LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Kupujete klasične komade namještaja? Evo u koje investirati

Kombinirajte različite stilove i stvorite toplu atmosferu u domu. Stilski komad bit će točka na "i"
22. listopada 2019. u 07:25 1 komentara 6105 prikaza
Foto: Thinkstock

Klasični (stilski) namještaj svakom interijeru podarit će osjećaj topline, sklada, profinjenosti i bezvremenske elegancije. Želite li i vi u svoj dom unijeti dozu klasičnog šarma, svakako se odlučite unijeti nekoliko komada klasičnog stilskog namještaja. Svejedno je li vaš dom uređen moderno, minimalistički ili već ima zadane temeljne klasične elemente, stilski namještaj će ga oplemeniti i vizualno utopliti.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Najpopularniji stilovi

Želja mi je danas podijeliti s vama nekoliko savjeta koji vam mogu biti od koristi prilikom kupovine klasičnog namještaja. Iako je tržište preplavljeno modernim, minimalističkim namještajem, na sreću postoje još uvijek tvornice koje proizvode kvalitetan stilski namještaj. Stoga vjerujem da ćete i vi u velikoj ponudi izabrati upravo one komade koji će zadovoljiti vaš ukus i potrebe. Originalni komadi namještaja iz određenog stilskog razdoblja dosta su skupi i nisu lako dostupni, ali uvjerljive replike kvalitetno izrađenog namještaja zadovoljit će sve estetske komponente kao i one funkcionalne.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Mnogi teško razlikuju klasični stilski namještaj, stoga bih željela ukratko objasniti razlike između pojedinih stilova. Popularni stilski izričaj, zvan barok, pojavljuje se u 17. stoljeću. Osnovne karakteristike namještaja iz ovog razdoblja su dinamičnost forme te igra svjetlosti i sjene. Istančane rezbarije, vitki stupovi i zakrivljene linije ovaj stil čine i danas popularnim. Ornamenti baroknog stila najčešće su u oblicima lišća i školjki.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Potkategorija baroka je bijeli barok koji raskošni stil baroka čini romantičnijim i poželjnijim ženskoj populaciji. Empire (francuski) stil, javlja se u periodu između baroka i bidermajera. Ovaj stil svojim šarmom osvojio je cijelu Europu, a prepoznat ćete ga po dozi strogosti i raskoši. Namještaj je u pravilu lakiran s pozlaćenim ukrasima i dekoracijama, a crna boja vrlo je često zastupljena u empire stilu. Današnji stilski namještaj, koji crpi inspiraciju od empire stila, umjerenijih je linija s istaknutim detaljima i izrađen je od kvalitetnog drveta. Nakon empire stila, koji je trajao do 1814., slijedi nešto jednostavniji i praktičniji bidermajer stil.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Odlični za vizualni sklad

Prvi elementi bidermajer stila nastali su u Beču. Na bidermajer su utjecali svi prethodni stilovi pa bi se moglo reći da je od njih preuzeo samo ono najbolje. Konformizam i udobnost posebno se odlikuju kod sjedećih garnitura ovog stila. Naglašena intimnost i funkcionalnost čini ga popularnim sve do danas. U koju god prostoriju vašega doma “ubacite” komad namještaja od navedenih stilova, time ćete u prostor unijeti dozu glamura, elegancije i sofisticiranosti. Kombinirate li uspješno stilski namještaj s dekorima, rasvjetnim tijelima, tepisima i ostalim dekorativnim elementima, profinjenost i vizualni sklad u vašem domu je zagarantiran.     

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

u trendu U par jednostavnih koraka do hygge atmosfere u domu top lista Ovo je uvjerljivo najprljavija prostorija u vašem domu
  • KarenWilliams:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti====+++>>>>>>> www.Trade46.Com