Mala škola uređenja

Terase i balkoni produženi su dnevni boravak, stoga ih uredite da stilski odgovaraju interijeru

Thinkstock
20.05.2022.
u 06:58

Kako vrhunski urediti terase i balkone za tople dane, otkriva dizajnerica i stilistica

Proljetni, sve toplji i sunčaniji dani pokrenuli su nas da uživamo na balkonima i terasama. Možda niste zadovoljni uređenjem svojega balkona, a ne znate odakle krenuti s promjenama?

Bez obzira na to je li to mali balkon na kojemu ćete smjestiti samo stolić i dva stolca za ispijanje jutarnje kavice ili pak balkon velike površine koji pruža više mogućnosti, svejedno je zaslužio da bude lijepo i funkcionalno uređen .

Foto: Thinkstock

Koloritna usklađenost

U pravilu, balkoni su produženi dnevni boravci na otvorenom pa ih tako u uređenju treba i tretirati. Dakle, kada pristupate uređenju balkona, stilski se nadovežite na uređenje dnevnog boravka. Ovdje se ne misli samo na odabir namještaja nego i na izbor podne obloge, ograde i svih drugih funkcionalnih, ali i dekorativnih elemenata. Također mislite i na koloritnu usklađenost svih elemenata, što će u konačnici doprinijeti skladnijem vizualnom dojmu.

Foto: Thinkstock

Želite li postići intimniju atmosferu na balkonu, moj prijedlog je da se umjesto malog suncobrana odlučite za pomičnu tendu ili jedan veliki suncobran. Tenda će prostor vizualno povezati u jednu cjelinu i bolje zaštiti od sunca i kiše. Kod odabira namještaja za male uske balkone pripazite na to da namještaj ne bude glomazan. Najbolje je rješenje u ovom slučaju sklopivi namještaj koji u svakom trenutku možete odložiti u kut te tako osloboditi prostor za sušenje rublja ili neku drugu aktivnost.

Foto: Thinkstock

Da biste rasteretili površinu, cvijeće i zelenilo na malim balkonima umetnite u viseće posude na ogradu ili na zid. Dobro rješenje za male balkone može biti i škrinja koju ćete postaviti u kut. Škrinja će vam služiti za odlaganje stvari, a postavite li nekoliko mekanih jastuka na nju, poslužit će i za sjedenje. Za što ugodniji boravak na malom balkonu prostrite komad tepiha koji bi trebao biti koloritno usklađen s ukrasnim jastučićima i tendom.

Foto: Thinkstock

Namještaj na malom balkonu neka bude postavljen uz jedan zid, nikako na sredinu balkona. Veći balkoni nude više mogućnosti uređenja, pa onda i izbora namještaja. Kod uređenja većih balkona ili terasa, osim uobičajene zone za blagovaonički stol, poželjno je u jednom dijelu, ako to prostor dozvoljava, napraviti mini zonu za odmaranje u udobnim naslonjačima. Pripazite samo da stol bude barem 90 cm odmaknut od zida i ograde kako biste mogli udobno sjediti i neometano se kretati oko stola. Koji ćete stil namještaja odabrati, ponajprije ovisi o stilskom izgledu same građevine, ali i interijera na koji se balkon nadovezuje.

Foto: Thinkstock

Zaštitite drvo uljem

Pripazite i kod odabira materijala od kojega je izrađen vrtni namještaj. Ako je vaš balkon izravno podložan utjecaju sunca i kiše, najbolje rješenje bit će namještaj od tikovine. Tikovina je postojana i otporna na vlagu, za razliku od drugih vrsta drveta jer sadrži visoki postotak ulja u sebi. No, bez obzira na to, i nju je dobro povremeno zaštititi uljem kako nakon dulje upotrebe ne bi posivjela.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije