Mala škola uređenja

Posvetite se uređenju spavaće sobe – od zidova, preko tepiha do zavjesa

Thinkstock
01.02.2021.
u 15:16

Pastelni tonovi odličan su izbor za spavaću sobu, a dojam uvijek možete pojačati odabirom tekstila

Spavaća soba trebala bi biti mjesto opuštanja, mira i intime. To je prostorija u kojoj počinjete i završavate dan pa je stoga vrlo važno urediti je tako da bude funkcionalna, ali i oku ugodna.

Foto: Thinkstock

Već kod samog projektiranja stana ili kuće potrebno je voditi računa o tome da spavaća soba bude odvojena od bučnog dijela stana i smještena blizu kupaonice. Osim toga, idealna je orijentacija spavaće sobe da ona bude okrenuta prema istoku da bi jutarnje sunce obasjavalo prostor i buđenje činilo što ugodnijim. Spavaća soba morala bi biti prozračna i suha prostorija kako bi zadovoljila zdravstvene kriterije koji su zapravo i najznačajniji.

Foto: Thinkstock

Kada birate boju zidova za svoju spavaću sobu, pripazite na osnovna pravila korištenja boja za određene prostorije. Prema tome, nećete pogriješiti ako se odlučite za neku od umirujućih boja: zelenu, plavu ili boju lavande te boju bijele kave. Za dobru atmosferu i sklad potrebno je uskladiti boju zidova sa zavjesama, dekorima i posteljinom. Krevet zauzima centralno mjesto i najdominantniji je element u spavaćoj sobi. Dimenzije kreveta prilagodite svojim potrebama, ali i veličini same prostorije. Udobnost spavanja od velikog je značaja te kod odabira kreveta, podnice, madraca i jastuka trebate izuzetno paziti. Položaj kreveta u prostoriji bitno će utjecati na vaš san pa se ne preporučuje da glava bude odmah ispod prozora ili uz radijator.

Osigurajte nesmetan prolaz oko kreveta, a minimalna širina trebala bi biti 60 do 70 cm. Ako su u sobi ormari sa zaokretnim vratima, ostavite dovoljno mjesta između kreveta i ormara kako bi se nesmetano moglo proći i kad su vrata otvorena (što bi značilo 80 do 100 cm slobodnog prostora). Ugradbeni ormari dobar su izbor zato što su visoki do stropa i stapaju se sa zidom. Oni maksimalno iskorištavaju prostor, a ovisno o izboru kliznih stijena, sobu čine posebnom.

Foto: Thinkstock

Elementi koji čine spavaću sobu još su i noćni ormarići, komode, fotelja, jedna ili dvije stolice te ogledalo za cijelu figuru.

Želim spomenuti još i ambijentalnu rasvjetu kao nezaobilazan element u postizanju ugodne atmosfere u spavaćoj sobi. Dovoljno će biti, osim glavne rasvjete, postaviti po jednu stolnu lampu na noćni ormarić ili komodu. Za što ugodniji boravak i opuštanje sobu namirišite eteričnim uljima i unesite poneki nenametljiv detalj koji će istaknuti vašu osobnost i smisao za estetiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije