Velika promjena

Dom u kojem štukature izgledaju kao umjetnička djela

Foto: Darko Mihalić
1/10
21.05.2019.
u 08:50

Za glavnu spavaonicu vlasnici su odabrali najveću od tri sobe, koja ima i vlastitu kupaonicu

I prije uređenja četverosobni stan u zapadnom dijelu Zagreba imao je niz osobina koje su ga činile atraktivnim. Dobra lokacija i dobar tlocrtni raspored, blizina sadržaja bitnih za život u gradu uz “ekstra” dodatak – prekrasnu šumu koja počinje nekoliko stotina metara od zgrade te velika kvadratura od 120 četvornih metara u koju je bilo moguće smjestiti i radno-gostinjsku sobu, vešeraj te dvije kupaonice i gostinjski toalet.

Foto: Darko Mihalić

No, istovremeno, bez stilske koncepcije potencijal koji nudi prostor ne bi bio dovoljno iskorišten. Stoga su vlasnici, bračni par, angažirali dizajnerski studio Mirjane Mikulec kako bi priča o interijeru bila funkcionalno-estetski zaokružena cjelina, a oni se sami osjećali ugodnije u svome novom domu. Budući da je riječ o novogradnji, vlasnici, sredovječni par, nisu željeli mijenjati izgled kupaonica te podnih i zidnih obloga u kuhinji, kao ni u ostatku stana.

Foto: Darko Mihalić

Njihov zahtjev bio je da radovi u stanu budu minimalni, a naglasak bude na dizajnerskom rješenju glavne spavaonice, gostinjsko-radne sobe, hodnika i dnevne zone.

– Izradi idejnog rješenja i uređenja interijera prethodio je razgovor s klijentima. Ta uvodna komunikacija potrebna je kako bi se čule želje investitora i saznalo nešto i o njihovu načinu života, ukusima i potrebama. Sve su to elementi koji utječu na idejno rješenje – odabir stila, boja, namještaja, dekora… kako bi se prostor što bolje prilagodio stanarima – objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec, dodajući kako vlasnici nisu imali želju za nekim određenim stilom.

Foto: Darko Mihalić

No, iz razgovora se dalo zaključiti kako naginju klasici, jednostavnosti i profinjenosti. Upravo u tom smjeru kretala se i izrada idejnog projekta. Od ponuđene dvije opcije, vlasnici su odabrali onu u kojoj je dominirala klasika i smireniji dizajn, bez previše uočljivih detalja. Jedino je u gostinjsko-radnoj sobi zamjetan malo moderniji stil.

Za glavnu spavaonicu vlasnici su odabrali najveću od tri sobe, koja ima i vlastitu kupaonicu. Druge dvije sobe dobile su ulogu garderobe i gostinjsko-radne sobe koja ima izlaz u lođu.

Foto: Darko Mihalić

U cijelom stanu prevladavaju neutralni tonovi sive, uz dodatak smirujućih nijansi plave i smeđe. Pažnju u spavaćoj sobi plijene moderne štukature na dva glavna zida, koje zbog svoga oblika više nalikuju umjetničkim instalacijama.

– Štukature, koje su sada u trendu, jako su se svidjele i našim klijentima, tako da smo njima ukrasili zidove ne samo spavaće nego i dnevne sobe. Dok su ove u boravku klasične, onima u spavaonici smo se dobrano poigrali. No, upravo to je dalo poseban stilski pečat prostoru i nije bilo potrebe dodavati bilo kakve druge dekoracije za zid – ističe dizajnerica.

Foto: Darko Mihalić

Pored štukatura, još jedan trendi element klasike provlači se cijelim interijerom, a to su uklade na ormarima. Uske udubine ili izbočine na rubovima fronti čine namještaj elegantnijim i pružaju starinski štih. To je naročito vidljivo u kuhinji u obliku slova U, gdje je elementima dodana i staklena vitrina.

Ona je poveznica s ugodnim blagovanjem i boravkom u nastavku, u kojem dominiraju topli uzorci drveta. Osim kuhinje i police za tv-zid, i dobar dio namještaja u stanu rađen je po mjeri, jer su vlasnici htjeli da on bude poseban i drukčiji.

Foto: Darko Mihalić

Izradom takvih komada u hodniku maksimalno se iskoristio prostor, pa su vlasnici uspješno riješili problem skladištenja. Želja vlasnice bila je i uklopiti kamin u dnevnu zonu – dizajnerski tim Mirjane Mikulec smjestio ga je u blagovanje jer je tu vidljiv i iz predjela gdje se nalazi kutna garnitura. Kamin je unio novu estetsku dimenziju u prostor, ali ga i utoplio, što je bitna i poželjna karakteristika svake dnevne zone.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije