LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Samo stotinjak kilometara od Zagreba skriva se prava oaza za istraživanje

Rogaška Slatina je puno više o klasičnog lječilišta. Prekrasna arhitektura i krajobraz austro-ugarskog štiha, skrivaju Grand Hotel Sava Superior
14. rujna 2022. u 12:16 0 komentara 417 prikaza
Foto: Nikola Zoko

Manje od sto kilometara od centra Zagreba, samo sat vremena lagane vožnje i prelazak preko jednog graničnog prijelaza i eto vas u Rogaškoj Slatini. Prekrasnoj pitoresknoj općini bogate kulturne povijesti koja je kao lokacija odabrana za čak dvadeseti po redu Women's days by modniALMAnah, jedinstveni vikend program za žene kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko. 

 | Autor : Nikola Zoko Foto: Nikola Zoko

Iako je ovaj vikend program zamišljen kao prilika za istraživanje i upoznavanje ljepote Hrvatske, priča o termalnom izboru vode s magnezijem kojeg posjećuju turisti cijelog svijeta, želeći  dovesti u balans vlastito tijelo, inspirirala je Almu da osmisli program i 'preko granice'. I to na mjestu koje je oduvijek bilo u simbiozi s Hrvatskom. 

 | Autor : Nikola Zoko Foto: Nikola Zoko

- Ljeto je na samom kraju, a pred nama izazovi jeseni i zime. Kako bismo ostali fit, zdravog uma i tijela, potrebno je raditi na sebi. Iskusiti svoje granice, prijeći preko njih kad je potrebno! Upravo to je nekako i bila nit vodilja ovog putovanja. Ženska ekipa je to učinila, prešla (državnu) granicu i doživjela jedinstveno iskustvo zbog kojeg će se većina u Rogašku Slatinu i Rogatec vratiti sa svojim obiteljima!” - kaže Alma dodajući kako je odlučila jubilarno, dvadeseto Women's days by modniALMAnah putovanje realizirati na mjestu koje je postalo termalno lječilište zahvaljujući Petru Zrinskom. Naime, priča kaže kako je upravo hrvatski biskup Petar Zrinski, jedan od najmoćnijih feudalaca tadašnje Europe, došao u lov u okolicu Rogaške 1665. godine. Mučili su ga problemi s jetrom, pa je poslušao savjet lokalnog stanovništva te se napio 'čudotvorne vode' s izvora Rogaške. Iznenađen svojim oporavkom pisao je u Beč i predložio da se na ovom području sagradi lječilište. Njegovu želju realizirao je 1802.godine grof Attems koji je naložio i flaširanje vode te njezinu prodaju u Europi!  

 | Autor : Nikola Zoko Foto: Nikola Zoko

Rogaška Slatina je puno više o klasičnog lječilišta. Prekrasna arhitektura i krajobraz austro-ugarskog štiha, skrivaju Grand Hotel Sava Superior. Nosi naziv hotel, ali je puno više od toga! Interijer poziva na odmor, a sadržaji unutar hotela na relaksiranje i opuštanje. I prije nego li dobijete ključ od svoje sobe u ruke, osjećate se kao kod kuće!

Welcome drink uz pozdrav Aleša Topolšeka i Teje Pirš iz Grand Hotela Sava Superior bio je bez alkohola, nakon vožnje automobila uslijedila je večernja šetnja, nakon koje je tek sve bilo spremno za večeru u a’la carte restoran Kaiser (koji se ubraja među deset najboljih hotelskih restorana u Sloveniji).  U pet sljedova, na tanjurima su bila prava gastro remek djela čiji su se okusi fantastično sljubljivali na nepcu. Sunčano jutro bilo je poziv na jutarnje vježbanje kako bi se tijelo razbudilo i bilo spremno za dnevnu dozu magnezija. Nakon toga, svi su krenuli prema termalnoj pivnici u kojoj se može probati topla ili hladna voda s magnezijem. 

 | Autor : Nikola Zoko Foto: Nikola Zoko

- Ujutro se pije dva dcl tople vode kako bi se potaknula probava i rad crijeva, a prije ručka i uvečer hladna kako bi se kroz krvotok osnažilo cijelo tijelo" - objasnili su. Termalna pivnica u kojoj se u svakom trenutku nalazi preko 50-tak ljudi sa svojim čašama, je jedinstveno mjesto na svijetu, a voda koja teče s pipa je jedna od najbogatijih mineralnih voda s magnezijem na svijetu. Samo jedna litra ljekovite mineralne vode sadrži čak 13 g suhe tvari, od toga više od 1.000 mg magnezija. Skoro dva sata od ustajanja, nakon vježbanja i polaganog ispijanja magnezija, uslijedio je doručak i lagana gradska šetnja do još jednog od simbola Rogaške Slatine - tvornice Afrodita. Nju je stvorila jedna jaka, posebna i poduzetna žena, Danica Zorin Mijošek rođena u Rogaškoj Slatini. Kao mlada djevojka radila je kao kozmetičarka, te vrlo brzo vidjela da na tržištu nedostaje puno proizvoda za njegu kože. Njezin prvo proizvod, kultna krema od kamilice (s kojom je počela svoju priču o uspjehu) doživjela je promjenu ambalaže, ali nije izgubila onu svoju prepoznatljivost ni danas. Afrodita je slovenski beauty lider, a o moći novih linija  i proizvoda uvjerile su se brojne žene na beauty radionici unutar tvornice. 

“A kuda ćemo sada?” - pitale su znatiželjno žene i spontano slijedile tragove do izletišta Pomona, nedaleko samog centra Rogaške Slatine.  Na prvi pogled pomisao - još jedan OPG kojeg ćemo vidjeti, sve dok ne upoznate njegovog vlasnika. Na ulazu na imanje Pomona (dobilo je naziv po istoimenoj božici voća i vrtova) grupu je dočekao Janko Zupanec čovjek sa zlatnim rukama i osmijehom koji osvaja na prvu. Osluškujući bilo prirode, čiji je komad uzeo za sebe, na imanju je Janko posadio impozantan voćnjak čije plodove pretvara u likere, marmelade, čipseve, sagradio pansion za smještaj gostiju, napravio mali spa centar, ali i osmislio ribnjak koji navodnjava salatu i jagode koje rastu vertikalno, bez zemlje.

Maka Levstik, još je jedna žena iz Rogaške Slatine čije se znanje i predan rad itekako cijeni. Poznata je vizažistica i frizerka, koja je održala pomalo neobičnu make up radionicu.

O ekologiji i funkcionalnim rješenjima kojima su se domislili naši susjedi, moglo se čuti u najvećem muzeju na otvorenom, muzeju u Rogatecu. Zamišljen je kao selo koje opisuje način života tradicionalne obitelji s kraja 19. stoljeća. Ono što je fascinantna je činjenica da je u ovaj muzej potrebno samo doći, platiti ulaznicu i uživati u brojnim radionicama koje će vas dobro zabaviti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.