u trendu

U 10 poteza do savršenog dnevnog boravka

Foto: BoConcept
1/9
06.11.2019.
u 06:00

Upravo zato što nam je svima utočište od utjecaja vanjskog svijeta, dnevni boravak zaslužuje posebnu pozornost pri uređenju, a glavni preduvjet koji treba zadovoljiti jest – udobnost, a u stopu ga prati drugi – opuštena atmosfera

Anketa koju je proveo britanski magazin Ideal Home pokazala je da čak 90 posto ljudi najvažnijom prostorijom u domu smatra – dnevni boravak. Drugo i treće mjesto pripalo je kuhinji i spavaćoj sobi, a na četvrtom je kupaonica. Zanimljivo je da je i većina ispitanika objasnila važnost dnevnog boravka jer ga smatraju svojom sigurnom lukom, odnosno mjestom u kojem se osjećaju najopuštenije i najsigurnije.

Foto: BoConcept

Upravo zato što nam je svima utočište od utjecaja vanjskog svijeta, dnevni boravak zaslužuje posebnu pozornost pri uređenju, a glavni preduvjet koji treba zadovoljiti jest – udobnost, a u stopu ga prati drugi – opuštena atmosfera. To je najlakše postići dobrom kombinacijom različitih tekstura i boja, a za opuštanje, pokazalo se, najbolji izbor je neutralna paleta boja s pokojim akcentom u jačoj boji. Jako je važno, ističu stručnjaci, da dnevni boravak ima jedno ili, ako je veći, i dva, vizualna središta.

Foto: BoConcept

U modernim interijerima, nama se jako svidjela nova kolekcija s potpisom BoConcepta, to su sve češće kamin ili raskošna komoda koji privlače poglede. Samo uređenje dnevnog boravka diktirat će prostor, a jako je bitno da stilski ne odskače od ostatka stana. To je posebno izazovno za sve one koji imaju tzv. open space koncept, odnosno integrirani dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu. Donosimo vam deset savjeta koji su univerzalni i primjenjivi u svakom boravku, bilo da je riječ o maloj ili velikoj kvadraturi, a primijenite li ih, vidjet ćete promjenu – nabolje!

Foto: BoConcept

ODABIR KAUČA

Ako u krevetu provedemo trećinu života, na kauču provedemo većinu slobodnog svjesnog vremena i stoga je jako bitno odabrati kvalitetan kauč koji će tijelu pružiti dobar potporanj. Pri kupnji kauča, sofe ili kutne garniture nemojte se voditi samo dizajnom i cijenom, posvetite puno pažnje tome kakav je kostur, kakvo je punjenje, od kojeg materijala je presvlaka i kako se održava. Zanimljivo je da se sve više na scenu vraćaju, umjesto kutnih garnitura, kombinacije iz prošlih vremena koje uključuju trosjed, dvosjed i fotelju. Imate li prostora, razmislite o tom konceptu, izgleda vrlo atraktivno.

DEFINIRAJTE STIL UREĐENJA

Nije isto preuređujete li dom ili samo dnevni boravak ili pak tek useljavate u novi prostor. Ako je riječ o preuređenju, u startu ste, stilski i bojama, ograničeni na ostatak namještenog prostora. Ako ipak želite veliku promjenu i spremni ste eksperimentirati, stručnjaci umjesto bojenja zidova, savjetuju postavljanje tapeta. Lako ih je postaviti i ukloniti, a danas su toliko realistične da je riječ o pravim malim remek-djelima. Ono što je najbitnije jest da, prije samog početka radova, odredite boje i stil u kojem želite urediti dom. Kad to imate, ostatak priče slagat će se sam od sebe, poput slagalice.

Foto: BoConcept

BEZ PRETRPAVANJA NAMJEŠTAJEM

Najčešća je greška pri uređenju ne samo dnevnog boravka, ali najčešće pri uređenju te prostrije, nagomilavanje i pretrpavanje namještajem i detaljima. Kad je prostor prenatrpan, on ne djeluje ugodno i opuštajuće, nego pomalo kaotično, a osim toga, takav, prenatrpan prostor, čini prostoriju vizualno manjom. Ako vam je kvadratura dnevnog boravka skromna, birajte namještaj čistih linija i manjih dimenzija, namještaj odvojite od zida – dobit ćete osjećaj dubine. Ako pak imate dovoljno kvadrata na raspolaganju, iskoristite jedan zid za modernu biblioteku – vraćaju se u interijere u zaista velikom stilu!

Foto: BoConcept

BRZA I JEFTINA PROMJENA

Najbrži, najlakši i najpovoljniji način da unesete primjenu u dom su – tekstili. Nove zavjese, tepih, ukrasni jastučići, prekrivači i deke, sve su to elementi koji su i te kako zaslužni za konačni dojam koji ostavlja dnevni boravak. U zimskoj sezoni način da utoplite prostor svakako su pletiva, detalji od umjetnog krzna (koje je ove sezone u interijerima jako tražena roba), dvije vrste dekora u miksu s prozračnim zavjesama. Zaista je izbor na tržištu ogroman i svatko može pronaći ono što mu odgovara i cijenom i stilom. I pri odabiru dekora najsigurnije se držati neutralne palete boja s tek ponekim naglašenijim detaljem.

Foto: BoConcept

VIZAUALNO SREDIŠTE

Odlučite li se za miks različitih stilova u svom boravku, na dobrom ste putu da stvorite ugodan i udoban prostor, ali nemojte pretjerivati. Jedan komad neka bude glavna zvijezda i bojom i dizajnom, a ostali neka budu manje nametljivi kako ne bi došlo do kaotičnog stanja koje će umjesto umirujuće atmosfere stvoriti uznemirujuću. Isto vrijedi i za detalje. OK je imati nekoliko upadljivih detalja, ali kao protuteža djelovat će oni neutralniji. Ako tek krećete u ovaj eksperiment, fotelja će bit odlična za početak.

Foto: BoConcept

PODJELA NA CJELINE

Ako imate mogućnosti, dnevni boravak podijelite u nekoliko cjelina, a jedan kutak neka bude za uživanje u omiljenoj knjizi ili za popodnevni drijemež. Dovoljno je da imate prostora za udobnu fotelju, kvalitetnu lampu i mali stolić na koji ćete moći odložiti šalicu čaja i keksiće. Posebno idilično izgledat će takav kutak u zimskim mjesecima. Drugi dio sobe neka je rezerviran za interakciju (obično oko TV-a), a treći dio za radni kutak koji može izgledati vrlo efektno, posebice ako stilom slijedi ostatak prostorije. Najbitnije je, kad imate boravak podijeljen u zone, imati zajedničku poveznicu. To može biti veliki tepih, boja namještaja ili motiv koji se ponavlja, primjerice ukrasi na zidovima...

ZIDOVI U PRVOM PLANU

Osim bojom i već spomenutom tapetom, zidu ćete dati zvjezdanu ulogu u boravku odlučite li se za štukature. Posljednjih su godina iznimno popularne, a odlična je stvar da prostoru daju dozu luksuza i glamura. Odlučite li se za raskošnije štukature, svakako vodite računa da je namještaj jednostavnih linija kako ne bi zasjenio umjetnost na zidu. Štukature možete dodatno istaknuti postavite li na zid neko elegantno uokvireno umjetničko djelo.

POMNO BIRANI DETALJI

Dnevni boravak idealno je mjesto da izložite brojne detalje i sitnice koji su vam važni. Bilo da je riječ o zbirci knjiga koje godinama vjerno skuplajte ili pak figuricama, keramici, posuđu, u dnevnom boravku pronađite mjesta za te sitnice jer upravo one daju karakter. Bojite li se prašine, birajte komode i stalaže sa staklenim vratima, a ako ste fan otvorenih polica, pokušajte na njima izložiti krupnije komade koje je lakše održavati. Zgodan detalj u prostoru svakako će biti i sat zanimljiva dizajna.

Foto: BoConcept

RASVJETA IGRA KLJUČNU ULOGU

Uz središnju rasvjetu, dnevni boravak trebao bi imati i onu ambijentalnu, a osim što će svjetlošću davati željenu atmosferu, takva rasvjetna tijela imaju i ulogu detalja u prostoru. Prije svega misli se na raskošne podne lampe u koje svakako valja uložiti te neupadljive, ali dizajnom zanimljive stolne lampe koje vam omogućuju da u prostoru samo jednim klikom kreirate željenu atmosferu.

Foto: BoConcept

NIŠTA BEZ OSOBNOG PEČATA

Nemojte napraviti klasičnu grešku i urediti svoj dom da izgleda poput salona namještaja. Potrudite se svemu dati svoj osobni potpis, nađite mjesta za stvari koje volite bilo da je riječ o stolu za stolni nogomet ili o biljkama. Upravo takve sitnice prostor čine osobnim i toplim. Posvetite pažnju tim detaljima, ako treba uhvatite se u koštac i s renoviranjem namještaja, a nije zgorega, u potrazi sa savršenim komadom namještaja, posjetiti i sajmove na kojima se često može uloviti unikatan i vrlo zanimljiv komad koji će se savršeno uklopiti baš u vaš dnevni boravak.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije