LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Zavirite u senzacionalan stan s potpisom poznatog domaćeg arhitekta iz kojeg ćete poželjeti sve prepisati!

Barcelona je po svojoj arhitekturi jedan od najprepoznatljivijih gradova svijeta i grad je inspiracija sam po sebi, a za ovaj interijer ja sam inspiraciju pronašao u eklektičnom i moderniziranom neoklasičnom stilu – objasnio je arhitekt Paulo Valčić
12. lipnja 2020. u 06:39 0 komentara 4555 prikaza
Foto: YANINA MAZZEI
Pogledajte galeriju 1/13

Gaudi, Sagrada Familia, Las Ramblas, La Pedrera, Barceloneta... Pogađate, Barcelona – priča nam arhitekt Paulo Valčić koji je karijeru odlučio nastaviti upravo u Španjolskoj. I premda je njegov ured smješten na Mallorci, nedavno je završio s uređenjem preslatkog stana od 60 četvornih metara u samom srcu Barcelone.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

– Dio grada poznat je po blokovima zgrada, tzv. mansana. Karakteristika je tih blokova zgrada da su u obliku kvadrata, svaki dužine 113,3 metra, s “otkinutim” kutovima pod 45 stupnjeva. Svaki od tih blokova ima unutarnje dvorište, a dvorišta imaju različite funkcije – objašnjava nam Paulo kako bismo shvatili čime je sve determiniran stan koji je uređivao. Naime, u unutrašnjosti jednog takvog bloka sagrađenog početkom prošlog stoljeća, u neposrednoj blizini atraktivne gradske šetnice Passeo San Juan, smješten je ovaj stan.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

Stan je na drugom katu zgrade sagrađene 1923. i karakteristične za barcelonski blok, a njegov tlocrtni oblik proizišao je iz podjele jednog dugačkog i relativno uskog stana na dva manja – kaže arhitekt i dodaje: – Barcelona je po svojoj arhitekturi jedan od najprepoznatljivijih gradova svijeta i grad je inspiracija sam po sebi, a za ovaj interijer ja sam inspiraciju pronašao u eklektičnom i moderniziranom neoklasičnom stilu – objašnjava Paulo Valčić.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

Pri ulasku u stan prvo što privuče pogled je antracitnosiva boja zidova. Za Paula je ključno kreiranje atmosfere pri projektiranju i kasnije kroz izvedbu i styling te tome posvećuje najviše pažnje, a upravo je to jedan od glavnih razloga što se odlučio na tu boju. Njome je postignuta dubina prostora, a svi detalji poput namještaja dodatno su došli do izražaja. Zbog male površine te vrlo malo dnevnog svjetla koje dopire u radnu sobu, Valčić je uklonio zid kojim radna soba graniči s hodnikom te ga zamijenio staklenom stijenom sa željeznim okvirima u obliku kvadratnih polja obojenih u crnu boju.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

Time je u stan unesen duh industrijskog dizajna. Hodnik je postao zanimljiviji i više nije samo prolazan, dugačak i nezanimljiv prostor, a radna soba se vizualno povećala i dobila na atraktivnosti. Kako je radna soba ujedno i spavaća soba za goste, Paulo je uz staklenu stijenu predvidio jednostavne bijele pamučne zavjese kojima je osigurana intima. Kako je soba prilično uska, samo 160 cm, ovdje je predvidio dvije izvlačne modul-sofe svaku širine 80 cm koje veličinom, oblikom i funkcijom savršeno pristaju u prostor. Većinom imaju funkciju dvosjeda, a kada dođu gosti služe kao krevet. Kao za sve prostorije, osim radne sobe, i za zidove spavaće sobe odabrana je tamnosiva antracitna boja sa sjajnim efektom.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

Time je spavaća soba dodatno dobila “cosy moment”, a vizualno se nije smanjila. Nacrte za “king size” krevet za spavaću sobu Paulo je izradio sam, a izvela ga je jedna lokalna tvrtka koja se bavi proizvodnjom namještaja po mjeri. Odlikuju ga visoko tapecirano uzglavlje s tekstilom u boji pijeska. Iznad uzglavlja postavio je tri različita pozlaćena ogledala u obliku Sunca kako bi ta velika prazna površina dobila dimenziju i dubinu.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

Dolaskom u dnevni boravak najprije što upadne u oči zasigurno je strop. To je originalni stop kakav se gradio u doba izvedbe zgrade, a izrađen je od željeznih uzdužnih nosača i ispunom od opeke. U Španjolskoj je poznat kao “bóveda catalana” ili katalonski svod. Cijelom prostoru dao je romantičnu notu. Pri preuređenju je očišćen te premazan bezbojnim mat lakom kako bi se spriječilo padanje sitnih čestica prašine. Pod je i ovdje, kao i u cijelom stanu, izveden kao mikrocement u svijetlosivoj boji. Nasuprot jednostavne drvene TV komode nalazi se zasigurno kralj te prostorije, tamnozeleni baršunom tapecirani chesterfield trosjed izrađen po nacrtima arhitekta i proizveden u lokalnoj tvrtki. Uz njega je Paulo predvidio i puf koji se može pomicati po potrebi, a uz tacu može služiti i kao stolić. Zlatni detalji idealno su se uklopili u interijer. Ogledalo s okvirom u boji starog zlata, kupljeno na poznatom sajmu antikviteta Encants u Barceloni, već prepoznatljive zidne lampe marke Flos te sitni detalji poput tace ili pomoćni stolići zlatni su detalji kojima je u prostor unesen dašak neoklasicističkog luksuza s mjerom. S jednog zida dnevnog boravka skinuta je žbuka kako bi se došlo do originalnog zida od opeke. Ona je očišćena te obojena u “off white” boju. Na jedan zid dnevnog boravka postavljen je kamin koji nema funkciju grijanja, i u njemu se ne može zapaliti vatra, ali pogled na njega budi u nama osjećaj doma i topline pa je samim time opravdano njegovo postavljanje.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

Kuhinja i blagovaonica nalaze se na dvorišnoj strani zgrade te gledaju na unutrašnjost stambenog bloka i zelenilo obližnjeg dječjeg vrtića. Kuhinja je izvedena kao klasična, s ukladama u smeđoj boji kestena. Kako bi se dobilo na radnoj plohi koja je iznimno bitna u tako maloj kuhinji, donji dio produžen je tako da se stvara poluotok. To je najčešće mjesto za okupljanje i druženje te je zato ovdje predviđeno i mjesto za dva barska stolca industrijskog dizajna iz Švedske. Kao radna ploha kuhinje odabran je prirodni mramor u dominantno bijeloj boji s pokojom žilom u nijansama smeđe ili sive. Savršeno je povezao sve elemente skupa – svijetlosivi pod, tamnosive zidove, bijele detalje te kestenovu boju kuhinje. Iznad produženog dijela kuhinje i dijelom blagovaoničkog stola postavljene su lampe Flos Aim koje su, uz osvjetljenje, prostoru dale novu dimenziju i dinamičnost. S obzirom na to da stan nema terasu, Paulo je iskoristio erker u blizini kuhinje kako bi ondje smjestio blagovaonicu i time stvorio duh neoklasicističkih terasa francuskih caféa. U erkeru predvidio je postavljanje klupice s ukrasnim jastukom za sjedenje.

 | Autor : YANINA MAZZEI Foto: YANINA MAZZEI

Blagovaonički stol je američkog brenda CB2 kružnog oblika s crnom metalnom nogom, mesinganim rubom te gornjom plohom od bijelih mramornih pločica u obliku ribljih ljuski. To je, zapravo, stol za vanjske terase i savršeno se uklopio u cijelu priču. S obzirom na to da je kuhinja relativno mala, hladnjak je postavljen na suprotnu stranu te je odabran onaj marke Smeg koji je svojim retrooblikom sam za sebe dizajn-element. A prava terasa ne bi bila terasa bez bilja, stoga su u cijelom prostoru biljke koje su ga i oživile i omogućile vlasnicima ugodan boravak u njemu i osjećaj prave mediteranske oaze.

1 / 13
'walk in' garderoba ankica Mala škola uređenja ‘Walk in’ garderoba: napravite zaseban prostor u domu za odjeću dizajnerski biser S uređenjem ovog stana u Zagrebu Mirjana Mikulec pogodila je "u sridu" U bolu Villa Giardino na Braču pravi je biser, a ima i krevet u kojem je spavao car Franjo Josip
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.