zvjezdana suradnja

Zara Home u dizajnerskoj kolekciji ima i ormarić za posuđe od 12 tisuća eura

Zara Home
04.07.2023.
u 07:00

Kolekcija je usredotočena na objedovanje i zabavljanje, s komadima koji potiču veze i značajne trenutke s voljenima. Novi elementi, koji utjelovljuju vrijednosti koje Van Duysen primjenjuje na dizajn, materijaliziraju se u obliku blagovaonskih stolova, stolaca i stolnog posuđa, a posvećeni su toplini i svestranosti zahvaljujući jednostavnim siluetama, plemenitim materijalima i bezvremenskoj proizvodnji

Zara Home+ kolekcija označava kolekcije koje nastaju s renomiranim svjetskim imenima iz svijeta i arhitekture. Nedavno je tako predstavljen Collection 02 Vincenta Van Duysena i druga je kolaboracija ovakvog tipa poznatog španjolskog brenda i poznatog Belgijca. Kolekcija je usredotočena na objedovanje i zabavljanje, s komadima koji potiču veze i značajne trenutke s voljenima. Novi elementi, koji utjelovljuju vrijednosti koje Van Duysen primjenjuje na dizajn, materijaliziraju se u obliku blagovaonskih stolova, stolaca i stolnog posuđa, a posvećeni su toplini i svestranosti zahvaljujući jednostavnim siluetama, plemenitim materijalima i bezvremenskoj proizvodnji.

Foto: Zara Home

Ova kolekcija predstavlja novo kreativno putovanje sa Zarom Home koja je poznata po pristupačnom i dobro izrađenom namještaju i dodacima. Projekt je proizašao iz Van Duysenove želje da zaroni u svoje arhive, revidirajući neke od svojih najpoznatijih komada i stilova dok se oslanja na svoj dizajnerski DNK.

Prihvaćajući Zara Home filozofiju i težnju za kvalitetom, uz njezin demokratski pristup, Van Duysen prevodi svoj DNK u cjeloviti program, vraćajući se na posljednjih 30 godina rada. Kako je arhitekt mogao preispitati ključne elemente koji su definirali njegov potpis, destilirati oblike i forme i unijeti čistoću u nove kreacije? Ova samoprocjena bila je polazna točka za izazovnu vježbu koja je dovela do ove zbirke.

Foto: Zara Home

Rezultat je serija namještaja od odabranog drva, izvrsnih tekstura i taktilnih materijala i završnih obrada, izvedenih u bezvremenskim oblicima. Racionalni oblici i estetika ustupaju mjesto jednostavnosti i udobnosti. Svaki komad na serijski i utilitaristički način dobiva broj kao dio kodiranog sustava koji se lako može koristiti za buduće kolekcije. Takva je i cijena, primjerice ormarića za posuđe koji košta 12 tisuća eura.

Svi su proizvodi prikladno dizajnirani kako bi izdržali test vremena i trendova. To je jasan protuotrov kulturi jednokratne upotrebe. Umjesto toga, serija se usredotočuje na komade koji su u stanju prožeti bilo koju tipologiju prostora zenovskim osjećajem smirenosti. Dizajni su svestrani i ne definiraju stil određene prostorije, već ga nadopunjuju, dopuštajući svakom komadu da funkcionira unutar bilo kojeg dekora.

Foto: Zara Home

– Osjećam se kao da se vraćam kući – dimenzije, osjetilni aspekti, izgled i dojam odražavaju moj rad – objašnjava belgijski arhitekt.

Vincent Van Duysen rođen je u Lokerenu u Belgiji 1962. Nakon što je diplomirao na Arhitektonskoj školi Sint-Lucas u Gentu, radio je s Aldom Cibicom u Milanu, nakon čega je surađivao s Jeanom De Meulderom u Antwerpenu. Godine 1989. osnovao je Vincent Van Duysen Architects.

Foto: Zara Home

Danas je tvrtka izrasla u tim od više od dvadeset suradnika koji rade u rasponu od dizajna proizvoda za brojne međunarodne brendove, do komercijalnih i velikih arhitektonskih projekata, s fokusom na luksuzne rezidencije. Od samog početka, jasan odnos između arhitekture, interijera i dizajna proizvoda bio je pokretačka snaga koncepcije projekata. S obzirom na kontekst i tradiciju, to je pristup unutar kojeg osjetila, fizički doživljaj prostora, teksture i svjetlo postavljaju integritet korisnika u svoju srž. Funkcionalnost, trajnost i udobnost glavne su komponente projekta, arhitektonskog jezika koji se ne libi prenijeti estetiku, ali je sklon izbjegavanju mode i trendova.

Foto: Zara Home

Tijekom svoje karijere Vincent Van Duysen dobio je više nagrada, među kojima su flamanska Kulturna nagrada za dizajn, nagrada za životno djelo Henry van de Velde, a proglašen je i belgijskim dizajnerom godine. Njegovi projekti i realizacije također su prikazani u različitim monografijama među kojima su i one u izdanju renomirane izdavačke kuće Thames & Hudson.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije