Mala škola uređenja

Uljem premazani parket puno je bolja i pametnija opcija od lakiranog

Thinkstock
14.09.2020.
u 06:53

Ovisno o svojim životnim navikama, ali i prostoru, odaberite idealan pod

Ako je vaš stari parket već dotrajao, škripi pod nogama i počeo se odljepljivati, vjerojatno je vrijeme da počnete razmišljati o novom. Vjerujem da se bojite i pomisli od traženja novog. U moru velike ponude parketa na tržištu teško se odlučiti za onaj pravi. Stoga bih vam željela pomoći savjetima na što trebate pripaziti pri odabiru novog parketa.

Foto: Thinkstock

Nekad se uglavnom biralo između tri vrste klasičnog parketa, a to su: hrast, bukva i jasen. Naravno, mogao se kupiti i mozaik-parket i onaj od skupocjenog drveta s izrađenim intarzijama, ali to je bilo rezervirano samo za one rijetke s dosta dubokim džepom. Danas je stanje dosta drukčije jer su se na tržištu pojavili gotovi višeslojni parketi. Ova vrsta parketa (može biti bilo koja vrsta drveta) bitno se razlikuje od drugih po svojoj konstrukciji. Sastavljen je od tri ili više slojeva drveta međusobno lijepljenih pod kutom od devedeset stupnjeva.

Foto: Thinkstock

Zbog takvog načina izrade “rad” drveta sveo se na minimum te je omogućeno suhomontažno ili “plivajuće” postavljanje polaganjem parketa bez upotrebe ljepila. S obzirom na to da je već lakiran i premazan uljem, takav parket brzo se i lako postavlja. Velika prednost pri postavljanju je što nema prašine, neugodnih mirisa laka i čekanja na sušenje. To znači da se ne trebate seliti mjesec dana iz doma (kako se to nekad radilo). Za površinu stana od 50 m2 potrebno je 1 do 2 dana za postavljanje višeslojnog parketa, a koristiti ga možete odmah. U ponudi su i masivni parketi i oni koji su završno obrađeni na različite načine pa mogu biti lakirani, premazani uljem, presvučeni voskom, termički obrađeni, brušeni, izbijeljeni i bajcani.

Foto: Thinkstock

Osim svih europskih vrsta drveta u raskošnoj paleti boja od najsvjetlijih nijansi do čisto crne, danas se i kod nas mogu nabaviti razne vrste parketa od egzotičnog drveta za koje čak nismo ni znali da postoje. Koju vrstu parketa ćete vi odabrati, ovisi o vašem stilu života i životnim navikama.

Prije same odluke zatražite savjete profesionalnih prodavača koji će vam pomoći pronaći najbolje rješenje imajući na umu činjenicu da možda imate malu djecu, da volite hodati bosi, imate kućne ljubimce i slično. Primjerice, ako često hodate u štiklama ili vaša djeca jure u rolama, onda lakirani parket nije za vas. Radije se odlučite za uljem premazani parket jer je otporniji i lakše se obnavlja. Ako imate malu djecu, pri odabiru parketa naglasak stavite na onaj koji se lako održava i otporan je na vlagu. Boju drveta odaberite prema svojem ukusu i stilu uređenja doma. Najdugovječniji podovi pokriveni su klasičnim parketom koji se mogu više puta (čak 8 do 10) brusiti i lakirati. Ako se odlučite za takav parket, bit će to dugoročno isplativa investicija u kojoj bi mogli uživati i vaši praunuci.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije