USUSRET ADVENTU

Upotrijebite hortenzije iz vrta za adventski vijenac

adventski vijenac
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
26.11.2019.
u 06:00

U manje od sat vremena možete i vi izraditi vijenčić od svoga omiljenog cvijeća - pogledajte kako to radi zagrebačka cvjećarica Svjetlana Todorović

Hortenziije u vrtu u pravilu podnose i najveću zimu, no njihovi cvjetovi neumitno će promijeniti boju i postati smeđi. 'Jesenskim' izdanjem hortenzija možete ukrasiti i vaš dom i uživati u njihovoj raskoši i ljepoti i tijekom hladnih dana. Stavite ih u vazu s vodom i izdržat će cijelu zimu na vašem stolu. Hortenzije će ubrane preživjeti uspješno zimu i bez vode - samo ih osušite na balkonu i unesite u kuću. Od suhih hortenzija možete raditi prekrasne i efektne aranžmane i dekoracije, samo što ih je potrebno prethodno poprskati vodom, kako bi stabljike omekšale. U suprotnom se stabljike neće moći savijati, nego će pucati. Za aranžmane i vijenčiće također možete koristiti i svježe cvjetove hortenzija.

A jeste li kada radili advenski vijenčić ili božićni aranžman od hortenzija? Zagrebačka cvjećarica Svjetlana Todorović pokazat će vam, korak po korak, svoju adventsku inspiraciju ovim prekrasnim romantičnim cvijećem. Svjetlana ih je prije toga osušila, a preko noći ostavila da se hidratiziraju kako bi bile podatne za savijanje. Svoj adventski vijenčić odlučila je malo 'osuvremeniti' bijelom i srebrnom bojom, te trendi staklenim kristalima.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

KORAK 1: Pripremite hortenzije, vijenac od slame (možete ga nabaviti na tržnici, u trgovačkom centru), tri vrste žice (debelu za učvršćivanje hortenzija, još deblju za svijeće i tanku za perlice), četiri svijeće, staklene kuglice (jer imaju ljepši sjaj), kristale s rupicama, i sprejeve - srebrni i onaj za sjaj.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

KORAK 2: Uzmite hortenzije i njima oblažite vijenac. Stabljike cvijeta pričvrstite žicom - pazite da cvijeće ne bude pregusto poredano, bitno je da nema šupljina kroz koje se može vidjeti tekstura vijenčića.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

KORAK 3: Uzmite srebrni sprej i njime pošpricajte hortenzije. Možete korisititi i sprej u bijeloj boji, bit će jednako zanimljiv. Najbolje je da sprejanje radite izvan doma kako biste izbjegli neugodan miris kemikalija te raspršivanje spreja po zidovima ili stolu. Ako ćete to ipak raditi na kuhinjskom stolu, stavite podlogu od papira ili novina.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

KORAK 4: Nanižite kristale na tanku savitljivu žicu - lančićem od njih ukrasit ćete vijenčić. Narežite debelu žicu na štapiće duge 10 cm, zagrijte jedan njihov vrh na vatri te ih utisnite u donji dio svijeće.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

KORAK 5: Fiksirajte svijeće u vijenac preostalim dijelom debele žice, te ljepilom pričvrstite staklene kuglice za vijenac. Na kraju lancem od perlica nekoliko puta obujmite vijenac. I zapalite svoju prvu adventsku svijeću. Kako se osušene latice hortenzija na bi osipale po stolu i stvarale nered, vijenac možete staviti na podlogu - debeli karton koji ćete obložiti sjajnim papirom, poslužavnik ili komad ogledala.

>>Napravite sami: u ovih 5 koraka do prekrasnog adventskog vijenca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije