riječ stručnjaka

Savjetnica za uređenje interijera otkriva kako pri opremanju doma razmišljati izvan okvira

eklektika
Living
15.09.2022.
u 11:07

Ana Banchi otkriva kako stvoriti dinamičan i otkačen interijer u kojem će se svi dobro osjećati...

J.P. Guilford je prije pedesetak godina smislio izraz "razmišljati izvan kutije". To se odnosilo na razmišljanje i stvaranje izvan autocenzure tj. vlastito nametnutih okvira. Ta se metafora počela koristiti i u psihologiji, menagementu, marketingu i umjetnosti, a sveprisutna je i u interijerima. Ona je sinonim kreativnom razmišljanju i odmaku od uobičajenog, ustaljenog i očekivanog.

Kada bi postojala definicija za "out of the box" interijere, ukoliko je čvrsta definicija uopće i moguća, govorilo bi se o dinamičnim i razigranim interijerima, koji, čak ako i naginju nečem klasičnom, uvijek u sebi imaju neku dozu "pomaknutosti".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ząb Czasu (@zabczasu)

To će biti oni odvažni interijeri koji se "useljavaju" u prostore prvotno neke druge namjene: skladišta, garaže, industrijske hale, gdje će se instalacijske cijevi stopiti sa profinjenim linijama kuhinje, laganim materijalima i svijetlim bojama -  spojivo s nespojivim.

Foto: Living

Neki će se pak interijeri istaknuti smjelim odabirom i kombiniranjem boja rasvjetnih tijela, zidova i zidnih obloga ili pak neobičnim odabirom namještaja gdje su sve varijante moguće, od neobičnih oblika, kombinacija i spajanja namještaja različitih materijala (plastika/drvo/mramor/staklo…). Možda čak i kuhinja postaje nalik dnevnom boravku, elementi dnevnog boravka sele se u kupaonicu, kada postaje središnji dio prostora kupaonice, sve je moguće kad kreativnost probije okvire i granice.

Kako stvoriti "pomaknutost" u prostoru?

Polazeći od činjenice da je osnovna stvar vašeg doma da se u njemu osjećate ugodno baš vi, jer je dom vaš, nekih grubih pravila nema, ali ako želite da prostor ima tu notu otkačenosti, posebnosti i nečeg neuobičajenog, a da ne izgleda kao skladište ili sajam (iako nema ništa loše u sajmovima; puni su inspiracije) ipak je možda poželjno imati nekoliko niti vodilja: dobro je odrediti što volite i to da vam bude baza – volite li više prostore sa manje namještaja, koji vam je materijal najugodniji, jeste li skloni modernijem ili klasičnijem stilu? Oko toga onda gradite priču i to – postepeno. Isprobavajte, mijenjajte. U jednom će vam trenutku nešto baš ultimativno "sjest na mjesto".

eklektika
1/5

Ako volite bijele zidove, razigrajte prostor neobičnim komadima namještaja, zidnom ukrasom, dinamičnom slikom ili nekom otkačenom skulpturom. Volite li ipak zidove u bojama, obojite ih bez straha bojama koje volite ili pak "provucite" jednu, vama najdražu boju, kroz cijeli prostor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Waldo Works (@waldoworks)

Tepih koji ste imali pored kreveta premjestite u kupaonicu. Ako vam prostor dozvoljava zašto ne biste imali dva (blagovaonska) stola? Prekrivač koji ste donijeli s egzotičnog putovanja upotrijebite kao zidnu dekoraciju. Kada kupujete garnituru za dnevni boravak, ne kupujte komplet, kupite različito. Ako vam je za oko zapeo neki stolac, a baš oko stola imate nešto drugo, kupite stolac, kupite dva pa ih kombinirajte itd.

Igrajte se baš kao što to djeca rade. Dopustite da vaša kreativnost ugleda svjetlo dana. Može biti i iscjeljujuće. "Razmišljamo li kreativno, svaki je problem rješiv."  - i svaki interijer jedna neobična priča vaše kreacije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije