kretanje cijena

Cijene nekretnina ipak bilježe rast od 6,6 posto

Kriteriji odabira agencije za nekretnine
Promo
17.11.2020.
u 10:49

S gotovo nezamjetnim padom cijena nakon potresa u ožujku, one se u listopadu vraćaju u „uzlaznu putanju“ pa je tako prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu bila 2147 eura, dok je u siječnju ona iznosila 2101 euro

Rast traženih cijena nekretnina na prodaju u najvećim je hrvatskim gradovima još prošle godine počeo usporavati, no unatoč negativnim okolnostima koje je 2020. godina donijela na čitavo gospodarstvo, u većini su ih cijene i dalje više u odnosu na prošlu godinu. Općenito, prema novoj Njuškalovoj analizi, tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj u listopadu su bile čak 6,62 posto više u odnosu na listopad prošle godine.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Da je tržište nekretnina u Zagrebu i dalje stabilno, pokazuju rezultati analize kretanja traženih cijena od početka godine do listopada. S gotovo nezamjetnim padom cijena nakon potresa u ožujku, one se u listopadu vraćaju u „uzlaznu putanju“ pa je tako prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu bila 2147 eura, dok je u siječnju ona iznosila 2101 euro.

Kad je riječ o prodaji kuća u Zagrebu, i one bilježe isti trend u traženim cijenama. Početkom godine se, naime, za kvadrat kuće u prosjeku tražilo 1323 eura, dok je prošlog mjeseca taj iznos bio 1357 eura, odnosno 34 eura više.

U Splitu je tijekom godine bila nešto drugačija slika, što je i očekivano za grad koji bilježi neke od najskupljih kvadrata u Hrvatskoj, a velikim dijelom ovisi o turizmu, ali i jedini veliki grad u kojemu kvadrati kuće traženim iznosom značajno premašuju kvadrate stanova.

Kriteriji odabira agencije za nekretnine
1/12

Najviše tražene cijene za kuće i stanove u Splitu zabilježene su u veljači, kada je prosječna tražena cijena kvadrata kuće bila čak 3182 eura, a stana 3016 eura. Potom je zabilježen pad traženih cijena kuća u travnju, u vrijeme najstrožih mjera vezanih uz covid-19, da bi u svibnju cijene ponovno „skočile“, no tijekom ljeta nastavile blago padati. Tako je najniža prosječna cijena za kvadrat kuće u Splitu zabilježena u rujnu, kada je iznosila 3038 eura, no već u listopadu podigla se na 3120 eura.

Kriteriji odabira agencije za nekretnine
1/60

I stanovi su u Splitu najvišu traženu cijenu imali u veljači, kad se za jedan kvadrat tražilo prosječno 3016 eura, dok su najniže tražene cijene zabilježene u lipnju i iznosile su prosječno 2960 eura. Za razliku od kuća na prodaju, oni su u ljetnim i jesenskim mjesecima nastavili bilježiti blagi rast, a prošlog mjeseca zabilježena je prosječna tražena cijena za kvadrat stana u Splitu od 2996 eura.

Foto: Instagram

Grad s najskupljim kvadratima – Dubrovnik, u 2020. godini zabilježio je negativni trend. Dok se siječnju za kvadrat kuće tražilo prosječnih 4433 eura, u listopadu je taj iznos bio 4090 eura, odnosno čak 7,7 posto niži. Niže tražene cijene u odnosu na početak godine u Dubrovniku bilježe i stanovi, čiji je prosječni kvadrat u siječnju iznosio traženih 3792 eura, a u listopadu 3677 eura, odnosno 3 posto manje.

Foto: screenshot/facebook

Grad Rijeka u 2020. godini bilježi najveći rast traženih cijena nekretnina, koje su od siječnja čitavo vrijeme blago rasle. U siječnju je prosječna tražena cijena kvadrata stana bila 1686 eura, dok je u listopadu iznosila 1773 eura, odnosno oko 5,2 posto više. Kuće su, pak, najvišu traženu cijenu kvadrata zabilježile u travnju, kad je iznosio 1470 eura.

Poput Zagreba i Rijeke, i Osijek u listopadu bilježi nešto više tražene cijene stanova u od onih s početka godine. Tako je u listopadu prosječna tražena cijena kvadrata stana u Osijeku iznosila 1056 eura, dok je u siječnju bila 1028 eura, odnosno 28 eura niža. Kuće su zabilježile gotovo nezamjetan pad cijena, s prosječno traženih 726 eura za kvadrat na 714 eura.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije