LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Savršen je trenutak za ovu promjenu u dnevnom boravku, poigrajte se mediteranskim stilom

Ovaj stil uređenja vole mnogi bez obzira na to gdje žive, na moru ili na kontinentu. Ako ste i vi ljubitelj mediteranskog stila, lako ga možete primijeniti u svojem domu
19. lipnja 2022. u 07:00 0 komentara 1218 prikaza
ankica juričević mornarski stil
Foto: Promo

Mediteransko područje široko je i raznoliko pa ovaj stil uređenja varira u skladu s geografskim predjelima. Šarmantni raznoliki mediteranski stil proteže se od naše Hrvatske, Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Turske pa sve do sjeverne Afrike (Maroko).

mediteranski stil | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Ovaj stil uređenja vole mnogi bez obzira na to gdje žive, na moru ili na kontinentu. Ako ste i vi ljubitelj mediteranskog stila, lako ga možete primijeniti u svojem domu i (ili) dvorištu. Važno je samo znati unijeti sklad i ravnotežu između interijera i vanjskog svijeta, a savjeti koje želim podijeliti s vama pomoći će vam u tome. Mediteranski stil odiše prirodom i lakoćom. Inspiriran je morem, suncem, mediteranskim biljem i agrumima. Stoga je vrlo važno da koristite isključivo prirodne materijale za uređenje doma u ovome stilu.

mediteranski stil | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Južna Francuska (Provansa) poznata je po poljima lavande, maslinicima i vinogradima pa se ovdje najčešće koriste upravo boja lavande, pastelnoroza i žuta te tamnozelena i plava boja. Ako je vaš dom uređen u rustikalnom stilu, detalji provansalskog stila odlično će se uklopiti u njega.

ankica juričević mornarski stil
1 / 12
Veliki je raspon nijansi u paleti plave boje, od nježnih pastelnih tonova do elegantne tamnoplave nijanse. Svaka od ovih nijansi lako će se uklopiti u ljetni “look” vašeg doma bez obzira na to u kojem je stilu uređen vaš interijer.

Grčki stil poznat po svojoj jarkoplavoj boji i u kombinaciji s čisto bijelom asocira na more i kamen. Zidovi su najčešće bijeli, stolarija kao i neki drugi elementi (posude za cvijeće) izrazito su plavi pa djeluju dojmljivo i efektno. Oleander je neizostavan element u ovoj “priči” te upotpunjuje cjelokupni ugođaj grčkog stila. Volite li ovaj stil, moj je prijedlog da terasu ili vrt uredite tako da se nadahnete njime.

marokanski stil | Autor : PROMO Foto: PROMO

Sjevernoafričkim predjelima dominiraju pijesak i stijene pa je terakota najzastupljenija podna obloga. Terakota u kombinaciji s drugim bojama (tirkizna, narančasta, zlatna, roza itd...) čini prepoznatljiv marokanski stil u interijeru.

Za španjolski stil mogli bismo reći da je europsko-mediteranskog i marokanskog. Kod nas se pod mediteranskim stilom podrazumijeva korištenje grubo obrađenog autohtonog kamena kao podne i (ili) zidne obloge te drva u kombinaciji s dekorativnim elementima plave i bijele.

ankica juričević mornarski stil | Autor : PROMO Foto: PROMO

Sklad boja i materijala mornarski stil čini posebno elegantnim, profinjenim i oku ugodnim. Dekorativni elementi izrađeni u mornarskim bojama i prirodnim materijalima dosta su popularni u novije vrijeme te se kod nas sve više mogu naći na tržištu. Najčešće su to ukrasi izrađeni u raznim oblicima inspirirani morem i brodovima.

stolovi za blagovaonicu uređenje doma Znate li koja je idealna visina blagovaonskog stolca? Sigurno ste do sad sjedili krivo! prava poslastica Za kraj tjedna vodimo vas na najljepšu ljetnu terasu ikada! sjajna organizacija Život u samo 20 kvadrata - sve je stalo u samo jednu genijalnu sobu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.