bacite oko

Društvo arhitekata Zagreba stvara uzbudljiv sadržaj u podcastu "Prednji plan"

hrvatska arhitektura
08.08.2022.
u 06:00

Podcast je nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti i kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta i prenošenja iskustava, te u konačnici sinteze i stvaranja novih sadržaja

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) pokrenulo je novu medijsku platformu - podcast pod nazivom "Prednji plan" koji je svojevrsni početak, odnosno testiranje novog medija koji je pristupačan široj javnosti, a koji će pratiti djelovanje samog društva i šire stručne zajednice te ga informirati teorijskim sadržajem. Podcast je zamišljen kao prostor edukacije i prenošenja znanja, ali i dubinske rasprave, konfrontiranja mišljenja i ideja, te izgradnji zajedničkog misaonog tla.

Arhitektura i urbanizam su po svojoj prirodi društveno angažirane discipline. Nije moguće govoriti o gradu i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno, svjesno ili nesvjesno, prigrljuje određen pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno misliti, odnosno da je za djelovanje potrebno razvijati diskurs. Dinamika vremena u kojem živimo dodatno potencira potrebu za razvojem arhitektonske misli, kako bi struka i društvo isplivali iz trenutnog diskurzivnog vakuuma koji karakterizira većinu izgrađenog prostora. 

- Podcast je nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti i kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta i prenošenja iskustava, te u konačnici sinteze i stvaranja novih sadržaja. Vjerujemo da je moguće izgraditi snažnu intelektualnu zajednicu te razvijati diskurs s ciljem dubljeg razumijevanja metafizičkog, filozofskog, umjetničkog i društveno-političkog konteksta u kojemu će djelovati nova generacija stvaratelja. Kvalitetna praksa, strukovna politika, zakonodavna i institucionalna reforma nisu preduvjeti već posljedice stvaranja takve zajednice i diskursa - kažu u DAZ-u.

U uvodnoj epizodi Prednjeg plana gosti su Tihomil Matković – predsjednik Društva arhitekata Zagreba i arhitekta s dugogodišnjim iskustvom u vlastitoj praksi te Reu Novaković Matošić - predstavnicu studenata u aktualnom sazivu upravnog odbora DAZ-a i predsjednicu studentskog zbora AfZg-a.

U prvoj epizodi gost je Ivan Križić, član Odbora za zakonodavstvo HKA, Upravnog odbora DAZ-a i nesvakidašnjeg arhitekta sa širokim područjem djelovanja. Prvi ciklus od 4 epizode otvaramo s temom "Stanje struke i uloga arhitekata u društvu", a s Ivanom smo pričali o njegovom kratkom ali bogatom dosadašnjem iskustvu, društvenom angažmanu kroz strukovne institucije, rušenje GUP-a, aktivnosti oko potresa, temi zakonodavstva i stanju struke općenito.

U drugoj epizodi Prednjeg plana gostovala je Tamara Bjažić Klarin, povjesničarka i arhitektica, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti. S Tamarom su pričali o njenom radu kao scenaristice na HRT-ovim emisijama o arhitekturi i arhitektima (Trikultura, Jedno djelo, Suvremenici, Točka na A), njenim knjigama i istraživanjima, društvenom angažmanu međuratnih arhitekata i paralelama s današnjim stanjem struke i uloge arhitekata u društvu.

U trećoj epizodi Prednjeg plana ugostili su Janu Horvat, arhitekticu i istraživačicu, asistenticu na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U četvrtoj epizodi Prednjeg plana ugostili smo Maura Sirotnjaka, arhitekta, aktivista, člana Nove Ljevice i aktualnog vijećnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Raspravljali su o problemu nepostojanja priuštivog stanovanja, a potom odabrali idealan stan s Njuškala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije