U, LA, LA!

Unesite čar pariškog šika u svoj dom

pariški šik
Jacques Denarnaud
25.05.2017.
u 08:00

Francuzi vole miješanje antiknih i suvremenih komada, nekompliciranu paletu boja i pokoji zabavni element

Sredinom 19. stoljeća barun Georges-Eugène Haussmann zauvijek je promijenio vizualni identitet Pariza, kada je pozvan da projektira plan ulica, parkova i zgrada glavnog francuskog grada. Osim davanja svog pečata širokim bulevardima, Haussmann je bio taj koji je odredio točne specifikacije izgradnje zgrada: to su trebale biti velike peterokatnice, kamenog pročelja s točno određenom simetrijom balkona, prozora i krovova. Kada se zaviri u stanove, oni su bili prostrani, visokih stropova, s parketom i ogromnim prozorima. I tako je nastao pariški stil!

Donosimo ideje kako možete u svoj dom unijeti dah pariškog šika.

Koristite neutralnu paletu

Nekomplicirana paleta boja uravnotežit će vaš prostor i istovremeno osigurati malo intrige. Kombinirajte komplementarne boje jer će zajedno stvoriti skladnu cjelinu, bez sudaranja. Francuski dizajner interijera Robert Couturier tvrdi: "Jednostavna paleta je najbolja jer se s njom lako živjeti. Lagodna je, nije komplicirana i stoga olakšava život".

Foto: La Place

Uključite antikne komade

Kao što je francuska prošlost slavna, tako je i njena arhitektura prepuna dragulja. Šetnja pariškim ulicama odvest će vas u daleku prošlost, a Parižani vole taj povijesni osjećaj imati i u svome domu. Zapravo je u suštini francuskog stila miješati modernizam i povijesne komade.

Foto: A+B Kasha

Spoj starog i novog

Stvorite ravnotežu između elegancije starog svijeta i suvremenog dizajna. Arhitekt i dizajner interijera Robert Couturier tvrdi: "komoda Luja XVI. savršeno ide s lampom iz 1960-ih. Jako je važno da dom stimulira svih pet osjetila, od taktilnih elemenata teksturiranog tapeciranog namještaja do vizualne prezentacije predmeta".

Foto: Montse Garriga za Elle Décor Spain

Ne bojte se biti vrckavi

Francuzi vole u svoj dom unijeti zabavne elemente u pogledu umjetnina. Velike apstraktne slike, crno-bijela fotografija, skice ili dječji crteži djeluju kao protuteža ozbiljnim elementima koji se inače nalaze u domu.

Foto: Matthieu Salvaing za Vogue

Spojite grubo i uglađeno

Prava formula kako dobiti pariški stil je u spajanju komada namještaja s umjetninama na iznenađujuć način. Dizajner interijera Jacques Grange savjetuje kako je tajna filozofije u pozadini bogatih prostorija u kombiniranju nečega što je vrlo grubo s nečim što je vrlo uglađeno. Na taj se način dobije intriga i raznolikost u domu.

Foto: Jacques Denarnaud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije