veliki makeover

Priča iz Samobora: Od starog zapuštenog tavana do divnog stana u potkrovlju

VELUX
31.01.2023.
u 12:22

Petra, 24-godišnja znanstvenica iz Samobora, smatra da joj je odluka o uređenju potkrovlja obiteljske kuće u vlastiti novi stan jedna od najboljih koje je donijela

Krovni prozori mogu u potpunosti promijeniti izgled potkrovlja, a upravo je to napravio mladi par iz Samobora. Zapušteni i mračni tavan obiteljske kuće je kao čarolijom postao prostran stan prepun svjetla, a uspjeli su dobiti i krovnu terasu bez smanjenja unutarnjeg prostora. Petra, 24-godišnja znanstvenica iz Samobora, smatra da joj je odluka o uređenju potkrovlja obiteljske kuće u vlastiti novi stan jedna od najboljih koje je donijela. S obzirom da je po struci fizičarka, bila joj je izuzetno važna energetska učinkovitost doma, što podrazumijeva pravilno ventiliranje, osunčanje i dobru izolaciju.

Foto: VELUX

Iako je kao dijete voljela “istraživati” svaki kutak potkrovlja, mračan i pretrpan prostor razdijeljen na nekoliko prostorija morao se temeljito obnoviti i prilagoditi potrebama svakodnevnog života. Ono što su prije bila dva stana, objedinili su u jedan velik i funkcionalan prostor od stotinjak kvadrata, u kojem imaju sve što im treba: dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, kupaonicu, wc, spavaću i radnu sobu, vešeraj, kao i Petrin omiljeni dio – krovnu terasu.

Foto: VELUX

Kako su sva klasična rješenja za terasu podrazumijevala smanjenje unutarnjeg prostora, bili su blizu toga da od nje u potpunosti odustanu. Srećom, Petrina je mama pronašla rješenje u obliku VELUX krovne terase, kombinacije krovnih i vertikalnih prozora koji se mogu otvoriti u vanjski prostor bez gubitka na površini interijera. Iskoristili su postojeću nadstrešnicu i pretvorili je u terasu oko koje provode većinu slobodnog vremena. Ako nisu vani, iznutra uživaju u predivnom pogledu na prirodu.

Foto: VELUX

Najveću transformaciju i brojne nove funkcionalnosti donijeli su im prozori. Osim što su unijeli pregršt dnevne svjetlosti, na pojedinim su mjestima omogućili više prostora za stajanje, bolje provjetravanje te osjećaj otvorenosti i slobode.

Foto: VELUX

Najveća se razlika može primjetiti u spavaćoj sobi koja se nalazi na galeriji, pod samim krovom. Bio im je teško zamisliti da će u tom niskom i mračnom prostoru biti moguć ugodan boravak, no kada su došli krovni prozori, sve se promijenilo. Prostor je postao divna i svijetla spavaća soba s romantičnim ugođajem u kojem je užitak spavati, pogotovo kad pada kiša i čuje se lagani zvuk rominjanja po prozorskom staklu. Iz kreveta se pruža pogled na nebo, što je poseban doživljaj ljeti jer uz otvorene prozore imaju osjećaj da spavaju na otvorenom ispod zvjezdanog neba.

Foto: VELUX

Život u potkrovlju omogućuje dobivanje dodatnog prostora iskorištavanjem kosina i greda, pa su ih Petra i njen dečko upotrijebili za brojne ugradbene ormare, police za knjige, rasvjetu, držanje biljaka i slično. Stepenice koje vode na galeriju poslužile su im za praktične skrivene ormare i ladice u kojima pohranjuju razne stvari, a u isto vrijeme čine stan urednim i preglednim.

S obzirom da oboje vole kuhati, kuhinjski otok postavili su u središte doma, što je ujedno i vrlo zgodno jer su prozor i VELUX krovna terasa blizu štednjaka te mogu lako i brzo provjetriti paru i mirise koji nastaju pripremom hrane.

Foto: VELUX

Mnogi strahuju da stan u potkrovlju znači da je zimi hladno, a ljeti vruće. Ovaj mladi par s time nema problema ni briga. Ističu kako je najvažnije dobro izolirati krov i odabrati kvalitetne prozore koji imaju izvrsna fizikalna svojstva. Oni su se odlučili na troslojne VELUX prozore i dodatnu zaštitu od sunca u obliku sjenila, tendi i roleta, čime su postigli odličnu energetsku učinkovitost. Njihov novi dom krasi izuzetna toplina, a gotovo nikad ne moraju paliti rasvjetna tijela tijekom dana, već uživaju u obilju prirodnog svjetla.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije