RETRO ĐIR

Vintage posteri iz Koprivnice: nadahnjuju svaki prostor

posteri siniša cikač
Foto: Privatni album
1/12
24.11.2014.
u 14:30

U slobodno vrijeme ekonomist Siniša Cikač bavi se grafičkim dizajnom kreirajući postere. Inspiraciju crpi iz omiljenih citata, filmova i glazbe.

Primjer mladog Koprivničanina Siniše Cikača još jednom potvrđuje kako je u životu bitno baviti se poslom koji volimo. Da bi to shvatio, 28-godišnji Siniša se morao prvo zaposliti u struci za koju se školovao.

Naime, kada je kao pripravnik, nakon diplome Ekonomskog fakulteta odrađivao pripravnički staž u Turističkoj zajednici grada Koprivnice, susreo se po prvi puta s grafičkim dizajnom u koji se zaljubio te počeo izrađivati postere.

Foto: Robert Demo

- Bio sam zadužen za dizajniranje promotivnih materijala za svoj grad i tako sam upoznao grafički dizajn. S vremenom sam usavršio programske alate potrebne za dizajn te sam svoje slobodno vrijeme počeo koristiti za osmišljavanje postera - govori Siniša, danas zaposlen u digitalnoj tiskari kao grafički dizajner.

Njegov put dobar je primjer samozapošljavanja i poticaj svima onima koji nakon završene škole ne mogu naći posao ili se nađu, kao što je bio i njegov slučaj, opet na burzi nakon programa za stručno osposobljavanje.

Foto: Robert Demo

Posteri koji nastaju pod brendom M-on-style su mu danas usputni hobi, ali narudžbi ne nedostaje. Inspiraciju pronalazi u stvarima iz svakodnevnog života. No najveći izvor nadahnuća su mu, priznaje, filmovi, glazba, retro i vintage stil te zabavni, inspirativni citati koje onda oblikuje u gotov proizvod.

-Sve može biti inspirativno, samo je potrebno promatrati stvari i biti ih svjestan. Bitno je pronaći citat za koji smatram da ga vrijedi predočiti u sliku. Zatim crtam motive i sve povezujem u završni rad - objašnjava naš sugovornik. Ovisno o inspiraciji, proces nastajanja jednog plakata ne traje duže od tri sata.

Foto: Robert Demo

Svoje radove Siniša prezentira na facebook stranici i nekim drugim internetskim stranicama koje promoviraju zanimljive rukotvorine i umijeća dizajnera. Posteri su danas vrlo popularan način likovnog izražavanja i sve češće ukrašavaju zidove ne samo kafića, restorana i javnih mjesta, nego i naših domova. Iako zabavnog sadržaja i s jakim utjecajem pop kulture, Sinišini plakati nisu samo rezervirani za mlade ljude i moderno uređene stanove.

- Smatram da ljudi vole zabavne, inspirativne citate. Ako su posteri grafički privlačni, rado će ih kupiti, uokviriti i staviti na zid te na taj način oživjeti svoj stambeni prostor - zaključuje mladi kreativac Siniša Cikač.

>>Kreativnost za vikend: uokvirite svoj omiljeni citat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije