LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Život u samo 17 kvadrata? IKEA predstavila savršenu kućicu za ljubitelje malih domova

Trendu gradnje malih kuća pridružila se i IKEA koja je u suradnji s tvrtkama Vox Creative, American RV i Escape dizajnirala svoju prvu tiny house s eco-friendly značajkama
27. siječnja 2021. u 10:03 0 komentara 9958 prikaza
Foto: Josiah & Steph Photography/IKEA
Pogledajte galeriju 1/9

Preseljenje u male domove posljednjih godina je trend koji, diljem svijeta, prihvaća sve veći broj ljudi.  Mnogi žele pobjeći iz grada i živjeti u skladu s prirodom, a male montažne (i često i mobilne) kuće omogućuju im živjeti slobodnije i skromnije, dok istovremeno u malo kvadrata imaju sve potrebno za život.

 | Autor : Josiah & Steph Photography/IKEA Foto: Josiah & Steph Photography/IKEA

U čemu je posebnost ovakvog načina života? Poanta je u organiziranosti. Trendu gradnje malih kuća pridružila se i IKEA koja je u suradnji s tvrtkama Vox Creative, American RV i Escape dizajnirala svoju prvu tiny house s eco-friendly značajkama. Tvrtka Escape, koja se već 25 godina bavi dizajniranjem i gradnjom malih kuća, izgradila je prikolicu od 17 četvornih metara koja je prilagođena verzija njihovog Vista Boho XL modela, a IKEA je opremila interijer svojim namještajem imajući pritom održivost na umu.

 | Autor : Josiah & Steph Photography/IKEA Foto: Josiah & Steph Photography/IKEA

Kućica ima solarne panele koji se brinu za grijanje i toplu vodu te kompostni WC. Prostor je dizajniran kao IKEA-in izložbeni dom, a korišteni su obnovljivi, multifunkcionalni i reciklirani materijali. Interijer je opremljen IKEA-inim namještajem i uređen u neutralnim tonovima, s paletom bijele i crne boje i puno svijetlog drva.

 | Autor : Josiah & Steph Photography/IKEA Foto: Josiah & Steph Photography/IKEA

Kuhinjski ormarići izrađeni su od recikliranih plastičnih boca, a sklopivi stol funkcionira kao radni prostor i stol za blagovanje s ugrađenom pohranom. Tu su i detalji poput radne ploče od punog drveta i furnira, prijenosne indukcijske ploče za kuhanje, umivaonika koji štedi vodu…

 | Autor : Josiah & Steph Photography/IKEA Foto: Josiah & Steph Photography/IKEA

Cilj je bio stvoriti prostor koji je moderan, održiv i pristupačan i to u vrlo malo kvadrata kako bi dokazali da bilo tko, bilo gdje može živjeti održivijim načinom života. Kućica je izgrađena još u ožujku prošle godine, a IKEA ju je planirala povesti na malu turneju po SAD-u kako bi ljudi imali priliku u nju zaviriti uživo. Međutim, pandemija im je poremetila planove pa su lansirali virtualnu turu po kućici u kojoj možete doznati sve o rješenjima za uštedu prostora, električnoj energiji, uređajima, kao i savjete o tome kako svoje domove, bez obzira jesu li oni mali ili veliki, učiniti ekološki prihvatljivijima.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Proljetno čišćenje - gdje početi, što očistiti i kako završiti održavanje doma Tehnika čišćenja FlyLady omogućuje vam da očitite dom u samo 15 minuta U trendu U samo 6 brzih i jeftinih poteza do potpuno nove blagovaonice stol ukradi ideju Pet stvari za dom koje nikad ne biste trebali kupiti nove!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.