LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Položaj balkona ili terase diktira izbor podnih obloga, južna strana voli drvo, sjeverna pločice

Svaka od ovih obloga na različit način doprinosi vizualnom dojmu eksterijera, ali i zahtijeva različito održavanje, što biste trebali imati na umu kada birate
16. lipnja 2022. u 07:00 0 komentara 1036 prikaza
Foto: Emmezeta

Današnji trendovi uređenja doma teže prema tome da se veliki naglasak stavlja na uređenje balkona i terase. Stoga možemo primijetiti da mnogi vanjski prostori postaju dnevni boravci koji nude potpun odmor i opuštanje na svježem zraku. No za potpuni užitak i cjelokupni vizualni dojam vaše terase veliki značaj ima odabir podne obloge. Pitate se možda – koju podnu oblogu odabrati u moru različitih vrsta koje se nude na tržištu?

Kod odabira vanjskih podnih obloga najvažnije je odabrati materijal otporan na vremenske uvjete. Najčešće su to keramičke pločice, kamen, tikovina i termo obrađene drvene podne obloge. Svaka od ovih obloga na različit način doprinosi vizualnom dojmu eksterijera, ali i zahtijeva različito održavanje, što biste trebali imati na umu kada birate. Keramičke pločice često se koriste kao podna obloga zbog toga što su cjenovno prihvatljive, a na tržištu ih možete naći u raznim izvedbama. Prednost im je i ta što se lako održavaju i dugotrajne su.

 | Autor : JYSK Foto: JYSK

Odaberete li keramičke pločice koje imitiraju drvo, kamen, beton ili bilo koju drugu teksturu, postići ćete vizualni dojam materijala koje one imitiraju. Ako se odlučite vaš eksterijer popločati prirodnim kamenom, moj je prijedlog da se odlučite za domaću vrstu kamena koja će najbolje podnositi lokalne klimatske uvjete, što će ujedno utjecati na trajnost i na samo održavanje kamena.

 | Autor : Emmezeta Foto: Emmezeta

Kamene ploče možete birati u pravilnom ili nepravilnom obliku. Koje ćete odabrati, ovisi o tome želite li ih slagati na moderan ili rustikalan način. Lomljenim formatima postići ćete izrazito rustikalan ugođaj vašeg eksterijera. Drvene podne obloge u eksterijeru popularne su na zapadu već dulje vrijeme, ali i kod nas. Ono što drvo čini poželjnim sve je veća svijest o zaštiti okoliša. Važno je izabrati kvalitetno i izdržljivo drvo koje neće zahtijevati previše truda oko održavanja.

1 / 10
Nova, ljetna Zara Home kolekcija prepuna je odličnih lanenih detalja - od zavjesa, premo stolnjaka pa sve do tepiha i fotelja presvučenih ovim prirodnim materijalom

Današnja (finska) tehnologija za toplinsku modifikaciju drva korištenjem visoke temperature, tlaka i vodene pare poboljšala je kvalitetu i promijenila određene karakteristike drva, bez ikakvih kemijskih dodataka. Time se smanjuje vodoupojnost drva, povećava se biološka izdržljivost i izolacijska svojstva. Preporučujem toplinski modificirane drvene obloge zbog dimenzijske stabilnosti, ali i zbog boje koja cijeli presjek mijenja u tamnije tonove. Promjenom boje domaće vrste drva podsjećaju na egzotične vrste što ih čini još atraktivnijim podnim oblogama balkona i terasa.

 | Autor : Emmezeta Foto: Emmezeta

Spomenimo još drveno-kompozitne podne obloge koje nastaju miješanjem recikliranog drva i polimera. Ove podne obloge izuzetno su trajne, otporne na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice pa su, osim za terase i vrtove, idealne za oblaganje prostore oko bazena. Drveno-kompozitni materijal ne sadrži nikakve kemijske spojeve i može se reciklirati te se kao takav preporučuje svim ekološki osviještenim pojedincima.

bakopa prirodni ukras Idealna balkonska biljka koja voli društvo drugih cvjetnica, a cvate sve do prvog mraza omiljeni kutak Vodimo vas na terasu na kojoj vlasnici provode cijeli dan, od jutra do večeri jubilej Kultni splitski hotel Le Meridien Lav 50. rođendan proslavio u potpuno renoviranom resortu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.