PRODAVATELJI SE SNAŠLI

Facebook i Twitter postali oglasnik za nekretnine bez energetskog certifikata

zgrada
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL
16.01.2014.
u 12:25

Prodavatelji nekretnina bez energetskog certifikata snašli su se i dosjetili novog načina oglašavanja - na društvenim mrežama!

Kako je s prvim danom siječnja na snagu stupio i zakon o zabrani oglašavanja nekretnina bez energetskog certifikata, a mnoge su nekretnine povučene iz agencija i s različitih portala, spretni prodavatelji su se dosjetili novog načina oglašavanja – na društvenim mrežama. Najviše se koristi Facebook, premda se stanovi, kuće, garaže, poslovni prostori i sve što se prodaje može naći i na Twitteru, Instagramu, Google Plusu... Sistem je vrlo jednostavan – opis nekretnine se stavi na zid, dodaju se slike i vijest o prodaji putuje internetskim eterom. S certifikatom ili bez njega...

No, istodobno je došlo i novo tumačenje zakona po kojem se na web stranicama i različitim tražilicama nekretnine smiju oglašavati i bez energetskog certifikata. Tako je nakon puno buke i skidanja nekretnina s weba, ostalo sve kao i prije. Međutim, oglašavanje nekretnine bez energetskog certifikata, primjerice, u novinama, podliježe pod doneseni zakon i prodavatelji riskiraju ne baš male kazne.

Pojašnjenje zakona

Ministarstvo graditeljstva je na svojim stranicama dalo ne baš jednostavno objašnjenje u kojem stoji da portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju, a ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično od strane pružatelja elektroničkih publikacija u svrhu javnog informiranja i obrazovanja, nisu mediji sukladno članku 2. Zakona o medijima. A je li neka elektronička publikacija ima status medija može se provjeriti u Upisniku pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije.

Nadalje, vezano uz oglašavanje, prema članku 24. novoga Zakona o gradnji (NN 153/13), ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezina posebnog dijela.

Pune ruke posla

– Kako se za taj sporni zakon, koji je unio toliko nemira i među nama u agencijama ali i među prodavateljima, znalo već dulje vrijeme, stimulirali smo prodavatelje da pribave energetski certifikat - ističe Luka Mihaljinac, direktor agencije Zagreb West nekretnine, dodajući kako one koji to još nisu učinili potiču da to naprave što prije kako ne bi imali problema.Inače, novi zakon najviše je razveselio ovlaštene energetske certifikatore u arhitektonskim uredima i studijima. Nakon postupka pripreme dokumentacije za legalizaciju objekata, njihovi uredi opet su zatrpani poslom     

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
17:22 16.01.2014.

zar nije jednostavnije da se oglašena nekretina bez certifikata podrazumjeva najlošije kvalitete izolacije ali onda nema pinke za certifikatore i državu - sve su to parafiskalni nameti za razne uhljebe

TR
trieste
16:07 16.01.2014.

"divlji zapad"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije