Za dobar san

Umorni ste, boli vas kralježnica? Evo kako pronaći idealan madrac!

Umorni ste, boli vas kralježnica? Evo kako pronaći idealan madrac!
Foto: Thinkstock
1/4
05.10.2013.
u 11:59

Ne zaboravite mu pridružiti i odgovarajuću modernu podnicu koja će osigurati znatno više udobnosti, ali i pojačati karakteristike dobrog madraca

Glavobolja, bolna kralježnica, umor, mrzovolja, napetost u ramenima kao i cjelodnevno loše raspoloženje vrlo često su rezultat lošeg i nekvalitetnog spavanja. No, ako je poznato da u krevetu provedemo trećinu života tada doista nije vrijedno riskirati vlastito zdravlje odabirom pogrešnog madraca i podnice. Kod opremanja spavaće sobe koliko god estetski izgledalo važno, odabir okvira postelje, namještaja i zavjesa trebao bi biti u drugom planu. Pozornost prije svega usmjerite na madrac i podnicu, a ako odaberete kvalitetno to će se i te kako isplatiti. Rezultat će biti zdrav i miran san bez bolnih dijelova tijela. Ako i imate problema s kralježnicom ili nekim drugim dijelom tijela, možda vam podnica i madrac neće poboljšati stanje, ali ga neće ni pogoršavati, a vama će biti lakše i ugodnije. Koliko su podnice i madrac važni za dobar i kvalitetan san upitali smo stručnjake s odjela spavaćih soba iz popularne trgovine namještajem Kike.



Okrenemo se i do 20 puta u noći

– Kako nas današnji način života prisiljava na sve veće fizičke i psihičke napore jako je važno da oni trenuci kad se odmaramo (spavamo i obnavljamo) budu kvalitetni. To podrazumijeva odabir kvalitetne podnice i madraca. Tijekom noći se okrenemo i do 20 puta što znači da je potrebno udovoljiti potrebama rasterećenja kralježnice s jedne strane i odmaranje tkiva s druge strane. Madrac mora podupirati tijelo prateći liniju kralježnice ali ako nije odabrana odgovarajuća podnica znatno se može smanjiti kvaliteta spavanja – savjetuje Jasminka Hosman iz Kike i upozorava:

– Dugoročne posljedice lošeg spavanja: promijenjena aktivnost štitnjače, povećano lučenje kortizola (hormona stresa), razdražljivost i nizak prag tolerancije, umor i bezvoljnost, manjak pažnje, povećanje pogrešaka i nesreća na poslu.

Prva pogreška koju mnogi čine je da zanemare važnost dobre podnice koja je jednako važna kao i odabir madraca. Loša podnica znači i manje udobnosti, a samim time se gube i vrijedne karakteristike madraca.



– Danas je na tržištu veliki izbor podnica od različitih materijala. Najčešća kombinacija je okvir elemenata od furnirske ploče, oplemenjene folijom ili samo lakirane letvice. Letvice su najčešće umetnute u bočne nosače od gume ili Tectela. Mogu biti gušće (45) ili rjeđe (16) postavljene. Osim što utječu na udobnost povećavaju i trajnost madraca – ističe naša sugovornica.

Ramena mekano utisnuta

Kada ste odabrali dobru podnicu vrijeme je i za odabir kvalitetnog madraca što može predstavljati pravi izazov. Na tržištu su dostupni madraci s raznim punjenjima, kao i različitih razina tvrdoće odnosno mekoće. Stručnjaci upozoravaju kako ne postoji univerzalan savjet za kupnju madraca već osoba sama procijeni što joj najbolje odgovara. Pozornost treba obratiti i na vlastite potrebe, ali i zdravstveno stanje koje može utjecati na odabir.

– Pravi madrac je lako odabrati ako obratite pažnju na nekoliko detalja: na položaj kralježnice pri bočnom i leđnom položaju – idealno kad se osjećate kao kod pravilnog stajanja, ramena se moraju mekano utisnuti a kod leđnog položaja potpora kralježnice u prirodni dvostruki S-oblik. Pogrešno je mišljenje da je najtvrđi madrac i najbolji. Takav madrac nema fleksibilnost te se tijelo prilagođava madracu umjesto da bude obrnuto – kaže Jasminka Hosman.

Među najčešćim materijalima za punjenje madraca danas je pjena, a dostupni su i oni s oprugama i gelom ili s raznim vlaknima.



– Vrste pjene su: hladna (nepravilna jezgrena struktura, bolja elastičnost od komforne pjene, bolja regulacija protoka zraka i vlage bez mirisa, antialergijska), komforna (pravilna jezgrena struktura – slična pčelinjem saću, otvorene pore, nešto manja elastičnost nego kod hladnih pjena, antialergijska, antibakterijska), Visco pjena (visokoelastična temperaturno osjetljiva pjena, dobar protok vlage i zraka, dulji vijek trajanja zbog visoke volumne mase RG, nastala za potrebe svemirskih istraživanja danas se upotrebljava i u medicini, vrhunska potpora kralježnici), latex (prirodna guma dobivena iz mlijeka indijskog kaučukovca, antialergijska, antibakterijska, izuzetna elastičnost), džepičaste jezgre (visokokvalitetne obložene cilindrične opruge, visoka fleksibilnost i elastičnost, zajamčena regulacija vlage i zraka), Bonell (opružna jezgra, klasična i najpoznatija, sve opruge zaštićene od lomljenja i dugotrajno elastične, nesmetan protok zraka i vlage) – objašnjava Jasminka Hosman.

Prije kupnje svakako isprobajte madrac, ne ustručavajte se isprobati ih nekoliko te kroz razgovor sa stručnom osobom odlučite koji kupiti. I djeci dozvolite da sami odaberu madrac, oni će vrlo lako osjetiti koji im najbolje odgovara. Ništa manje važno nije ni održavanje madraca. Ako ima navlake koje ne možete skinuti i oprati, dobro ih očetkajte ili usišite.

– Madraci su uglavnom pogodni za upotrebu pri temperaturi 18-22%, vlaga 55-75%. Mrlje od mokraće se obično uklanjaju čistom mlakom vodom uz dodatak sode bikarbone dok se masnoća uklanja uz dodatak neutralnog sredstva. Ako se navlake mogu skinuti i oprati bitno je ne pretjerivati, 1 do 2 puta na godinu, najčešće kad prođe period grijanja, u proljeće, I period znojenja u jesen – zaključuje Jasminka Hosman.

Oni s bolnom kralježnicom neka biraju srednje tvrdi madrac

Prijedlog za osobe koje imaju problema sa kralježnicom svakako je srednje tvrdi madrac. Dobar izbor bi bila visco pjena (tvrđa)

Djeca mogu razlikovati materijale ali i tvrdoće te odabrati madrac na kojem se osjećaju najugodnije

Djeca, ako govorimo o predškolskom uzrastu, nemaju ni visinu niti težinu da bi "aktivirali" zone na madracima koje su najčešće napravljene za visinu odrasle osobe. Preporuka bi bila hladna pjena ili džepičasta jezgra zbog bolje provodljivosti zraka i vlage

Najteže je odabrati madrac za par

Postoji mogućnost da osobe u paru nemaju isti nivo udobnosti – tad bi bilo najbolje odabrati partner madrac gdje se dvije jezgre, različite tvrdoće nalaze u jednoj navlaci te se tako izbjegava "rupa" u sredini

Nema univerzalno dobrog madraca

Svatko od nas ima svoj pojam dobrog madraca. Najbolji je svakako onaj madraca na kojem je osjećaj pritiska sveden na minimum

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije