a tek terasa...

Zavirite u zagrebačku kuću u kojoj je svaki komad namještaja vlasnica sama napravila

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/16
09.11.2020.
u 06:50

Vlasnica se bavi uređenjem interijera i eksterijera, a njezin rad možete pogledati na Instagramu, pod imenom Krameraj

Kuća koja odiše toplom atmosferom, sa senzacionalnom terasom, dom je Maje Kranjec koja na društevim mrežama stvara pod imenom Krameraj. Dok nas Maja vodi kroz svoj dom, koji je do najsitnijeg detalja sama uredila pitamo ju kako se našla u svijetu uređenja interijera i eksterijera?

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

- Prije nekoliko godina krenula sam s mužem planirati uređenje našeg tavanskog stana, a kako je taj proces trajao i radili smo puno izmjena, izvještila sam se u izradi idejnih rješenja i nekako sam s vremenom prijateljima i poznanicima krenula davati ideje za uređenje. Nakon završetka studija Muzeologije i upravljanja baštinom našla sam se pred odlukom hoću li svoj poslovni put nastaviti u tom smjeru ili ću se okrenuti uređenju interijera. Voljela sam svoj studij i muzeji su mi velika ljubav, ali me nekako srce vuklo na stranu interijera budući da nudi veću mogućnost kreativnosti koja je moj najveći pokretač. A i sudbina se tu uplela pa sam u to vrijeme dobila priliku raditi na snimanju jednog magazina kao asistent i tako ušla u stilističke vode. Od tada se bavim stiliziranjem, ali i dalje dajem ideje za uređenje interijera i eksterijera - objašnjava Maja te dodaje:

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

-Ideje za uređenje tuđih domova smišljam sama i sate znam provesti ispred kompjutera jer baš uživam isprobavati različite kombinacije namještaja, boja, tekstila i dekoracija, sve dok nisam sigurna da sam pogodila onu pravu za osobu koja će prostor koristiti. A u vlastitom domu su ideje uglavnom moje, a u izvedbi mi pomaže muž, a nekad i tata. Moj muž je vrlo spretan s alatom i pun strpljenja i razumijevanja za brojne ideje s kojima mu skoro svakodnevno dolazim. Kako mi je hobi skupljanje starog namještaja uz cestu, skoro svaki mjesec imamo neku renovaciju u tijeku, a često to budu malo zahtjevniji poduhvati pa muž preuzme ove kompliciranije poslove, a ja se bavim šmirglanjem, farbanjem, traženjem dijelova ili ručkica za zamjenu.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

S obzirom da imate senzacionalnu terasu, nameće se jedno pitanje - što vam je draže - uređivanje interijera ili eksterijera? Volim uređivati eksterijere, ali mislim da je to puno teži zadatak od interijera. Jer se najčešće radi o malom broju kvadrata koji moraju zadovoljiti više funkcija pa nije lako izvesti da je, uz estetiku, sve zadovoljeno. Također mislim da je najvažniji aspekt skladno uređenog vanjskog prostora pažljiv odabir biljaka. One bi trebale biti pametno odabrane s obzirom na položaj terase ili dvorišta, količinu sunca i sjene koja biljci odgovara, a također bi trebale moći prezimiti vani ako nismo u mogućnosti držati biljke unutra. Kako je zahladilo, s tim se trenutno i sama borim jer sam baš za svoju terasu odabrala velik broj biljaka kojima sada moram naći mjesto u kući.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Terasa vam je čarobna, mijenja li se sezonski? Kako sam je tek ovog proljeća uredila, a završne detalje dodala početkom jeseni, nije stigla proći kroz puno promjena, ali sam svaki mjesec dodala neku novu biljku. Imamo sreću da terasa gleda na dvorišnu stranu i na zelenilo pa sam to htjela nadograditi dodavanjem različitih vrsta biljaka. Kombinirala sam cvjetne vrste poput pelargonija, hortenzija i dalija sa začinskim biljem, paprati, kaktusima i penjačicama poput bršljana i jasmina. S obzirom na veličinu terase, u jednom dijelu sam smjestila stol za sadnju cvijeća koji sam spasila s otpada. Nedavno smo dodali i veliki stol za kojim ćemo moći i ručati kad zatopli, a za tu prigodu sam i preuredila stolce koje sam davno pronašla na jednom ćošku u kvartu. S malo boje i par koluta špage jedan trošni stolac se bez puno muke može pretvoriti u unikatni primjerak. A da doživljaj jeseni bude potpun, ubacila sam detalje poput cozy jastuka i dekica u svim tonovima jeseni, grane drveća, lanterne i svijećnjake i ukrasne lampice za atmosferu. Trenutno mi je to najdraže mjesto za uživanje u zadnjim toplim zrakama sunca.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Odakle sve te ideje i inspiracija? Inspirira me arhitektura, priroda, umjetnost, lijepi prostori, stari, pohabani namještaj... U svemu pokušam naći neku ideju. A možda najviše u tim starim komadima koje je netko odbacio, oni me inspiriraju da pronađem neki novi način kako ih mogu iskoristiti i oživjeti. Volim stvari koristiti na više načina, a ne samo na onaj koji mu inicijalno pripada. Npr. od prijateljice sam na poklon dobila dva stara staklena sjenila za lampe koja ću iskoristiti kao vaze. A od prešanog cvijeća i starih okvira s Hrelića složila sam galeriju na stubištu. Jeftin i efektan način za urediti neki bezlični kutak. Mislim da treba razmisliti dvaput prije nego idemo nešto novo kupiti. Sigurna sam da svi imamo kod kuće predmete koje možemo lako prenamijeniti, samo je potrebno uključiti maštu i kreativnost.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Vrlo ste aktivni i na društvenim mrežama, kakve su reakcije publike? Prije nekih godinu dana sam otvorila javni profil na Instagramu i počela dijeliti kutke svog doma, uradi sam ideje i privatne i poslovne projekte uređenja i malo pomalo sam skupila zajednicu divnih i ohrabrujućih pratitelja koji me svako malo iznenade lijepim komentarima na moj rad. Dobivam i upite za savjete oko renovacije namještaja što mi je jako drago jer već jedan komad namještaja koji nije završio na otpadu i bio zamijenjen novim komadom masovne proizvodnje je veliki korak naprijed u očuvanju okoliša. Jako sam sretna kad svojim idejama potaknem druge na promišljanje i stvaranje, to je i bio jedan od motiva iza dijeljenja mojih uradaka. A putem Instagrama sam također ostvarila neke lijepe poslovne suradnje pa mogu reći da je to za mene jedna odlična platforma ne samo za dijeljenje sadržaja već i iskustava, savjeta i stvaranje odnosa. Kakvi su vam planovi za budućnost?

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Planova i ideja imam puno, kratkoročni plan je urediti stan u narednih par mjeseci, a jedan od dugoročnih je pronaći dovoljno velik prostor za čuvanje svih tih starih, odbačenih komada koje sam spasila i koje ću spasiti s otpada. Željela bih da to bude moj izložbeno-prodajni prostor u kojem se ljudi mogu doći inspirirati za uređenje vlastitog prostora, dobiti savjet, kupiti neku dekoraciju, možda popiti kavu ili čaj, razmijeniti priče o nekim svojim dragim komadima, ukratko, jedan mali krameraj.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Kako biste opisali svoj stil, kad govorimo o uređenju? Na ovo pitanje mi je teško odgovoriti jer se i sama često pitam gdje bih točno mogla smjestiti svoj stil. Mislim da to dođe s opisom posla, kada si svakodnevno okružen slikama predivnih interijera različitih stilova, više nisi siguran koji od svih njih ti je najdraži. Primjerice, u zadnje vrijeme me jako privlače minimalistički prostori, ali sama to teško postižem kod kuće pa bih rekla da balansiram između puno stilova. Kod mene ima malo industrijskog, rustikalnog, modernog, orijentalnog, tradicionalnog i mid-century stila, a sve ih povezuju vintage komadi. Prije nekoliko godina vjerojatno bih rekla nešto skroz drugačije, ali mislim da je normalno da stil evoluira s godinama i da neke stvari odbacujemo ili dodajemo s obzirom na životne navike i potrebe. Pitajte me opet za par godina.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Osim terase, koja djeluje čarobno, tu je i kuća koju ste uredili. Što je bilo najizazovnije? Svatko tko živi u kući zna kolika komotnost dolazi s tim životom, pogotovo ove godine, ali i kolika je učestalost ulaganja u njeno održavanje. Unazad par godina napravili smo neke veće promjene na obiteljskoj kući koju dijelimo s mojim roditeljima poput mijenjanja prozora, krova i stavljanja fasade, a sad pomalo dovršavamo i interijer, tj. tavanski prostor koji preuređujemo u stan. Dok ga ne dovršimo, smjestili smo svoj radni, dnevni i spavaći prostor u jednu sobu, što je bilo dosta izazovno, ali uspjeli smo to ostvariti pametnim rasporedom i pomoću namještaja koji ima više funkcija.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Kako sam spomenula, uređenje stana se odužilo, što zbog birokracije, što zbog građevinskih radova i koliko god su na početku očekivanja bila visoka što se tiče vremenskih okvira izvedbe, drago mi je da se odužilo i da smo imali vremena dobro promisliti kako organizirati prostor koji će odgovarati svim našim potrebama. A i naučili smo se strpljenju. Savjetujem svima da kod uređenja vlastitog prostora, ako imaju tu mogućnost, ne brzaju jer će te greške skupo plaćati jednom kad počnu živjeti u njemu. Veći dio našeg namještaja činit će preuređeni stari komadi i zapravo je najveći izazov bio prilagoditi neke zidove namještaju, a ne obrnuto. (haha) A s obzirom na to da dosta radova izvodimo sami, morali smo prvo puno toga naučiti i dobro se oznojiti za željeni rezultat. Ali mislim da je to najmanji problem kad s ljubavlju stvaraš zajednički dom.

Za svakodnevne ideje i inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije