Intervju

Svi bi bili dizajneri interijera, Mirjana Mikulac sad za njih ima školu!

Rajna Raguž
20.08.2019.
u 08:30

Dizajnerica će u jesen zakoračiti vrlo hrabro, programom za edukaciju odraslih

Svako desetljeće iznjedri neko zanimanje koje postane hit i kojim se svi žele baviti. Posao koji je jednostavno “in”. Ali, kad krenu u to iole ozbiljnije, shvate da takav zadatak, iako na društvenim mrežama izgleda vrlo jednostavno, zapravo nije nimalo lak. Trenutačno je hit zanimanje dizajner interijera i mnogi bi se njime željeli baviti, a Mirjana Mikulec, koja se dosadašnjim radom nametnula kao jedna od zvijezda dizajnerskog neba, to je prepoznala i odlučila pokrenuti školu interijera. Mnoge je to iznenadilo pa smo s dizajnericom razgovarali kako bismo iz prve ruke čuli kakvi su joj planovi za jesen kada bi nova škola trebala početi s radom i osposobljavanjem prvih polaznika...

Foto: Rajna Raguž

Kako i zašto škola za uređenje interijera?

Za pokretanje škole najviše me motiviralo to što raste interes javnosti za dizajn interijera te što bi mnogi, ne samo mladi nego ljudi svih generacija, htjeli napraviti zaokret u karijeri i prekvalificirati se kako bi radili ono što vole i što ih ispunjava. A to je često baš nešto ovako kreativno, poput dizajna. Škola je moj dugogodišnji san za koji je očito tek sada došlo vrijeme da se ostvari. Prošle godine uz pomoć tima počeli smo intenzivno raditi na tome i sada već upisujemo prve polaznike. Želja nam je da svim ljubiteljima interijera koji žele znati više i profesionalno se baviti interijerima pružimo znanja i konkretne vještine koje će ih osposobiti za uspješno bavljenje sve popularnijim zanimanjem stilista i dizajnera interijera.

Koliki je kapacitet škole i koji je očekivani broj upisanih u prvoj godini rada?

U našoj školi, koja se nalazi u obnovljenom prekrasnom građanskom stanu u središtu Zagreba, učionica je doista prostrana, no ne želimo je pretrpati jer težimo kvaliteti i individualnom radu, da se profesori mogu posvetiti polaznicima i da im mogu biti na raspolaganju. Shodno tome, planiramo grupe do maksimalno 20 polaznika, a kako bismo se prilagodili zaposlenim polaznicima, nastava će biti organizirana u poslijepodnevnim satima. Vjerujem da ćemo takvim konceptom, uz optimalni broj polaznika i individualni pristup, uspješno u djelo provesti zamišljeno.

Foto: Rajna Raguž

Tko su predavači u školi?

Predavači su zaposlenici našeg dizajnerskog studija te vanjski stručni arhitekti, svi s dugogodišnjim iskustvom u projektiranju i dizajniranju prostora, ali i u educiranju. Namjera je da im oni prenesu svoje bogato znanje koje ima svoju vrijednost. Vjerujem da su upravo to – iskustvo, znanje, mentorski pristup i male grupe polaznika – glavni aduti škole koji će polaznicima omogućiti da budu doista spremni za bavljenje tim poslom jednom kad uspješno završe godinu odnosno dvije godine edukacije.

Upisuje li se u školi stečeno zvanje u radnu knjižicu?

Budući da smo mi ustanova za obrazovanje odraslih, u pitanju je formalno obrazovanje verificirano od Ministarstva znanosti i obrazovanja koje mogu upisati svi oni koji su završili minimalno četverogodišnju srednju školu. Nakon školovanja polaznik dobiva uvjerenje o osposobljavanju za poslove stilista interijera (nakon završene prve godine) odnosno dizajnera interijera (nakon druge godine) koje se upisuje u radnu knjižicu. Tako da je ova škola idealna i za one koji razmišljaju o promjeni ili unapređenju dosadašnje karijere.

Foto: Rajna Raguž

Koliko traje školovanje i što sve nudi polaznicima?

Riječ je o dvogodišnjem programu, no završetak prve godine i stjecanje zvanja stilista interijera ne uvjetuje upis druge godine programa za dizajnera interijera. Nastava traje cijelu akademsku godinu, od listopada do lipnja, i podijeljena je na dva semestra tijekom kojih će se ostvariti 340 sati nastave koja je kombinacija teorije i prakse i u nju bit će uključena konzultacijsko-instruktivna nastava. Smatramo da će tako polaznik steći sva potrebna znanja za bavljenje tim poslom. Teorijska nastava od 158 sati i vježbe u trajanju od 142 sata izvodit će se u našim učionicama, a praktična nastava u trajanju od 40 sati kod poslodavca s kojim je naša ustanova sklopila ugovor o suradnji ili u učionici ustanove opremljenoj odgovarajućim nastavnim sredstvima pod nadzorom mentora.

Kako je koncipiran program?

U prvoj godini, nakon koje se stječe zvanje stilista interijera, potrebno je steći brojna znanja da bi se došlo do samog projektiranja i dizajniranja interijera. Program se sastoji od osam predmeta osmišljenih da pripreme polaznika za kreiranje funkcionalnih i lijepih interijera koji će zadovoljiti ukus klijenta. Unutar tih osam predmeta polaznici će svladati računalno i ručno crtanje, principe prostornog oblikovanja, razvoj interijera kroz povijest, stilove uređenja, ali i znanja iz drugih područja, poput primjerice zaštite na radu.

Foto: Rajna Raguž

 

Foto: Rajna Raguž

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije