Svijet interijera

Prvi i (zasad) jedini viktorijanski steampunk bar u Hrvatskoj

fogg
Zarko BašićPIXSELL
09.01.2017.
u 09:58

Obzirom da je jedan od vlasnika zaljubljenik u žanr, inzistirao je da cjelokupni interijer izgleda što autentičnije

Mjesto koje vas neće ostaviti ravnodušnim, svidjelo vam se ili ne, prava je rečenica za opis novootvorenog kafića u zagrebačkoj Martićevoj ulici. U srcu “dizajnerskog kvarta” otvoren je prvi viktorijanski steampunk bar u Hrvatskoj „Mr. Fogg”. Nazvan po glavnom liku legendarnog romana Julesa Vernea „Put oko svijeta u 80 dana“, ovaj inovativan lokal na vrlo suptilan i kreativan način objedinjuje antikne strojeve i odabrane komade namještaja u maštovitu steampunk priču. Mašta i raznolikost bile su prisutne i u širokoj ponudi bara koja obuhvaća pića iz cijelog svijeta.

Foto: Zarko BašićPIXSELL

Za sve vas koji ne znate na što se odnosi steampunk, kratko objašnjenje – riječ je o žanru koji zamišlja “kako bi prošlost bila drukčija da se budućnost dogodila ranije”, u kojem pisci zamišljaju tehnološki naprednije viktorijansko doba; alternativnu povijest u kojoj se, među ostalim, pojavljuju genijalni izumi. Upravo takvu bajkovitu, pomalo nadrealnu priču priča ovaj kafić u kojem će vam, kad prvi put uđete u njega, oči letjeti na sve strane, a svom ćete društvu, kladim se, prstom pokazivati “pogledaj ovo” ili “jesi vidio/vidjela ono?”. Interijer je jednostavno takav da morate na nj reagirati.

Foto: Zarko BašićPIXSELL

Jedan od vlasnika bara, Emil Tocauer, zaljubljenik je u spomenuti žanr pa ne čudi da ga je uređenje odvelo u tom smjeru. – S obzirom na to da radim u ugostiteljstvu, želio sam stvoriti nekakav paralelni svijet, “dreamland” gdje se ljudi mogu odmoriti od svakodnevice i uživati u ponudi pića. Riječ je o svijetu u kojem trenutačna pravila ne funkcioniraju. U Mr. Foggu smo spojili vizuale sa steampunkom koji obožavam te njegovu ponudu, osoblje, muziku i sadržaj. Zahvaljujući kreativcima i poznanicima iz inozemstva i Hrvatske stvorio sam čitavu priču o steampunku. Vidio sam da to nedostaje i da je to nekakav trend, a na taj način želimo probuditi dijete kod posjetitelja jer se ono krije u svakome od nas – zaključuje Tocauer.

Foto: Zarko BašićPIXSELL

Valja spomenuti da ćete u Mr. Foggu, osim u interijeru, vintage detaljima i neobičnim izumima, uživati i u nesvakidašnjoj ponudi pića, kako alkoholnih tako i onih bez alkohola. Ukratko, riječ je o mjestu koje svakako vrijedi posjetiti, doživjeti i upiti. Kao što smo rekli, svidjelo vam se ili ne, ostavit će snažan dojam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije