LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

U ovom zagrebačkom stanu malo toga je promijenjeno, a razlika je - ogromna!

Želja vlasnika bila je organizirati pravi kamin, ali zbog nemogućnosti izvedbe potrebnog dimnjaka odlučili su se za ložište na bioetanol
27. svibnja 2020. u 06:47 0 komentara 15013 prikaza
stan
Foto: Saša Ćetković

U sjevernom dijelu Zagreba nalazi se zgrada stara desetak godina, a u njoj je smješten je stan mladog poslovnog para. U dizajnerskom studio Karas, dizajnerica interijera Tina Kurpez i njezina suradnica Marta Anić-Kaliger, dobile su zadatak napraviti manju adaptaciju, no upravo su one izazov jer, kako kažu iz studija, jednostavnije je dobiti kvalitetan rezultat ako se imaju odriješene ruke i budžet takav da se koncept prostora može organizirati iz temelja.

stan | Autor : Saša Ćetković Foto: Saša Ćetković

Međutim, prihvatili su izazov i iskoristili najbolje uz zadane elemente. Osim hodnika, dnevnog boravka i blagovaonice, bilo je potrebno osmisliti spavaću sobu s nekoliko jednostavnih elemenata, no bez ormara jer se garderoba nalazi u zasebnoj prostoriji. Zadržan je osnovni koncept stana,a glavna reorganizacija prostora događala se u zoni dnevnog boravka s blagovaonicom. Bilo je potrebno osmisliti kvalitetnu rasvjetu pa su se odlučili djelomice izvesti spušteni strop čije su konture dodatno naglašene postavljanjem LED traka.

stan | Autor : Saša Ćetković Foto: Saša Ćetković

Glavni zid u dnevnom boravku, na kojem se nalazi televizor, dobio je i prostor za mali kamin. Želja vlasnika bila je organizirati pravi kamin, ali zbog nemogućnosti izvedbe potrebnog dimnjaka odlučili su se za ložište na bioetanol. U stanu je postajala “vizualna barijera” između ulaznog prostora i dnevnog boravka izvedena u formi niša i otvora od knaufa. Taj se element dizajnerici činio pretežak, ali trebalo je naći rješenje koje će biti praktično i estetski dobro.

stan | Autor : Saša Ćetković Foto: Saša Ćetković

Fiksna staklena stijena pojavila se kao idealno rješenje za ovu situaciju. Kako je cijeli ulazni prostor, iako vrlo malen, temeljito reorganiziran, Tina Kurpez odlučila se postaviti na cijelu zidnu plohu veliko ogledalo koje stvara interesantan efekt “poduplavanja” prostora. Kuhinja nije mijenjana od prošlih vlasnika, a pokušali su je uklopiti u prostor što je bolje moguće. Ovakav idiličan stan rezultat je “kemije“ između klijenta i dizajnerskog studija.

stan | Autor : Saša Ćetković Foto: Saša Ćetković

Tina Kurpez smatra da je bez toga nemoguće kvalitetno raditi ovaj posao jer, dok kreira nečji životni prostor, jako joj je važno slušati želje korisnika. Međutim, njihove želje ne pokušava pod svaku cijenu ugurati u prostor, već joj služe da upozna vlasnike, njihove sklonosti i potrebe, njihov ukus i stil života. Njezin je zadatak na temelju toga ponuditi rješenja koja su optimalna s obzirom na ograničenja prosotora i redovito ograničenja budžeta, o čemu se također vodi računa tokom projektiranja.

stan | Autor : Saša Ćetković Foto: Saša Ćetković

U ovom stanu oko odabranog stila nije bilo kompromisa. I klijenti i dizajnerica te suradnica su izuzetno zadovoljni rezultatom. Željeli su ugodan, lijep, jednostavan životni prostor, a rezultat je, po mišljenju svih koji su surađivali u projektu, odličan. A upravo je to svakom dizajneru interijera najljepši dio - kad nakon oseljena sluša da vlasnici uživaju u novom stanu.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas na Instagramu.

kuća Poljska NEOBIČNO ZDANJE Velika adaptacija kuće iz 70-ih godina koja nas je oduševila kuća amerika s puno stila Sjajan minimalistički dom sa spektakularnim pogledom idemo na plažu Želite ljetni kutak u domu koji asocira na plažu? Imamo 5 genijalnih ideja!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.