LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Prekrasan, topao dom u Poreču iz kojeg gosti ne žele otići

Preseljenjem iz stana u kućicu u nizu četveročlana obitelj dobila je više kvadrata koji su omogućili da oboje djece imaju svoje odvojene privatne kutke
16. svibnja 2018. u 07:10 0 komentara 10532 prikaza
kuća poreč
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/72

Početkom prošle godine ostvarila se želja obitelji Finderle da svoj 'dom od 70 četvornih metara zamijeni većim.

Osim većeg broja soba, kojima bi oboje njihove djece – 15-godišnja Rebecca i 18-godišnji Ruben dobilo svoje zasebne privatne kutke, uvjeti vlasnika prilikom traženja nove nektretnine bili su da to bude baš u spomentuom kvartu te da se nalazi u blizini mora i centra. Vlasnici Patrik i Vesna Finderle priznaju da nije bilo lako naći baš takav interijer budući da se u tom dijelu Poreča stambeni objekti rijeđe prodaju, a usto su, prema njezinu sudu, i preskupi te više nalikuju na male hotele nego obiteljske kuće.

kuća poreč | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

- Slučajno smo naišli na jednu kuću u nizu s odgovarajućim brojem kvadrata, u predivnom kvartu, za nas idealnom kvartu, koji izgledom podsjeća na američke – u sklopu kuće nalazi se i garaža te malo prednje i stražnje dvorište zasađeno biljem. Ovako smo dobili dom s dovoljno mira, a ujedno i blizu mora i čistog zelenila, udaljenih svega 10-ak hoda – objašnjava vlasnica koja je sama uredila cijeli interijer. Većina prostornih promjena koje su uslijedile u sklopu adaptacije, koja je još uvijek u tijeku, budući da vrt i parkirna mjesta, kao i potkrovlje 'čekaju bolje dane', njezine su ideje.

- Kuću smo zatekli uređenu u neodređenom stilu koja je vapila za kompletnom adaptacijom pa smo cijeli interijer, kao i vrt pretvorili u gradilište – kaže Vesna Janko Finderle. Adaptacija je uključivala nove odvode, instalacije plina, vode i struje, nove podne i zine obloge, dodavanje novog prostora koji je dobio ulogu ureda te probijanje novog prolaza i stepeništa za potkrovlje.

kuća poreč | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nakon preuređenja kuća je dobila raspored koji u potpunosti odgovara potrebama ove četveročlane obitelji – arhitektonski i dizajnerski ona se sada sastoji od tri dijela – dnevnu zonu s open spaceom i uredom u prizemlju, noćnu zonu s trima spavaonicama na katu i prostranom kupaonicom te etažom u potkrovlju od 50-ak četvornih metara, koji će biti uređen u miran i intiman kutak za druženja i dodatne interese i hobije stanara.

U uređenju se vlasnica vodila osnovnim idejama o prozračnom, udobnom prostoru povezanom s prirodom i punim svjetla. I u svojim namjerama je i više nego uspjela jer teško bi netko mogao zaključiti da ovdje na djelu nije bio dizajnerski profesionalac.

kuća poreč | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

- Želim i volim lijep dizajn, međutim ako on ima svrhu samo dizajna koji je oku ugodan, ali ne i primamljiv za stanovanje onda nije u potpunosti realizirao svoju svrhu i namjenu. Opremanje s luksuzom je jedno, međutim onaj tko stanuje u tom prostoru prvenstveno se treba osjećati ugodno i da taj prostor ima svoju funkcionalnost – ističe vlasnica dodajući kako je jedini 'minus' u opremanju bio ograničeni budžet. No i u tome Vesna Janko Finderle vidi korist jer je tako još više došla do izražaja njezina kreativnost.

kuća poreč | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

- Lako je opremati s negoraničenim sredstvima, zar ne? Čar je od ničega napraviti nešto i da pritom ono ispadne lijepo – obrazlaže vlasnica koja je vođena ljubavlju prema uređivanju upisala školu za dizajn interijera, te vrlo često pomaže savjetima prijateljima i poznanicima. Kako je njihov stan bio i tamnim tonovima i rustikalnom stilu, sada je Vesna poželjela nešto posve drugačije i znatno ležernije, s puno stakla i bez zavjesa, kako bi se dio eksterijera – vrt i zelenilo unijeli na taj način u interijer.

kuća poreč | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Doduše, u kući se naziru natruhe country stila, ali ipak prevladava bijela boja i skandinavski dizajn. Kako bi uštedjeli, dio namještaja donijeli su iz starog stana te napravili brzi makeover na njemu. Tako su stolci u blagovanju dobili su nove tekstilne presvlake, a stol je obojan u bijelu. Umjesto gotovih radnih stolova kupovali su dijelove koje su sami sklapali u cjelinu, i to pod Vesninom dizajnerskom palicom.

kuća poreč | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Svjesna kako je opremanje stane u bijele nijanse ustvari najteži način opremanja, vlasnica je pomno planirala svaki komad i detalj te ga, da ne dođe do uniformiranosti, vješto kombinirala s komadima od toplog prirodnog drveta te ambijentalnom rasvjetom. Ugodnu domaću i intimnu atmosferu pojačava klavir u dnevnom boravku te kuhinjski otok na kojem uvijek ima zelenila i začinskog bilja te nešto za pojesti.

- Zaista smo sretni u tom prostoru. Drago nam je da se stil ua koji smo se odlučili uklopio u naš način življenja i naše karaktete – zaključuje Vesna.

kuća poreč | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

>>Topla i dinamična atrijska kuća koja poziva na druženje

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.