uređenje doma

Rasvjeta nikad nije bila važnija pri uređenju interijera, a ovih pet trendova dominira

H&M Home
24.01.2023.
u 06:00

Možemo zaključiti da se neki trendovi nastavljaju, ali podižu na novi nivo

U godini u koju smo nedavno zakoračili jedan od glavnih trendova u uređenju interijera odlično je dizajnirana rasvjeta. Možemo zaključiti da se neki trendovi nastavljaju, ali podižu na novi nivo. A onda stižu i neki noviteti koji će nas jednostavno oduševiti, kao i napredne ideje za one najhrabrije koji žele pomicati granice dizajna interijera.

Foto: H&M Home

Evo pet glavnih trendova u dizajnu rasvjetnih tijela koji će prevladavati u ovoj godini:

Održivost je IN

Održivost je zahvaljujući stanju u svijetu postala trend i danas sve tvrtke koje drže do svog statusa i uspjeha ističu brigu o okolišu kao svoje brend obećanje. U 2023. će se  postotak održivih rasvjetnih tijela povećati, tako da se dizajneri okreću održivim materijalima kao što su drvo, bambus, ratan, pa čak i metal te staklo.

Foto: H&M Home

Slojevi svjetlosti

Na što točno mislimo kad kažemo slojevi svjetlosti? Zamislite samo kuhinju s blagovaonom. Jedna centralna rasvjeta koja daje generalno osvjetljenje. Pa LED traka iznad kuhinjskih elemenata koja olakšava pripremu hrane. Pa nekoliko dugačkih manjih visilica iznad šanka. I još jedna visilica iznad blagovaonskog stola. Ovakav način rasvjete stvara svojevrsne „segmente“ unutar jedne prostorije, vizualno povećava prostor, ali i olakšava obavljanje raznih poslova.

Foto: H&M Home

Oblici rasvjete

Ako bismo jednom riječju trebali opisati što nam točno 2023. donosi kad je u pitanju dizajn rasvjetnih tijela, rekli bismo: neobičnost. Svi oni klasični oblici rasvjetnih tijela – okrugla stropna svjetiljka, zidna svjetiljka s vrhom u obliku obrnutog slova U, stolne svjetiljke A oblika – sve je ovo već bezbroj puta viđeno i pomalo dosadno. Zato stižu otkačeni dizajni rasvjetnih tijela koji će nas na prvu iznenaditi te postati određeni statement svake prostorije.

Foto: H&M Home

Nova era art deco dizajna

Art deco je stil koji je prevladavao dvadesetih godina prošlog stoljeća, a glavna su mu obilježja bila harmoničnost boja, jednostavni geometrijski oblici i vizualno nekomplicirani dizajnerski elementi. Sad je vrijeme da se vrati u novoj, modernoj inačici. To znači da će i dalje zadržati svoja nekadašnja obilježja, no s primjenom novih materijala (kao što su ranije navedeni održivi materijali), kao i metalik nijanse koje će dodati dašak željenog glamura ovom stilu.

Foto: H&M Home

Luksuz i komfor

Kad smo već spomenuli glamur, još jedan trend koji će obilježiti 2023. godinu jest spoj luksuza i komfora. Zamislite da ste spojili jednu raskošnu vilu s klasičnim obiteljskim domom gdje je naglasak na udobnosti i praktičnosti, i dobit ćete luksuzni komfor kakav će prevladavati ove godine. Ovo znači glamurozna rasvjetna tijela, no u oblicima i bojama koje smiruju sva naša osjetila i daju nam neki poseban mir i harmoniju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije