje majstor.

NE PROPUSTITE: Iznajmljujete ili unajmljujete stan? Evo na što trebate paziti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije