dom iz snova

Od velikog stana u centru Zagreba do tri garsonijere za najam

Foto: Rajna Raguž
1/17
11.08.2019.
u 07:00

Ovog ambicioznog i zahtjevnog projekta prihvatila se dizajnerica Mirjana Mikulec koja je svojim rješenjima uspjela stvoriti tri odvojena stana koja uspješno mogu funkcionirati i svaki za sebe, ali i kao cjelina

Posljednjih godina tržište su preplavili stanovi za najam i stoga svi oni koji se sada upuštaju u taj biznis moraju biti svjesni da više lokacija, iako je iznimno važna, više nije jedini kriterij. Naime, s obzirom na veliku konkurenciju, potrebno je ponuditi potencijalnim gostima više od drugih, a najbolji način za postizanje toga jest prepustiti uređenje profesionalcima.

Foto: Rajna Raguž

Vodimo vas upravo u jedan takav interijer čije uređenje potpisuje dizajnerski studio Mirjana Mikulec interijeri. Osim što je svaki kutak temeljitom adaptacijom izvrsno iskorišten i što stan ima „ono nešto“, njegov koncept čini ga dijelom posebne priče. Vlasnik je, naime, svoj veliki građanski stan u središtu Zagreba odlučio podijeliti u tri manja stana, odnosno garsonijere koje spaja zajedničko predvorje s računalom, skladišnim prostorom i vešerajem.

Foto: Rajna Raguž

– Ovaj ulazni prostor funkcionira i kao mini café gdje gosti mogu popiti kavu ili čaj i družiti se. Sva tri stana funkcioniraju kao cjelina jer su međusobno povezani kliznim vratima te su tako idealni za boravak grupe prijatelja ili obitelji. No, svaki od njih funkcionira i zasebno nudeći gostima potrebnu privatnost, s vlastitom kuhinjom i kupaonicom – objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec koja je, iako je riječ o garsonijerama, odlučila u svakoj od njih omogućiti i odvojen dio za spavanje.

Foto: Rajna Raguž

U stančiću od 30-ak četvornih metara inspiriranom industrijskim stilom spavaći dio odvojen je od dnevnoga – boravka, kuhinje i blagovaonice s radnim kutkom – staklenom stijenom s crnim metalnim profilima. Ova pregrada posve je transparentna i donosi prirodnu svjetlost u spavaći dio. Usto stvara iluziju da prostor uopće nije pregrađen te se čini većim nego što jest, a po potrebi ovaj se dio može zamračiti zavjesama. Spavaća soba uređena je jednostavno i s vrlo malo detalja – dominiraju bijela, crna i siva, a glavni stilski akcent je, osim vrata, tapeta s motivom crno-bijelih fotografija.

Foto: Rajna Raguž

Kako je glavna stilska okosnica bio industrijski stil, uz crni metal kao njegovo glavno svojstvo, u interijeru su prisutni drvo i opeka. Oni su istovremeno dali toplinu prostoru, a crveni i svijetloplavi akcenti temperament i dinamiku.

 

– Posebna pažnja posvećena je ne samo odabiru materijala nego i detalja poput stropne i zidne rasvjete, stolića, tapete i opeke kojima smo prostoru htjeli dati upečatljivost i slojevitost – ističe dizajnerica.

Kako kuhinja u stanovima za kratkoročni najam ne treba biti velika ni prostor u njoj posve iskorišten, dizajnerica je odlučila poigrati se gornjim elementima koji su kombinacija polica i ormarića od različitih materijala. Dio fronti male linijske kuhinje su ogledala kako bi se stvorila dodatna prostornost, ali i atraktivnost.

Foto: Rajna Raguž

Upravo zbog toga rubovi su kantirani u crne trake, a umjesto zidne keramike stavljen je pločasti materijal s uzorkom mramora koji s radnom plohom čini dio stilske cjeline. „Kreiranjem dvije zone u prostoru te dodavanjem radnog kutka i stola za blagovanje zadovoljene su sve potrebe stana za kratkoročni najam. Istovremeno pomnim odabirom detalja, boja, materijala i uzoraka unijeli smo u njega atmosferu topline i doma, da se svaki gost osjeća opušteno i dobrodošlo, a to je i bio cilj – zaključuje Mirjana Mikulec.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
13:59 11.08.2019.

Bezukusniji i besmisleniji dizajn još nisam vidio a bavim se njime 18 god. Totalni neukus i pokušavanje stvaranja stila koji nema veze niti s prostorom a niti s vremenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije