LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Znate li koja je idealna visina blagovaonskog stolca? Sigurno ste do sad sjedili krivo!

Prva smjernica bi trebala biti veličina prostora koji zauzima blagovaonski prostor. Je li on zaseban, odvojen od kuhinje, je li dio kuhinjskog prostora i koliko je taj isti prostor velik
18. lipnja 2022. u 07:00 0 komentara 3230 prikaza
stolovi za blagovaonicu
Foto: ikea.hr

Potreba i navika okupljanja oko stola sastavni je dio naših navika i rituala. Svejedno radi li se o obiteljskim objedima ili večeri s prijateljima, volimo da blagovaonski prostor bude pomalo i reprezentativan, ali svakako udoban. A kad se radi o udobnosti, glavnu ulogu preuzima odabir stolaca. I ukoliko već nemate jasnu sliku o tome što želite ili već nemate postojeće stolce, odabir može biti i pravi mali izazov.

moderna blagovaonica | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Prva smjernica bi trebala biti veličina prostora koji zauzima blagovaonski prostor. Je li on zaseban, odvojen od kuhinje, je li dio kuhinjskog prostora i koliko je taj isti prostor velik, blaguje li se oko „otoka“, je li prostor predviđen za blagovanje dio „open – space“ prostora i naravno, kakav će biti ili jest stol?

moderna blagovaonica | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Mjere su vrlo bitne jer o njima ne ovisi samo dojam prostora, nego i udobnost. Poželjno je voditi računa da je prosječna visina stola oko 71 cm i ukoliko stol nije viši od toga, stolac ne bi trebao biti viši (od poda do sjedišta) od 45 cm jer u suprotnom riskirate da osoba koja sjedi nema dosta prostora za noge. moderna blagovaonica | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Obratite pažnju i na širinu stolca. Prosječna širina je 45-50 cm, a ako ima naslon za ruke, do 15 cm je šira. Za koju god se varijantu odlučite svakako izračunajte koliko vam stolaca stane oko stola što naravno ovisi o veličini stola i koliko ljudi bi voljeli da bude oko istog. Uzmite u obzir da svakoj osobi treba otprilike 6 0cm prostora. Isto pravilo vrijedi i za okrugle, ovalne i pravokutne stolove.

stolovi za blagovaonicu
1 / 7
Za postizanje slićnog dojma treba vam juteni tepih (usput budi rečeno trend sezone) i par jastuka u boji oko stolića - kažu dizajneri iz H&M Home-a

Ukoliko se blagovanje odvija oko „otoka“, onda svakako u obzir dolaze barski stolci čije će dimenzije ponovno ovisiti o tome koliki je otok i želite li možda „ugurati“ osobu više pa ćete u tom slučaju odabrati stolac manjih dimenzija.

Stolce bi trebalo biti moguće podvući pod stol ukoliko ima naslone za ruk, u suprotnom, umanjuje se udobnost sjedenja (nemogućnost da se onaj koji sjedi privuče stolu), a moguća su oštećenja i stola i stolaca.

blagovaonica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Ako se stol nalazi u „open – space“ prostoru, posebno ako je na prolazu od kuhinje do dnevnog boravka, a „open – space“ ne znači nužno i veliki prostor, preporučljivo je birati „prozračnije“ modele stolaca (možda čak i one bez naslonjača za ruke) i svakako paziti da veličina stola i stoaca ne ometa prolaženje.

stolovi za blagovaonicu | Autor : pixabay Foto: pixabay

Važno je voditi računa i o kvaliteti  i ergonomičnosti,  pogotovo ako želite da stolci potraju.

Jednako važno, ako ne i najvažnije, je stil koji volite i želite slijediti. Stolci bi se trebal uklapati u taj stil iako ne moraju nužno pripadati istom. Biranje stolaca sa zajedničkim elementima osigurava dobar cjelokupni dojam, a pod tim se podrazumijeva kombinacija istog razdoblja, poklapanje boja završne obrade (npr. drvo) ili pak podjednaka razina (ne)formalnosti (uz starinski drveni elegantni stol kombiniraju se moderni, ali elegantni, stolici).

Svakako izbjegavajte, ako je moguće garniture stola i stolaca iako je to izbor „na sigurno“, ali stilski, teško će se izbjeći dojam monotonije. Ako pak ipak volite „homogen“ dojam uvijek možete birati stol i stolce jednake boje, iste boje drveta i sl., ali ćete izbjeći jednoličnost.

Ukoliko se ide korak dalje, stolci oko stola uopće ne moraju biti jednaki, možete se malo i zaigrati pa ubaciti neki stolac u boji, ili uklopiti dvije vrste stolaca, ali sve u određenoj stilskoj ravnoteži.

moderna blagovaonica | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Stolci predviđeni za vanjske prostore sve se više i više „uvlače“ u unutarnje pa nije neobično vidjeti metalne stolce oko svijetlog masivnog drvenog stola grublje obrade, npr.;  efektni su (možda ne i toliko udobni) ako pretendirate industrijskim „notama“ pri uređenja prostora.

Ako imate ili poželite neki fenomenalan stol, nikada od njega ne odustajte jer mislite da nećete naći adekvatne stolce. To je nemoguće, samo je važno prilagoditi veličinu i stil i pronaći neku vizualnu poveznicu.

blagovaonica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Ponekad postoje i stilske iznimke - spajanje nespojivih kombinacija „prolazi“ jer jednostavno ta pretjeranost izgleda dobro.

U odabiru stolaca mogućnosti su velike i uz malo pažnje da se „pokriju“ i tehnički elementi vezani za mjere, praktičnost i udobnost, možete učiniti vaš prostor za blagovanje vašim stilskim čudom.

život na otvorenom Ako jedva čekate kalendarski početak ljeta, evo sjajnih ideja za morsko uređenje doma sjajna organizacija Život u samo 20 kvadrata - sve je stalo u samo jednu genijalnu sobu savjet stručnjaka Položaj balkona ili terase diktira izbor podnih obloga, južna strana voli drvo, sjeverna pločice

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.