PAMETNA RJEŠENJA

Učinite svoj dom sigurnijim pomoću ovih gadgeta

gadgeti
27.09.2014.
u 12:00

Opasnosti prijete vama i vašem domu izvana i iznutra

Dom je utočište, mjesto odmora i punjenja baterija, mjesto druženja s obitelji. Nažalost, čak ni u vlastitom domu nismo potpuno sigurni, jer opasnosti prijete izvana, ali i iznutra, u vidu različitih nesreća, požara, curenja plina...

S razvojem tehnologije ta se opasnost smanjuje, pa danas imamo veliki broj povoljnih uređaja koji naš dom mogu učiniti još ugodnijim za život.

Donosimo vam nekoliko zgodnih gadgeta koji će vam povećati sigurnost u kući ili stanu.

Nest Learning Thermostat (učeći termostat)

Ovo je jedan od najpoznatijih proizvoda tvrtke Nest, koju je u siječnju Google kupio za 3,2 milijarde dolara. Ime je dobio po tome što "uči" navike i preferirane postavke svojih korisnika i prema tome grije njihove domove. Tu je i sigurnosna dimenzija - naime, termostat komunicira s Nestovim detektorom dima i ugljičnog monoksida Protect te u slučaju curenja ovog opasnog plina isključuje bojler. Cijena na Amazonu je 249 dolara.

Home Safe EWD-1 Electronic Watchdog

"Električni pas" odlično je rješenje za one koji si ne mogu priuštiti pravog psa, a žele lajanjem otjerati provalnike. Kada uređaj pomoću elektroničkih radara "vidi" da je nepoznata osoba ušla u područje zaštite, ispušta zvuk psećeg lajanja. Za razliku od pravog psa ovaj uređaj može biti budan non-stop. Naravno, najodlučnije provalnike neće zaustaviti ni pravi pas ni lažni pas, no ovo ipak može biti korisno početno rješenje. Cijena na Amazonu je 79 dolara.

Belkin WeMo Switch

Pomoću ovog uređaja možete daljinski isključivati i uključivati uređaje koji su spojeni na utičnice. Ako se, na primjer, bojite da ste zaboravili isključiti glačalo, možete to učinite preko aplikacije na smartphoneu. Cijena WeMo Switcha na Amazonu je 46,15 dolara.

Lažni televizori

Manje su šanse da će se provalnici namjeriti na kuću u kojoj u tom trenutku nekoga ima, a najugroženiji su domovi ljudi koji odlaze na duže godišnje odmore. Možete pokušati prevariti provalnike tako da, na primjer, ostavite upaljeno svjetlo ili televizor. Fake TV ide u tom smjeru - riječ je o uređaju koji simulira svjetlo i boje televizijskog ekrana. Radi na timer i troši jednaku količinu struje kao i noćno svjetlo, tako da će vam račun biti puno manji nego da jednostavno ostavite upaljen televizor. Postoji više modela lažnih televizora po različitim cijenama, no većinom se kreću oko 20 dolara.

LiFx

Osim lažnih televizora postoje i lažna svjetla. Na taj način može se koristiti LiFx, pametna žarulja koja se povezuje s Wi-Fijem. Žarulju pomoću jednostavne aplikacije možete kontrolirati sa svog smartphonea. LiFx se također može povezati s Nestovim detektorom dima i svijetliti crveno u slučaju opasnosti. Naravno, LiFx je i dosta skuplji od obične žarulje - na Amazonu je cijena 99 dolara.

>> Pametnom se kućom upravlja - mobitelom

Komentara 2

PE
pep
08:49 24.01.2015.

@Matija22 , ovo je pisano za ljude koji su zasukali rukave a onda logicno zele i zastititi svoju imovinu.

Avatar Matija22
Matija22
11:29 07.10.2014.

Lažni televizori .nemam novaca ni za ispravan televizor ,a vi bi da kupim lažni pišete koda je Hrvatska bogatija od Hollywood-a i da neznamo kud bi sa novcima i da su plaće ko u njemačkoj,a živimo u barakama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije