Property management

Agencije za nekretnine upotpunjuju ponudu

kljucevi
Foto: Arhiva VL
03.03.2014.
u 00:00

Agencije na sebe mogu preuzeti sve, od iznajmljivanja do očitanja struje

Odnedavno je i na našem tržištu dostupna uluga “Property Management”. Riječ je o organiziranoj brizi za svaku nekretninu čiji vlasnici žive na nekom drugom mjestu, a svoj stan ili kuću žele iznajmiti ili tek osigurati redovni nadzor, provjetravanje, čišćenje, zalijevanje cvijeća, očitanja struja, plina ili vode... Iako je usluga već odavno poznata izvan naših granica, kod nas tek treba zaživjeti. Usluga se može naći u našim agencijama za nekretnine. 

Brinu o svemu
Iako su agencije za nekretnine i do sada bile posrednici pri pronalasku podstanara ili podstanarskih stanova, njihova uloga je završavala s potpisanim ugovorom o najmu. Što se kasnije događalo s najmoprimcem i najmodavcem, plaća li se redovito stanarina i režije te drži li se međusobnog dogovora, posrednike više nije zanimalo. Za takvu svoju uslugu naplaćuju proviziju u iznosu od jedne mjesečne stanarine. 

Usluga “Property Management”, uz pronalaženje potencijalnih najmoprimaca, upravo ide korak dalje i brine da režije i najamnina budu uredno plaćene, da nekretnina bude i nakon podstanara u stanju kakva je bila iznajmljena te da se novi stanari u njoj osjećaju dobro i zaštićeno od eventualnih hireva najmodavca. Ako se pak radi samo o brizi i redovitom održavanju kuće ili stana, te kontroli, agencije su sad preuzele poslove naših dobrih susjeda ili rodbine kod kojih se ostavljao ključ. 

“Property managment” u nas prva je pokrenula riječka agencija Royal nekretnine, no, uslugu su u svoju ponudu postupno uvode i druge agencije, a za očekivati je kako će vrlo brzo postati dio ponude svake od agencija koje se bave posredovanjem.

Viktorija Vlahov direktorica Royal nekretnina pojašnjava:
- Usluga nije ranije bila na našem tržištu jer se smatralo da, primjerice, najmodavci nisu zainteresirani i da bi im takva usluga predstavljala trošak. Međutim, pokazalo se kako je to ipak nešto što je potrebno i traženo i naši klijenti za nju znaju. Trenutačno u našoj ponudi imamo četiri različita paketa u kojima nudimo od jednomjesečnog posjeta nekretnini, čišćenja te brige o plaćanju režijskih troškova i najamnine pa sve do turističkog paketa koji je vrlo itekako zanimljiv sezonskim iznajmljivačima.

Naknada prema opsegu
“Property managemenet” poznat je u gotovo svim europskim zemljama i temelji se na istoj osnovi. Dogovorena usluga se plaća kao mjesečna naknada agenciji, a cijena se određuje prema dogovorenom i preuzetom opsegu posla. Prema cjeniku i “paketima” koje nudi agencija Royal nekretnina, mjesečna naknada iznosi od 50 do 150 eura mjesečno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije