vrhunski dizajn

Stopljena s prirodom: Vila Nai 3.3 arhitektonska je zvijezda Dugog otoka, sa slavnim pedigreom

07.05.2023.
u 07:00

Idejno rješenje izradio je naš poznati arhitekt, akademik Nikola Bašić, koji je uspio postići da se vila Nai 3.3 ne nameće prirodi, već je prihvaća i prilagođava joj se. Prateći izohipsu terena, nastao je objekt neobične geometrije koji pod zelenim krovom objedinjuje preradu maslina u ulje i smještaj po standardima udruženja The Leading Hotels of the World

Biti na kopnu, a biti dio mora. Mirisati kao more, otvarati horizonte kao more, a opet osjećati sigurnost tla pod nogama – to je Villa Nai 3.3, luksuzna eko vila usidrena na Dugom otoku. Dugi otok, srce Dalmacije, pokraj mjesta Žman, oaza je u kojoj je “vez” Ville Nai 3.3. Ona nudi luksuzan smještaj samo nekoliko minuta udaljen od parka prirode Telašćica, njegovih plaža i litica, šetnja maslinicima te šumama alepskog bora i hrasta.

Villa Nai 3.3 usred je Jadranskog mora, jednako udaljena od Venecije i Dubrovnika. Prije no što se usidrila u svoju prirodnu oazu na Dugom otoku, Villa Nai 3.3 prošla je put od savršenoga geometrijskog crteža do građevine koja se u potpunosti prilagođava prirodi, nenametljiva poput svih drugih ljepota koje krase otok. U stoljetnom ekološkom masliniku arhitekt Nikola Bašić smjestio je objekt za goste, prostor za proizvodnju maslinovog ulja i kušaonicu. Objekti su sagrađeni od kamena iz maslinika, a interijeri su uređeni dizajnerskim namještajem u potpunom skladu s prirodom.

Villu Nai 3.3. čini osam de lux smještajnih jedinica, a jedini zadatak njezinih 29 članova “posade” je da se gosti osjećaju ugodno na putovanju prepunom užitka. Ljepota Dugog otoka očaravala je još prije 11.000 godina, zato ga je za svoj dom izabrao prvi Dalmatinac Šime. Dok istražujete otok, osjetite ambijent okoliša špilje Vlakno u kojoj su otkrivene arheološke dragocjenosti iz paleolitika i mezolitika, alat te kostur samoga Šime. Na trenutak udubite se u tajne postanka ljudske vrste, a onda krenite dalje.

Zaplovite s nasljednicima prvih komercijalnih ribara na Jadranu. Otkrijte zašto je upravo na Dugom otoku pronađen najstariji pisani trag u kojem se spominju ribarstvo i trgovina ribom kao poslovna djelatnost. Taj je zapis star više od 1000 godina. Idejno rješenje izradio je naš poznati arhitekt, akademik Nikola Bašić, koji je uspio postići da se vila Nai 3.3 ne nameće prirodi, već je prihvaća i prilagođava joj se.

Prateći izohipsu terena, nastao je objekt neobične geometrije koji pod zelenim krovom objedinjuje preradu maslina u ulje i smještaj po standardima udruženja The Leading Hotels of the World. Unutar 40.000 m2 ekološkog maslinika smjestili su se proizvodnja maslinovog ulja, kušaonica i objekt za goste.

Zidovi su od kamena iz iskopa. Uporabom materijala iz iskopa, nije se povećavala emisija ugljikovog dioksida. Hotel je projektiran tako da zadovoljava energetski standard A+. Kad je gradnja hotela bila završena, objekt okružen maslinama, voćkama, povrtnjacima i vrtovima začinskog bilja dodatno je oplemenjen posađenim mediteranskim biljem.

Zahvaljujući povijesnim i geografskim okolnostima, Dugi otok mjesto je netaknute prirode, rijetko je autentična lokacija na Mediteranu i time savršena za ekološku proizvodnju. Pristanete li na nekoliko dana ili na samo jedan obrok, znajte da u bilo koje doba dana možete odabrati ekološki uzgojenu i kontroliranu hranu.

Villa Nai 3.3 okružena je maslinikom starim 500 godina. Rana berba stoljetnih, ali i mladih maslina te prerada koja se obavlja isti dan samo su neke od tajni jedinstvenog okusa ulja višestruko nagrađivanog mnogobrojnim uglednim svjetskim nagradama. Odlučite li se za plovidbu morima užitka u Villi Nai 3.3, bit ćete okruženi stablima koja pamte stotine zima i bezbroj ljeta na otoku. I dok sjedite na terasi i gledate najzvjezdanije nebo na Jadranu, šuštanjem lišća masline će vam ispričati tisuće priča.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije