Međunarodni simpozij

Arhitektonska elita na 13. Danima Orisa u listopadu

Arhitektonska elita na 13. Danima Orisa u listopadu
Foto: Dom i vrt
1/2
24.09.2013.
u 08:15

Riječ je o uspješnom i zanimljivom međunarodnom simpoziju

Nizom zanimljivih predavanja, prezentacijama i druženjima u Zagrebu će se, u dvorani Vatroslav Lisinski, 19. i 20. listopada održati 13. Dani Orisa. Riječ je o uspješnom i zanimljivom međunarodnom simpoziju arhitekture. Ovogodišnji gosti su ured Herzog & de Meuron iz Basela, Christian Kerez iz Züricha, arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, slovenska teoretičarka arhitekture Petra Čeferin, švedski arhitekti Tham & Videgard, Finac Juhani Pallasmaa, doajen nizozemske arhitekture Herman Hertzberger, Nizozemac Wiel Arets, Gilles Vidal, šef dizajna Peugeota, Španjolci Nieto i Sobejano i naš znanstvenik Davor Pavuna.

Na Danima Orisa dodijelit će se i tradicionalna nagrada Oris Kvadra, a ovogodišnji laureati su ured Herzog & de Meuron za svoj objekt dvorane, kompleksa Elbphilharmonie u Hamburgu.

– Radi se o izuzetno interesantnom, inovativnom projektu. Oni će nam održati predavanje, a u Muzeju suvremene umjetnosti imat ćemo izložbu nagrađenog projekta i bit će prikazana četiri filma o zgradi. Nadalje, u predprostorima dvorane Lisinski bit će i izložba istaknutih proizvođača opreme i materijala za građenje – istaknuo je arhitekt Andrija Rusan.

Posebno je zanimljivo uz Dane Orisa i otvaranje dugoočekivane Kuće arhitekture u Ulici kralja Držislava.

– Taj prostor nazivamo Kućom arhitekture, ali bit će to kuća kulture, umjetnosti, ugode, kvalitete, gastronomije, susreta, debata, prezentacija. Vjerujem da ćemo do Dana Orisa prostor toliko osposobiti da ga se može posjetiti. Prostor smo iznajmili od grada Zagreba, uređujemo ga temeljito. Morali smo sve sanirati, opremiti, urediti.

Na ovoj novoj zagrebačkoj javnoj lokaciji imat ćemo čitave godine bogat program, vjerujemo između 40 i 50 događanja. Nismo još zatvorili proračun, ali sam optimističan. Ovdje ćemo imati prostor za 150 do 200 posjetitelja koji će moći pratiti predavanja, izložbe, diskusije, prezentacije, radionice, koncerte, modne revije, filmske projekcije, putopisna predavanja, gastronomiju... Javljaju se pojedinci i institucije s pitanjima, prijedlozima. Bit će to osvježenje za hrvatsku kulturnu scenu – zaključuje arhitekt Andrija Rusan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije