PAMETNO TROŠENJE

10 načina kako da uz malo truda uštedite na energiji i režijama

perilica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
11.01.2014.
u 00:00

Štednja energije nam je i koristi, ali obveza jer tako čuvamo okoliš. Može se postići uz samo malo discipline

Iako nas ova zima još nije neugodno iznenadila i temperature se nisu previše spuštale u minus, energenti, koje god koristili, ipak se troše, a to znači i veliki udar na kućni budžet. Stoga, malo racionalizacije u potrošnji i te kako može pomoći. No, nije zima jedini dio godine kad trošimo, ali i kad možemo uštedjeti.

Uštede su moguće

Štednja je dobrodošla uvijek i svuda i onda kad grijemo vodu za čaj, peremo zube, rashlađujemo prostor, otapamo zamrznute namirnice, punimo mobitel ili nam kapa voda na vodnom ventilu. Preduvjet za uštede na režijama su, primjerice, kvalitetna izolacija doma, korištenje aparata koji se odlikuju visokim energetskim razredom, korištenje štedljivih žarulja, redovito servisiranje i čišćenje sustava za grijanje ili hlađenje, ali i malo samodiscipline. Štednja energije nam je i obveza jer tako čuvamo okoliš i odgovornim ponašanjem resurse koji su nam dani u zalog, a koje često, zbog neznanja, lošega gospodarenja i nezainteresiranosti nemilice trošimo.

Štednja je obveza

Zadatak nam je prenijeti i svijest o racionalnom trošenju energije u domu ili bilo kojem javnom mjestu i čuvanju resursa na mlađe generacije. I naučiti ih s time živjeti. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se obvezala da će, zajedno s drugim članicama, potrošnju energije smanjiti do 2020. godine za 20 posto. To je cilj za koji se doista valja potruditi, premda procjene kažu da trenutačno upravo u tom segmentu najviše zaostajemo za drugim članicama.

Evo naših 10 prijedloga kako da pametno trošite energiju:

SERVISIRAJTE KLIMA UREĐAJE
Kad uključite klimu pazite da razlika između unutrašnje i vanjske temperature ne bude veća od pet Celzijevih stupnjeva. Da bi klima ispunila funkciju valja je svake godine servisirati i očistiti filter. Već po pravilu, klimu i sve slične aparate najbolje je servisirati izvan sezone, jer su tada i cijene pristupačnije. Kad je u prostoriji uključeno hlađenje ne smiju se otvarati vrata i prozori. Sve staklene plohe tijekom vrućih dana dobro je zasjeniti zavjesama i različitim vrstama sjenila i roleta.

SKROZ ISKLJUČITE TV&CO
Jeste li znali da upaljene lampice na telekomandi televizora ili bilo kojem drugom aparatu potroše i do 50 KWh godišnje. Stoga, ugasite ih. Doista nema potrebe da tako rasipate energiju i povećavate račune za struju. Nešto manji, ali opet potrošači su i punjači za mobitele ili tablete. Kad je uređaj napunjen, najbolje ga je isključiti iz utičnice. Inače, isključivanje aparata iz utičnica dok se ne koriste dobra je i sigurnosna navika, pogotovu tijekom duljeg izbivanja iz doma, primjerice tijekom godišnjih odmora.

RACIONALNO SA STRUJOM
Možemo štedjeti i koristeći štedne žarulje, primjerice one energetskog razreda A, izbjegavanjem paljenja svjetla tijekom dana i maksimalnim korištenjem dnevnog svjetla. Poželjno je racionalno korištenje perilica. Koristite ih zimi od 21 do 7 sati ujutro i ljeti od 22 do 8 ujutro. Pripazite na temperaturu u hladnjaku, jer stručnjaci ističu da je snižavanje temperature zimi za 10 stupnjeva ušteda pet posto energije. Kuhajte s poklopcem da se toplina dulje zadrži, izbjegavajte ostavljanje aparata u “stand by” poziciji, kupujte aparate najvišeg energetskog razreda.

MIKROVALKA JE ŠTEDLJIVA
Mikrovalnu pećnicu najčešće koristimo za podgrijavanje ili odmrzavanje hrane i ona načelno ne troši previše energije. Ipak, trebate li nešto odmrznuti, racionalnije je smrznutu namirnicu izvaditi ranije van iz zamrzivača i pustiti je da se sama odmrzne. Pećnice su veliki potrošači energije, posebno one bez ventilatora. Inače, za kuhanje je ekonomski isplativo koristiti različite lonce za brzo kuhanje, jer uz uštedu vremena i zadržavanje kvalitete namirnica možete uštedjeti čak do 70 posto energije. A to nije zanemarivo!

INSTALIRAJTE SPECIJALNI AUTOMATSKI PREKIDAČ
Prostorije u kojima rjeđe boravimo mogu biti pravi gutači energije. Primjerice, prisjetite se koliko ste puta zaboravili ugasiti svjetlo u podrumu ili garaži, ostavi ili na tavanu. Da biste doskočili tom problemu najbolje je instalirati specijalni automatski prekidač, koji će svjetlo nakon nekoliko minuta automatski isključiti. Slično je i s vanjskim svjetlima. Da, ona daju osjećaj sigurnosti, ali nema potrebe da svjetlo uz vanjska vrata, ulaz ili dvorište gori cijelu noć. Pomoću detektora može se podesiti da se pali, primjerice, kad je netko u blizini.

NE RAZMEĆITE SE VODOM
Ne ostavljajte toplu vodu da curi cijelo vrijeme dok perete zube ili se brijete. Tako se štede i voda i energent koji je grije. Tuširanje je jeftinije od kupanja i podesite bojler da vam kroz slavinu ne curi vruća voda, jer je tada morate miješati s hladnom. Stručnjaci su izračunali i da perilice troše manje vode od ručnog pranja. Slavine redovito čistite od kamenca i mijenjajte gumice. Provjeravajte sve vodne ventile, jer čak i “suzenje” ili kapanje vode može prouzročiti velike štete i opteretiti račun za vodu.

DOBRO IZOLIRAJTE
Zimi toplina često bježi u slabo izoliranim podrumima, tavanima, garažama... Najmanja preporučljiva debljina različitih izolacija je 30 cm, a za izolaciju se mogu koristiti i jeftini materijali poput mineralne vune, kartona, najlona... Začepite i sve rupe, a za njihovo zatvaranje dobro je koristiti pur pjenu. Ona se nanosi jednostavno, a sam posao nije odviše zahtjevan. Važno je znati da temperatura odlazi i kroz sasvim male rupe, primjerice onu koju ste izbušili da biste kabel, cijev ili utikač spojili na vanjsku fasadu.

SPRIJEČITE GUBITAK TOPLINE KROZ PROZORE I VRATA
Možda nismo ni svjesni koliko se topline gubi preko vrata i prozora. Stoga, prva pomoć su različite izolacijske trake koje se jednostavno mogu postaviti. Posebno efikasne su gumene samoljepljive trake koje imaju E profil. Lijepe se na unutrašnje dijelove prozora i vrata, tamo gdje usjedaju kada se zatvaraju. Ispod vrata i prozora dobro je staviti i zarolanu krpu ili ručnik i tako spriječiti da toplina nekontrolirano odlazi. Inače, toplina najčešće bježi kroz stakla, stoga je obično staklo poželjno zamijeniti IZO staklom, s više komora. Ušteda je čak do 50 posto!

STARI APARATI NEMILICE NABIJAJU RAČUNE
Iako nikad nije pravo vrijeme za kupnju novih kućanskih aparata, oni se doista dugoročno isplate. Stari hladnjaci, grijalice ili različite peći nevjerojatno su veliki potrošači energije. Pri kupnji valja birati one koji imaju visoki energetski razred. Najpoželjniji su oni s oznakom AAA (ili A++) jer najbolje štede energiju. Pri kupnji novih aparata dobro je potražiti i oznaku “Eco label”. Ta oznaka u obliku cvijeta ukazuje na to da proizvod ispunjava i stroge ekološke standarde i garancija je da je izabrani proizvod najkvalitetniji u svojoj klasi.

NE ZAKLANJAJTE RADIJATORE JER TROŠITE ENERGIJU
Temperaturu u prostoriji regulirajte termostatom i ugradite radijatorske termostate jer mogu uštedjeti i do 20 posto energije. Sustave grijanja treba jednom godišnje servisirati, posebno je važno bojlere očistiti od kamenca i plamenike od nečistoće. Vječna dilema treba li noću smanjiti grijanje ili ne, može se razriješiti činjenicom da snižavanje temperature samo za jedan stupanj pruža znatnu uštedu energije. Sustavi centralnog grijanja moraju biti napunjeni vodom, a tijekom sezone radijatore valja povremeno zračiti i ne zaklanjati ih namještajem ili

Komentara 4

DU
Deleted user
12:12 11.01.2014.

Ako postavite sunčani kolektor na krov možete uštediti 60% do 80% energije za grijanje tople vode zavisnositi u kojem djelu HR živite. Investicija je isplativa nakon 15 godina. Pričekajte s investicijom jer sredstva u iznosu 50% možete dobiti iz fondova EU. Ako koristite toplinsku pumpu neće Vam trebati plin. Električnu energiju možete proizvoditi samostalno. Sve je to Ok, ali treba investirati. Investcija nije odmah isplativa. Šteta da naše gospodarstvo nije proizvodno orjentirano pa će profitirati tvrtke kupiš - prodaš, a to nije bio cilj fondova EU i upliva svježeg kapitala kao injekcija razvoja.

marko Šević
13:12 11.01.2014.

stedite energiju, kremirajte se grupno.

SJ
Sve je uzalud
13:36 11.01.2014.

.......zabetonirajte stan..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije