Istočnjačka vještina

Savjeti za uređenje doma uz Feng Shui

Želite uz Feng shui urediti dom, a ne znate kako? Evo savjeta!
Foto: Dom i vrt
1/8
28.08.2017.
u 12:10

Prvi korak je - veliko pospremanje!

Može li drevno kinesko umijeće uređenja prostora, feng shui, zaista u naš dom – a onda i u naš život – unijeti više sklada, zadovoljstva, zdravlja i radosti? Vještinu pristiglu s istoka davno su prigrlili i mnogi zapadnjaci, a zahvaljujući internetu instant feng shui savjeti dostupniji su nego ikada. No, za feng shui amatere time počinju i problemi; kako se snaći u tom obilju savjeta za samopomoć, što kad raspored u stanu nije ni približan idealu feng shuija i kako uopće razlučiti što jest, a što nije feng shui?

– Informacije su često proturječne, a savjeti uopćeni, bez prave mogućnosti primjene u vlastitom prostoru – slaže se i savjetnica za feng shui i holistička terapeutkinja Irena Lučić koja se tim poslom bavi više od desetljeća i pol.

Sjedaća mjesta složite u obliku kruga

– Za početak, preuređenje doma prema postulatima feng shuija ne mora biti skupo ni vremenski zahtjevno. Često može pomoći obično razmještanje namještaja ili bojenje zidova. Istina, prostori su poput ljudi, zahtijevaju individualni pristup, no postizanje dobrog feng shuija svodi se ipak na to da iz doma moramo ukloniti nepotrebnu energiju i otvoriti vrata svježoj i zdravoj energiji koja donosi rast i napredak. Pri tome, prvi je korak u “fengshuizaciji” čišćenje i pospremanje nereda. Tek kada prostor oslobodimo suvišnih stvari, njime može proteći zdrava i svježa energija koja će nam donijeti i željene životne promjene – kaže naša sugovornica.

Pri tome, kaže, zabluda je da prostorije moraju biti okrenute isključivo na određenu stranu svijeta ili da dnevna soba treba biti uređena u jednoj, a spavaća, recimo, u drugoj boji. Važnije je, primjerice, da bučna prometnica ne prolazi ispod prozora spavaće sobe nego na koju će stranu svijeta ta soba gledati.

Sjedaća mjesta složite u obliku kruga

– Gotovo ni jedan stambeni prostor zapravo nije idealan sam po sebi. Ali u svakom stanu ili kući može se postići najbolja moguća ravnoteža za život ukućana. Inače, u modernim stanovima najčešći su problemi, što se feng shuija tiče, pretjerana upotreba umjetnih materijala (naročito plastike), koja raspršuje koncentraciju ukućanima, a što je često problem djeci školskog uzrasta. Također, česti su i iznimno nepravilni tlocrti i prostorije koje sadrže šiljaste ili tupe kuteve. Takve prostorije često stvaraju veliku neravnotežu u domu, a ukućani su skloni razmiricama. Mnogi stanovi danas imaju i protuprovalna vrata, koja zbog metalne konstrukcije remete tok chija i ne omogućavaju aktiviranje potencijala feng shuija koji proizlazi iz natalne karte svakog prostora. Također, moderne su i velike staklene stijene u stanovima. One, međutim, smanjuju intimnost i kontakt sa samima sobom, te pridonose životnom obrascu “ja sam ono što drugi misle o meni”. U svakom slučaju, uvijek postoji rješenje i “lijek” kojim se može poboljšati energija u svakom stambenom prostoru – kazuje savjetnica Irena Lučić. Među ostalim, savjetuje da stan treba malo ozeleniti. Biljke su, kaže, u načelu vrlo poželjne. Ali uz uvjet da se ne pretjeruje i ne napravi džunglu od stana. Poželjne su, inače, biljke oblih listova. Spavaća soba je jedina gdje im – nije mjesto.

Kako postići sklad u domu:

Nije dobro da sva sjedaća mjesta budu usmjerena u jednu točku, najčešće u TV, kako to obično jest

Dnevna soba: Osigurajte dnevno 
svjetlo ili pojačajte rasvjetu
Poželjno je da ima puno dnevnog svjetla, a ako nije tako svakako pojačajte rasvjetu. Prostor za dnevni boravak ne treba pretrpavati namještajem ili ukrasima, a bolje su svijetle boje zidova i namještaja. Sjedaća mjesta trebaju biti raspoređena u obliku kruga, potkove ili osmerokuta, kako ne bi bila usmjerena u jednu točku, najčešće u televizor kao što je slučaj u mnogim domovima. Neispravnoj glazbenoj liniji ili starom televizoru nije mjesto u dnevnoj sobi, a za dobru energiju nisu dobri ni preglasan ton s TV-a ili bučna glazba.

Bez agresivnih boja i uzoraka

Kuhinja: Prostorija u kojoj je važno 
održavati čistoću zbog vitalnosti ukućana
U kuhinji izbjegavajte agresivne boje i uzorke, a čistoću održavajte besprijekornom. Hladnjak neka bude razmjeran veličini kuhinje (ni prevelik, ni premalen), a štednjak ne bi trebao stajati pored sudopera i/ili perilice posuđa. Ako ih ne možete odmaknuti pomoći će zelena biljka koja će premostiti taj sukob vatre i vode. Čistoća u kuhinji odražava se na zdravlje i vitalnost svih ukućana, pa pri kupnji ili uređenju birajte radne plohe i podove koji se lako održavaju. Čistoća štednjaka je naročito važna, pa ostatke hrane i masnoće redovito uklanjajte.

Izbjegavajte plastiku i birajte krevet od punog drva

Spavaća soba: Odlučite se za opuštajuće boje i prekrivače od prirodnih materijala
Idealna spavaća soba podalje je od ulaznih vrata, u njoj prevladavaju zagasite, opuštajuće boje, a prozori imaju mogućnost zamračivanja. Obiluje li spavaonica glatkim, sjajnim površinama, njihovu energiju valja umiriti jastučićima i prekrivačima od prirodnih materijala, Posteljina i ukrasi također trebaju biti od prirodnih materijala, a plastiku valja izbjegavati. Krevet od punog drveta, s čvrstim uzglavljem, mora biti prislonjen uza zid. Bolje je da je prostor ispod prazan i čist. A ako postoje ladice, u njima držite posteljinu. Spavaonica nije mjesto za ogledala, televizor, kompjutor, radni stol, akvarij... ali ni za biljke.

Blagovaonica: Birajte drvo, izbjegavajte staklo za stol
Drvo je idealan materijal za jedaći stol. Staklene plohe valja izbjegavati ili barem prekriti. Udobnost stolaca je jako važna. Neudobni stolci uzrokuju nemir pri obroku i tjeraju na brže konzumiranje hrane. Stoga, ako je, recimo, sjedaći dio na stolcima pretvrd, pokušajte si pomoći jastučićima od spužve.

Stvari neka budu pospremljene u ormarićima

Kupaonica i WC: Osigurajte dovoljno svjetla i glatke površine koje se lako čiste te besprijekorne odvode
Poželjno ja da kupaonica i WC imaju dovoljno svjetla, glatke površine koje se lako čiste te da dovodi i odvodi besprijekorno funkcioniraju. Teško drvo, rezbareni i ukrašeni predmeti nisu poželjni, kao ni izlaganje stvari na policama. Bolje da je sve pospremljeno u ormarićima. Nije dobro kupaonicu ukrašavati motivima ribica, školjki..., a ni plava boja nije najbolje rješenje. Morska bića predstavljaju obilje, a kupaonica je mjesto gubitka. Na zahodskoj školjki, pak, poklopac obavezno držite spuštenim kako biste spriječili financijske gubitke i preduhitrili nepotrebne izdatke.

NE PROPUSTITE: Kako uštediti prostor? Evo nekoliko savjeta

NE PROPUSTITE: San mora biti udoban, spavamo trećinu života

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije