Gradnja bazena

Bazeni više nisu luksuz, nekretninu čine atraktivnom

Bazeni više nisu luksuz, nekretninu čine atraktivnom
Dom i vrt
17.08.2013.
u 12:27

Ostanete li na 2 metra dubine i 24 kvadrata, uštedjet ćete na dozvoli

Vlasnici kuća za odmor, pa i onih stambenih koji imaju dovoljno prostora, sve se češće odlučuju za gradnju bazena. Najčešće je riječ o manjim bazenima, dovoljnim za kraće plivanje i ugodno osvježenje. A osim što objekat čini atraktivnijim, bazen mu podiže i cijenu u slučaju prodaje. Bazeni su vrlo česti uz urbane vile ili kuće za odmor i iznajmljivanje, a grade se brzo i cijene im više nisu toliko visoke pa je najbolje poslove prepustiti profesionalcima.

– Po tehnologiji gradnje i upotrebi materijala razlikuju se betonski bazeni, poliesterski bazeni, bazeni s folijom (LINER), montažni bazeni, INOX bazeni... – objašnjavaju u tvrtki “Bazenska tehnika” iz Kaštelira koja se bavi gradnjom bazena po sistemu ključ u ruke, ali prodaje i svu opremu za samograditelje.

Prvi je korak u gradnji bazena – osim okvirnog proračuna – arhitektura bazena, određivanje položaja, veličine i oblika.

Treba znati da je za bazene veće tlocrtne površine od 24 m2 i dubine veće od dva metra potrebno ishoditi odgovarajuće dozvole. Ovisno o željama, financijskim mogućnostima i veličini parcele, ovisit će vrsta, dimenzije i oblik bazena. Cilj je da se on uklopi u prostor, u koji valja uračunati njegovu okolicu, prilaz, eventualni prostor za ležaljke, tuš, možda i sjenicu, šank...

Za bazene veće od 24 kvadrata morat ćete se potruditi i ishodovati građevinsku dozvolu, no smanjite li apetit samo za pola kvadrata, možete izbjeći administraciju i trošak. Dakako, ostanete li u okviru do dva metra dubine. Ne pretjerujte s oblicima, zavojima i rukavcima jer ćete si otežati čišćenje i održavanje, a takvi kutovi samo će povećavati kvadraturu.

Kada je sva infrastruktura za bazen definirana, preostaje vam odabrati materijale i boje za bazen i okolicu te neizbježnu dodatnu opremu. Najčešće je to podvodno osvjetljenje, zagrijavanje, pokrovi, ljestve, sustavi za automatsku dezinfekciju vode, uređaji za masažu i plivanje na mjestu... To su, kažu graditelji bazena, slatke muke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije