INOZEMNA SCENA

Prijedlog za vikend: saznajte što ima novog u španjolskom dizajnu

španjolski dizajn
Foto: Privatni album
1/15
10.01.2015.
u 11:00

U Klovićem dvorima u tijeku je izložba produkt dizajna u kojem svoje radove nastale u posljednje tri godine predstavljaju španjolski dizajneri

Jarke boje, prenaglašeni oblici, dominantni gdje god ih stavite, miks stilova i sve skupa na rubu kiča... tako nekako, ukoliko nismo upućeni zamišljamo španjolski produkt dizajn. I to uglavnom zahvaljujući filmovima Pedra Almodovara u kojem interijer, kao i ukrasi i uporabni predmeti u svakome kadru vrište od boja i namjernog kiča koji je uvijek, ali baš uvijek na granici neukusa.

A ono što nudi suvremena španjolska dizajnerska scena je nešto sasvim drugačije. O tome svjedoči izložba o suvremenom španjolskom produkt dizajnu postavljena u Klovićevim dvorima koja je u Zagreb stigla nakon Berlina.

Foto: Robert Demo

Punog naziva 'Reset Design. New working models', izložba donosi radove deset španjolskih dizajnera odnosno dizajnerski studija nastalih u posljednjih tri godine. Posebnost tih proizvoda jest u činjenici da su prezentirani u javnosti na način DIY (Do it Yourself) principa.

Foto: Robert Demo

O čemu se točno radi? Naime, svjesni utjecaja društvenih mreža i željni da njihovi proizvodi dođu na svjetsku scenu bez posrednika i marketinških agencija u reklamiranju i distribuciji, kreativci su sami počeli predstavljati svoje radove putem interneta odnosno društvenih mreža. svoje su studije pretvorili u obrte koje proizvode male serije inovativnih proizvoda, upotrebljavaju poznate materijale na nov način i tako se probili izvan granica Španjolske.

Foto: Robert Demo

Njihovi proizvodi su jeftiniji zahvaljujući preskakanja distributera i općenito tom neposrednom komunikacijom s potencijalnim kupcima sa sebe skinuli stigmu elitizma i nedodirljvosti. Zajednička karakteristika im je da preispituju ustaljene obrasce svakodnevnog ponašnja, koji su ekološki osviješteni te istovremeno okrenuti lokalnoj zajednici i globalnom tržištu, stoji u predgovoru kataloga za izložbu.

Radove španjolskih studija i dizajnera Apparatu, Dvelas, Mad Lab, Omelette_ed, PCM Design, Raúl Laurí Design Lab, Redo-me, Sagenceramics, Usame i Yarussi Alvarado možete pogledati do 25. siječnja.

>>Najutjecajniji dizajner današnjice predstavio novu kolekciju lampi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije